Brende er “skuffet” over filmfestival som boikotter Israel

– Det er feilslått å tro at en utestengelse av israelske kunstnere vil være et konstruktivt bidrag til å løse konflikten i Midtøsten; tvert imot, sier utenriksminister Børge Brende.

Utenriksminister Børge Brende. (Foto: Espen Røst, UD, flickr)
Utenriksminister Børge Brende. (Foto: Espen Røst, UD, flickr)

Onsdag 12. august meldte MIFF at den norske filmfestivalen Human Rights Human Wrongs avviste en film bare fordi den var israelsk, uten å vurdere den på vanlig måte. “Vi støtter akademisk og kulturell boikott av Israel,” skrev festivalsjef Ketil Magnussen. Samme dag kunne MIFF avsløre at Israel-boikotten finansieres av våre skattepenger.

Torsdag 13. august meldte MIFF om flere protester mot filmfestivalens støttespillere.

Onsdag 19. august sendte MIFF brev til Oslo kommune og Norad med krav om stans i offentlig finansiering av organisasjoner som boikotter Israel. Kopi ble også sendt til utenriksminister Børge Brende og finansminister Siv Jensen. Fredag 21. august kom svar fra Norad. De har ikke lovet noen støtte til filmfestivalen for år 2016.

Søndag 23. august har Brende publisert en kommentar til filmfestivalens Israel-boikott på regjeringen.no.

Først begynner Brende med å slå fast at boikott av Israel ikke er norsk politikk.

– Jeg er skuffet over denne holdningen fra en filmfestival. Det å kutte kultursamarbeidet med et folk er også å kutte dialogen med dem. Regjeringen tror på personlig frihet, på mangfold og på at alle stemmer må få komme til orde. Jeg mener at alle kunstnere bør behandles likt, uavhengig av nasjonalitet, sier utenriksministeren.

– Det er feilslått å tro at en utestengelse av israelske kunstnere vil være et konstruktivt bidrag til å løse konflikten i Midtøsten; tvert imot. Norge har langvarige, nære og vennskapelige forbindelser med både Israel og Palestina. Regjeringen ønsker bred dialog og samarbeid med begge parter om politikk, økonomi, menneskerettigheter og kultur, sier Brende.

Forrige artikkelLars Akerhaug i MIFF Stavanger: De kristnes situasjon i Midtøsten
Neste artikkelIsrael importerer store mengder olje fra Kurdistan
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Conrad Myrland (f. 1979) er daglig leder og ansvarlig redaktør i MIFF. Han utviklet nettstedet på sin fritid fra januar 2001 til juli 2007. Fra august 2007 har Myrland arbeidet fulltid for MIFF. Myrland har utdannelse i økonomi og administrasjon fra Høgskolen i Stavanger og internett-studier ved Curtin University of Technology, Perth, Australia. I perioden 2001-2005 var han fungerende redaktør, deskansvarlig og journalist i lokalavisen Solabladet. Myrland har vært medarbeider for MIFFs medlemsavis Midtøsten i fokus siden 1995.