Grorud gjorde vedtak i strid med folkeretten, norsk lov, EØS-avtalen og WTO-avtalen

Et flertall i Grorud bydelsutvalg har vedtatt boikott av Israel. Seks av åtte Ap-representanter, SV, Rødt og én uavhengig gjorde vedtak som ifølge Utenriksdepartementet “er i strid med folkeretten, norsk lov, EØS-avtalen og WTO-avtalen”.

Et flertall i Grorud bydelsutvalg gjorde et ulovlig vedtak om boikott av Israel. (Foto: Grorud Foto)
Et flertall i Grorud bydelsutvalg gjorde et ulovlig vedtak om boikott av Israel. (Foto: Grorud Foto)

Lokalavisen Groruddalen melder i dag om boikottvedtaket som Grorud bydelsutvalg fattet i slutten av forrige uke. Det var partiet Rødt som fremmet forslag om boikott. I vedtaket gis det også oppfordring til Oslo-bydelens knapt 30.000 innbyggere om å unngå varer som er produsert i Israel.

Arbeiderpartiet har 8 av 15 representanter i bydelsutvalget. Partiet valgte å fristille sine representanter, og seks av representantene støttet Rødts boikott-forslag. Med støtte fra SV og én uavhengig representant ble Israel-boikott vedtatt med 9 mot 6 stemmer.

–  Det er som Gro Harlem Brundtland sa: Man må tenke globalt og handle lokalt. Hvis ikke alle bidrar, så kan vi ikke utøve press, sier Arbeiderpartiets gruppeleder Marit Bjerke til lokalavisen.

 

Ulovlig vedtak

I 2005 gjorde Sør-Trøndelag fylkeskommune et vedtak om boikott av Israel. I ettertid fikk de reprimande fra Utenriksdepartementet. En slik lokal boikott av Israel “er i strid med folkeretten, norsk lov, EØS-avtalen og WTO-avtalen”, skrev UD i brev til fylkeskommunen.

Hvis et fylkesråd ikke får lov til å drive med utenrikspolitikk, er det grunn til å anta at det samme gjelder for et bydelsutvalg.

Men dette er tydeligvis ikke oppfattet på Grorud. I 2010 vedtok bydelsutvalget en lignende boikott. Den gang ble vedtaket senere opphevet av Oslo bystyre.

Motstanderne av boikotten prøvde å fortelle flertallet dette.

– Dette hører ingen sted hjemme. Sosialistene har forsøkt dette før, men den gang fikk vi en skikkelig reprimande. Å forsøke igjen er bare latterlig, sa Høyres Brigitte Chauvin.

–  Det blir helt feil å jobbe med denne typen spørsmål i et lokalt organ. Dessuten er det en rekke andre store konflikter i verden som fortjener minst like mye oppmerksomhet, sa Høyres gruppeleder Johnny Gran.

Det sosialistiske flertallet lot seg ikke overbevise. Kan de sverte Israel, er folkeretten, norsk lov, EØS-avtalen og WTO-avtalen ikke mer verdt enn papiret det er skrevet på.

I sin omtale av boikottvedtaket har lokalavisen Groruddalen  også intervjuet Conrad Myrland, daglig leder i MIFF. Les artikkelen her.

 

Forrige artikkelRoser palestinernes arbeidsvilkår hos israelerne
Neste artikkelShana tova!
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Conrad Myrland (f. 1979) er daglig leder og ansvarlig redaktør i MIFF. Han utviklet nettstedet på sin fritid fra januar 2001 til juli 2007. Fra august 2007 har Myrland arbeidet fulltid for MIFF. Myrland har utdannelse i økonomi og administrasjon fra Høgskolen i Stavanger og internett-studier ved Curtin University of Technology, Perth, Australia. I perioden 2001-2005 var han fungerende redaktør, deskansvarlig og journalist i lokalavisen Solabladet. Myrland har vært medarbeider for MIFFs medlemsavis Midtøsten i fokus siden 1995.