Norge på givertoppen til Israel-kritiske organisasjoner

Norge gir mer enn noe annet land til politiske organisasjoner registrert i Israel. Felles for mottakerne er at de fremstår ensidig kritiske til staten Israel. Mange av dem fremmer anklager om apartheid og krigsforbrytelser, og flere støtter boikottbevegelsen.

Denne tabellen viser hva de politiske NGO-ene i Israel fikk i støtte fra utlandet fra 2012 til 2014. (Grafikk: NGO Monitor)
Denne tabellen viser hva de politiske NGO-ene i Israel fikk i støtte fra utlandet fra 2012 til 2014. (Grafikk: NGO Monitor)

Før du leser videre, vil vi takke deg som er medlem av MIFF og gjør det mulig for oss å drive dette nettstedet. Er du ikke medlem ennå, vil vi invitere deg til å betale kontingent for 2021 nå. Da gir vi deg resten av år 2020 gratis.

Mandag denne uken ble det publisert en rapport fra fra NGO Monitor, som forteller at Norge i løpet av 2012 til 2014 ga 26 millioner kroner i støtte til ikke-statlige politiske organisasjoner registrert i Israel.

Dette utgjør 13 prosent av den totale utenlandske støtten til slike organisasjoner. Ingen enkeltnasjoner gir dem mer enn Norge. Bare EU er en større internasjonal støttepartner enn vårt land, med 33 millioner kroner i støtte.

Totalt mottok 24 organisasjoner 200 millioner kroner i utenlandsk støtte i løpet av disse tre årene. Støtte fra utlandet utgjorde 60 prosent av de samlede donasjonene de mottok.

12 av de 24 organisasjonene mottar støtte fra Norge. Av disse er det ti som får direkte offentlig støtte kanalisert gjennom den norske ambassaden i Tel Aviv eller det norske utenriksdepartementet. Tre organisasjoner får både offentlig støtte og organisasjonsstøtte, og to får sin støtte fra norske organisasjoner.

NGO Monitor, som har kartlagt tallene, bemerker at listen over organisasjoner inkluderer flere som er direkte involvert i kampanjer for boikott, de-investering (trekke tilbake investeringer) og sanksjoner mot Israel, den såkalte BDS-bevegelsen. Mange av organisasjonene støtter aktivt opp om aktiviteter som delegitimerer og demoniserer staten Israel, skriver NGO Monitor.

 

Disse fikk direkte offentlig støtte fra Norge:

Breaking the Silence

Machsom Watch / Women’s Fund for Human Rights

Ir Amim

Association for Civil Rights in Israel (ACRI)

Gisha

Yesh Din

B’Tselem

H.L Education for Peace ltd. (the Geneva Initiative)

Hamoked

Terrestrial Jerusalem

 

Disse fikk støtte fra norske organisasjoner:

Who Profits – Fagforbundet

Terrestrial Jerusalem – NOREF

Bimkom – Norsk Flyktningråd

Yesh Din – Norsk Flyktningråd

Hamoked – Norsk Flyktningråd

 

Tallene i NGO Monitors rapport er basert på hva organisasjonene selv har innrapportert til israelske myndigheter.

I denne artikkelen fra 2013 kan du lese mer om en del av de aktuelle organisasjonene.

Forrige artikkelIsraelske ungdommer i MIFF Arendal: Israel sett med ungdoms øyne
Neste artikkelIran vil ha ”vinn-vinn-løsning” på atomforhandlingene
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Tor-Bjørn Nordgaard (f. 1980) er fra mars 2016 ny redaktør av MIFFs avis Midtøsten i fokus. Nordgaard har jobbet som journalist for MIFF fra 2014. Han har bakgrunn som frilansjournalist og forfatter. Tlf. 95278159 E-post: tor-bjorn@miff.no Følg Nordgaard fra Facebook-siden https://www.facebook.com/mifftbn/