Israel er hans siste håp

MS-syke Jonn-Idar Fjæra (31) frykter at han har ett til to år igjen å leve. I mai drar han til Israel for å få stamcellebehandling som kan stoppe sykdommen.

Skjermdump fra Skøyværingen.no
Skjermdump fra Skøyværingen.no

Det var i 2009 at Jonn-Idar Fjæra fikk diagnosen MS, og sykdommen har tatt tak i kroppen raskt. I dag er han avhengig av elektrisk rullestol og trenger hjelp til det meste av dagligdagse gjøremål. Det norske helsevesenet har ikke kunnet tilby behandling som kan stoppe sykdommen. Etter å ha lett verden rundt etter hjelp, har han fått innvilget stamcellebehandling på et sykehus i Israel.

Det er lokalavisen Askøyværingen som forteller historien hans.

 

Fikk behandlingstilbud i Israel

MS, som står for multippel sklerose, er en kronisk sykdom i sentralnervesystemet. Gjennom årene har forskjellige medisiner blitt testet, uten nevneverdig effekt. Stamcellebehandling vil heller ikke kunne gjøre ham helt frisk, men det er håp om at sykdommen vil kunne stoppes, og at tilstanden hans vil kunne bli kraftig forbedret.

Da Jonn-Idar først hørte om denne behandlingsmetoden i høst, var han langt nede, og tenkte at han hadde ett til to år igjen å leve. En avishistorie om en MS-pasient som hadde blitt tilnærmet frisk etter stamcellebehandling i India fikk ham til å øyne nytt håp. Etter å ha fått avslag på søknader om behandling ved seks sykehus i seks ulike land, fikk han til slutt et positivt svar. Han hadde fått time ved The International Center for Cell Therapy & Cancer Immunotherapy i Tel-Aviv i mars 2016. Han tok imot timen, men gjorde oppmerksom på at han kanskje ikke var i live så lenge. I romjulen fikk han gladmeldingen om at sykehuset hadde mottatt en avbestilling, og at han derfor kunne få behandling i mai dette året.

 

– Den eneste sjansen jeg har

Stamcellebehandling utføres ved å øke produksjonen av stamceller i blodet. Disse tas ut og fryses ned. Jonn-Idar vil få cellegift for å bryte ned immunforsvaret, før stamcellene pumpes inn i kroppen igjen. Behandlingen varer i to måneder, og han regner med at de totale kostnadene vil beløpe seg til 1,1 million kroner. Venner og familie har så langt samlet inn 450.000 kroner til formålet. Det er opprettet en gruppe på Facebook hvor han legger ut oppdateringer og informasjon til de som ønsker å støtte, kalt Støttegruppe for Jonn-Idar Nordstrand Fjæra.

Håpet er å kunne stoppe progresjonen av MS, trene seg opp igjen, og kanskje en gang kunne både gå og jobbe igjen.

– Jeg er fengslet i min egen kropp. Jeg risikerer å bare bli liggende i sengen, og ikke kunne kommunisere. Dette er håpet mitt, dette er den eneste sjansen jeg har, sier Jonn-Idar ifølge Askøyværingen.

Forrige artikkelKan Israel unngå krig mot Hizbollah?
Neste artikkel“En jødisk stat er viktigere i dag enn for bare noen få år siden”
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Tor-Bjørn Nordgaard (f. 1980) er fra mars 2016 ny redaktør av MIFFs avis Midtøsten i fokus. Nordgaard har jobbet som journalist for MIFF fra 2014. Han har bakgrunn som frilansjournalist og forfatter. Tlf. 95278159 E-post: tor-bjorn@miff.no Følg Nordgaard fra Facebook-siden https://www.facebook.com/mifftbn/