Professor Utvik sammenligner islamister med…

Bjørn Olav Utvik er professor i Midtøsten-studier ved Universitetet i Oslo. I siste utgave av forskningsmagasinet Apollon sammenligner han islamister med en norsk folkebevegelse som startet på 1800-tallet. Se hvilken.
Faksmile fra Apollon nr. 4/2014.
Faksmile fra Apollon nr. 4/2014.
Apollon har et opplag på 28.000. Forskningsmagasinet distribueres gratis til studenter og ansatte på Universitetet i Oslo og til andre interesserte.
Apollon har et opplag på 28.000. Forskningsmagasinet distribueres gratis til studenter og ansatte på Universitetet i Oslo og til andre interesserte.

Apollon er forskningsmagasinet til Universitetet i Oslo. I den siste utgaven er «Midtøsten» tema. I den anledning er professor Bjørn Olav Utvik intervjuet om den arabiske våren, mulighet for demokrati i arabiske land og islamister.

Hva er en islamist? spør journalist Bror Hagemann. Vi gjengir professorens svar i sin helhet.

«En islamist kan defineres som et menneske som mener at islam ikke bare handler om den enkeltes forhold til Gud. Religionen innebærer også et samfunnsrelevant budskap som må reflekteres både i lovverk og politikk. Å være en god muslim, er for islamistene en altomfattende idé som forplikter også utenfor den religiøse sfæren, man tar seg av sine nærmeste, bidrar i nærområdet, deltar i fagforeningssaker, kjemper mot fattigdom og så videre. Vi kan sammenlikne med kristne vekkelsesbevegelser i Norge på attenhundretallet, som gjennom sin orientering og sitt engasjement bidro til å svekke embetsstandens makt, og beredte veien for modernisering og demokrati.»

Der har du altså svaret. Utvik sammenligner islamister med kristne vekkelsesbevegelser.

Forholder professoren seg i det hele tatt til empiriske data?

«Det er ingen løsning å politisere forskningen ved at det trekkes sterkere eller mer entydige konklusjoner enn det forskningsresultatene gir grunnlag for,» skriver Trine Nickelsen, ansvarlig redaktør for Apollon i sin lederartikkel i samme utgave. Hun burde kanskje sørge for at konklusjonene til den tidligere kommunistlederen ble avpolitisert, eller i det minste imøtegått, før hun satte dem på trykk?

Det er mulig SVs tidligere stortingsrepresentant Bjørn Jacobsen har gått i skole hos Utvik. I 2006 hevdet han at «Hamas er som Haugianerne å regne».

---------

Dersom du savner kommentarfelt for Facebook her under artikkelen, er dette dessverre utenfor MIFFs kontroll. Det kan skyldes din nettleser, innstillinger på din nettleser og/ eller innstillinger i din Facebook-bruker. Kommentarer kan sendes til post@miff.no, eller legges inn på MIFFs Facebook-side.

Lettlest bok på 144 sider - perfekt gave til tenåringer og unge voksne som trenger å få en god smak av Israel.
Bestill den nye boken Israelernes overlevelseskraft

Det er superenkelt å gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Klikk bildet og gi en gave med din mobiltelefon på noen få sekunder. Belastes din neste mobilfaktura.       


Du kan også gi en gave med å sende kodeordet GAVE med SMS til 1948. Standard 250 kroner, skriv eventuelt annet beløp etter GAVE i meldingen. 

Ingen artikler å vise