Inntil 1.500 viste støtte til Israel

Ifølge politiet deltok opp mot 1.500 mennesker i støttemarkering for Israel i Oslo søndag 10. mai. - En nydelig dag over Oslo, sier MIFFs styreleder Morten Fjell Rasmussen.
Morten Fjell Rasmussen og Bengt-Ove Nordgård på solidaritetsmarkeringen for Israel i Oslo 10. mai. (Foto: Hege Nordgård)
Morten Fjell Rasmussen og Bengt-Ove Nordgård på solidaritetsmarkeringen for Israel i Oslo 10. mai. (Foto: Hege Nordgård)

– Det å gå sammen med 1.500 mennesker gjennom Oslos gater med israelske flagg for å vise at vi er venner med Israel, var en flott opplevelse, sier Rasmussen.

Den storstilte markeringen av solidaritet med Israel og det jødiske folk samlet ifølge politiet opp mot 1.500 deltakere. De marsjerte fra Eidsvoll plass foran Stortinget til Rådhusplassen, og markeringen fikk bli gjennomført i fred. Dette skriver NTB i en referatartikkel fra arrangementet som ble publisert i en rekke nettaviser i går.

 

God stemning og stort frammøte

På avstand hørtes rop fra en gruppe motdemonstranter, og én person derfra måtte legges i jern av politiet ifølge KPK. Men motdemonstrasjonen la ingen demper på opplevelsen ifølge Rasmussen.

– Stemningen var god. Det var motdemonstranter som tydeligvis hadde høytaleranlegg et stykke unna, men det la ikke noen demper på gleden over å få gjennomføre et slikt arrangement i Oslos gater, sier han.

Nestleder i MIFFs hovedstyre, Bengt-Ove Nordgård, er enig.

– Det var en kjempeflott markering på alle måter. Det var dessuten betydelig flere til stede enn på tidligere lignende arrangement de siste årene, påpeker han.

– Det var patetisk å høre ropingen fra motdemonstrantene i bakgrunnen. Slik oppfører ikke Israels venner seg. Jeg tror alle som var til stede bet seg merke i hvem det var som oppførte seg sivilisert, sier Nordgård.

I august 2014 samlet MIFF mellom 500 og 600 Israel-venner foran Stortinget.

I 2009 var rundt tusen med på Israel-markeringen der motdemonstranter startet voldelige opptøyer i Oslos gater.

 

Jensen, Grøvan og Schutz holdt appeller

Det ble holdt appeller av blant andre FrP-leder og finansminister Siv Jensen, KrF-representant og leder for Israels Venner på Stortinget Hans Fredrik Grøvan, Israels ambassadør til Norge Raphael Schutz, den arabiske pastoren Saleem Shalash og Dag Øyvind Juliussen, som er direktør ved den norske avdelingen av den Internasjonale Kristne Ambassade i Jerusalem.

– Både den israelske ambassadøren og flere andre talere fikk fram dette med at anti-zionismen i vår tid brukes som et skalkeskjul for antisemittisme, et viktig poeng, sier Nordgård.

– Det var en stor styrke at både Siv Jensen og ambassadøren var til stede og holdt innlegg. Det viser bredden i dette arrangementet, legger han til.

– Kampen mot jødehat er ikke over, sa Frp-leder Siv Jensen i sin appell.

– Vi ser det igjen i en ny form i radikale miljøer og voldelige ideologier. Å drive både rasistiske og diskriminerende holdninger ut av mørket og kjempe mot dem er et ansvar som påhviler hver og en av oss, sa hun.

Israels ambassadør til Norge, Raphael Schutz, sa han var glad og rørt over støtten fra så mange nordmenn.

– Deres nærvær fyller meg med glede, for vi tar ikke våre venner for gitt, sa han.

Mellom appellene framførte pinsepastor og musiker Stephan Christiansen sanger fra sitt nyeste plateprosjekt, med melodier og tekster fra jødisk historie og antisemittismens historie.

– Sammen med talene var Christiansens sanger et sterkt bidrag til å gi god kvalitet til arrangementet, framhever Rasmussen og Nordgård.

 

– Vise solidaritet og vennskap

Initiativtaker til arrangementet var pastor og forfatter Sten Sørensen. Med seg i arrangementskomiteen hadde han Hans Fredrik Grøvan og Dag Øyvind Juliussen. Over 70 profilerte Israel-venner sto på listen over dem som var med på å invitere til arrangementet, deriblant MIFFs daglige leder Conrad Myrland og styreleder Morten Fjell Rasmussen.

Sten Sørensen presenterte formålet med arrangementet slik:

– Vi ønsker en positiv markering av solidaritet med nasjonen Israel og et godt forhold mellom våre nasjoner og våre folk. I en tid med økende antisemittisme ønsker vi å stå opp mot jødehat. Vi vil anerkjenne Israels selvsagte rett til å eksistere som en jødisk og demokratisk stat i Midtøsten.

Før markeringen i Oslos gater ble det holdt solidaritetsgudstjeneste i Markus kirke på formiddagen. På kvelden holdt Stephan Christiansen minnekonsert i anledning at det er 70 år siden Holocaust.

---------

Dersom du savner kommentarfelt for Facebook her under artikkelen, er dette dessverre utenfor MIFFs kontroll. Det kan skyldes din nettleser, innstillinger på din nettleser og/ eller innstillinger i din Facebook-bruker. Kommentarer kan sendes til post@miff.no, eller legges inn på MIFFs Facebook-side.

Lettlest bok på 144 sider - perfekt gave til tenåringer og unge voksne som trenger å få en god smak av Israel.
Bestill den nye boken Israelernes overlevelseskraft

Det er superenkelt å gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Klikk bildet og gi en gave med din mobiltelefon på noen få sekunder. Belastes din neste mobilfaktura.       


Du kan også gi en gave med å sende kodeordet GAVE med SMS til 1948. Standard 250 kroner, skriv eventuelt annet beløp etter GAVE i meldingen. 

Ingen artikler å vise