– Vi prøver så godt vi kan å leve opp til klisjeen om progagandamaskinen Israel

Israels ambassadør Rafi Schutz slår tilbake mot Ny Tids uverdige og demoniserende kundeservice med bitende ironi.

Israels ambassadør Raphael (Rafi) Schutz i Dagsnytt Atten 23. desember 2014. (Skjermdump fra NRK)
Israels ambassadør Raphael (Rafi) Schutz i Dagsnytt Atten 23. desember 2014. (Skjermdump fra NRK)

Onsdag 12. august publiserte det venstreorienterte månedsmagasinet Ny Tid følgende melding på sin Facebook-side.

“Denne uken sa den israelske ambassaden opp sitt abonnement på Ny Tid, og ba om restbeløpet tilbake. Vi, som stadig trykker israelske jødiske statsborgeres syn på staten, som Uri Avnery? Noen tåler rett og slett ikke kritikk, og avslører derfor totalitære trekk, nettopp hva en annen jøde, Hannah Arendt, har skrevet utførlig om. Se i augustnummeret (20.8) hva også en annen jøde, Shlomo Sand, skriver i månedsavisen Ny Tid.”

Meldingen som Ny Tid publiserte. (Takk til Facebook-brukeren Kjetil Hope for skjermdump)
Meldingen som Ny Tid publiserte. (Takk til Facebook-brukeren Kjetil Hope for skjermdump)

To timer senere kontret den israelske ambassadøren i Oslo, Rafi Schutz, med følgende melding på ambassadens Facebook-side.

“Heller enn å kommentere den totale mangel på profesjonalitet til ansvarlig redaktør Truls Lie, vil den israelske ambassaden takke redaktøren for hans stjerneeksempel på hvor lett det er å skrive noe negativt om Israel, uten å bry seg med å sjekke fakta.

Sannheten er at vi har besluttet å si opp alle våre avisabonnementer, for å ta i bruk en mer effektiv og avansert medieovervåkningstjeneste som inkluderer langt flere nyhetskilder (også Ny Tid). På den måten vil vi få bedre tid til å produsere uttalelser til neste gang Israel gjør noe galt. Vi prøver så godt vi kan å leve opp til klisjeen om progagandamaskinen Israel, som man hører så mye om.”

Det er to store spørsmål i denne saken. Hvor mange andre oppsigelser fra sine kunder har Ny Tid publisert i det offentlige rom de siste årene? Hvor mange andre ganger har de i slike tilfeller spekulert i kundenes motiver for oppsigelsen på en demoniserende måte?

Du kan være trygg på at svaret er null på det første spørsmålet. Du kan være helt sikker på at svaret er null på det andre.

Onsdag kveld tippet Facebook-brukere at Ny Tids oppdatering ville være borte innen torsdag morgen. Det er den. Men stanken fra denne uverdige og demoniserende kundebehandlingen henger igjen med en tung eim.

Sjefsredaktør Truls Lie har tydeligvis ikke forstått det ennå. 20 timer etter oppdateringen ligger fortsatt teksten på hans åpne Facebook-side. 54 av hans venner ser ut til å like denne form for kundeservice…

Ny Tids Facebook-melding er slettet.
Ny Tids Facebook-melding er slettet fra magasinets Facebook-side.
Men meldingen ligger fortsatt på Facebook-siden til sjefsredaktør Truls Lie.
Men meldingen ligger fortsatt på Facebook-siden til sjefsredaktør Truls Lie.
Forrige artikkelFinansierer diskriminering av israelere med dine skattepenger
Neste artikkelSynger ut mot dem som støtter boikottfestivalen
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Conrad Myrland (f. 1979) er daglig leder og ansvarlig redaktør i MIFF. Han utviklet nettstedet på sin fritid fra januar 2001 til juli 2007. Fra august 2007 har Myrland arbeidet fulltid for MIFF. Myrland har utdannelse i økonomi og administrasjon fra Høgskolen i Stavanger og internett-studier ved Curtin University of Technology, Perth, Australia. I perioden 2001-2005 var han fungerende redaktør, deskansvarlig og journalist i lokalavisen Solabladet. Myrland har vært medarbeider for MIFFs medlemsavis Midtøsten i fokus siden 1995.