Ambassadøren setter professoren i offside

Ambassadør Raphael Schutz finner mer enn fem feil i en kort artikkel av professor Gerd von der Lippe.
Israels ambassadør Raphael Schutz. (Foto: Olav Mo Grimdalen)

18. august skrev Gerd von der Lippe, tidligere professor i idrettssosiologi ved Høgskolen i Telemark, en artikkel i Dagbladet med tittelen Rasismetrøbbel i israelsk fotball og blant settlere på Vestbredden.

28. august svarer Israels ambassadør Raphael Schutz.

– Professorens artikkel inneholder så mange feilaktige opplysninger at det hele rett og slett blir pinlig, skriver Schutz.

Von der Lippe skrev:

«(…) Meir Ettinger, ble kjent i Norge etter at han skal være ansvarlig for drapet på 18 måneder gamle, Yedioth Aharonoth, ved en eksplosjonsartet husbrann i Duma på Vestbredden i sommer. «

Ambassadøren stanser idrettsprofessoren med dommerfløyten! Navnet på gutten som ble drept, var Ali Saad Dawabsheh. Yedioth Aharonoth er en av Israels største aviser.

Ambassadøren innrømmer at Beitar Jerusalem har et problem med rasisme blant deler av tilhengerskaren. Dette er et velkjent problem. MIFF har for eksempel skrevet om dette gjentatte ganger, og rasistiske utslag blir fordømt av Israels ledere.

Schutz skriver:

«Faktum er at dette er et unntakstilfelle. Israelsk fotball er tvert imot en suksesshistorie når det kommer til integrering mellom jøder, muslimer og kristne. Som en ivrig fotballsupporter, kan jeg med stolthet si at mitt eget fotballag, Hapoel Tel Aviv, vanligvis har 3 eller 4 spillere som ikke er jøder. Dette er mer enn befolkningsgrunnlaget skulle tilsi.

I 2006 var jeg i Paris for å se kampen mellom Hapoel og Paris Saint Germain (noe overraskende vant vi 4-2). I løpet av kampen ropte noen av PSG-fansen «Død over jødene». Det var noe ironisk da to av målene vi scoret var ved den arabisk-kristne spilleren Salim Tuana, et mål ved jødiske Elyaniv Barda og et mål ved muslimske Walid Badir. På den tiden var Badir forøvrig kaptein både på Hapoel og landslaget.

Denne episoden gir en langt bedre beskrivelse av realitetene innen israelsk fotball, enn den skammelige opptredenen til noen Beitar-fans. Uten å ta dem i forsvar er det på sin plass å bemerke at det i den samme kampen mot Charleroi i Belgia ropte hjemmepublikumet «Send jødene til gasskammeret», så rasismen var ikke enveis. Dessverre viser denne episoden, som den jeg opplevde i Paris, at rasismen lever i europeisk fotball. Rasismen rettes mot mørkhudede, jøder og muslimer, så det var ingen åpenbar grunn til at von der Lippe skulle utpeke Israel særskilt.»

Ambassadøren avviser von der Lippes beskrivelse av Meir Kahane (et navn som professoren også feilstaver) som «ultra-zionist».

«Dette stemmer ikke; Kahane var en rasist. I strid med klisjeene som ofte presenteres finnes ingen fellesnevner mellom sionisme og rasisme.»

Ambassadøren setter von der Lippe i offside gang på gang. Beitar-fansen bruker ikke «lysbomber», men fyrverkeri som er i vanlig bruk på europeiske tribuner. Kahanes barnebarn blir ikke etterforsket for noen rolle i drapet på Muhammad Abu Khudair. Det er en annen gruppe som ble arrestert for lenge siden, påpeker Schutz.

Ambassadøren avslutter med å minne professoren om at bosetningspolitikken ikke er den underliggende årsaken til konflikten. Hovedproblemet er at palestinske ledere nekter å anerkjenne Israel som nasjonalstaten til det jødiske folk. Les ambassadørens artikkel i Dagbladet.

---------

Dersom du savner kommentarfelt for Facebook her under artikkelen, er dette dessverre utenfor MIFFs kontroll. Det kan skyldes din nettleser, innstillinger på din nettleser og/ eller innstillinger i din Facebook-bruker. Kommentarer kan sendes til post@miff.no, eller legges inn på MIFFs Facebook-side.

Lettlest bok på 144 sider - perfekt gave til tenåringer og unge voksne som trenger å få en god smak av Israel.
Bestill den nye boken Israelernes overlevelseskraft

Det er superenkelt å gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Klikk bildet og gi en gave med din mobiltelefon på noen få sekunder. Belastes din neste mobilfaktura.       


Du kan også gi en gave med å sende kodeordet GAVE med SMS til 1948. Standard 250 kroner, skriv eventuelt annet beløp etter GAVE i meldingen. 

Forrige artikkelHamar-politiker vil lære av israelsk by
Neste artikkelUltra-ortodoks minister
Conrad Myrland (f. 1979) er daglig leder og ansvarlig redaktør i Med Israel for fred (MIFF). Myrland ble i 2020 kåret av The Algemeiner «topp hundre personer som positivt påvirket jødisk liv» og av Jewish News Syndicates «40 mest innflytelsesrike talsmenn for Israel i sosiale medier». Myrland utviklet nettstedet miff.no på sin fritid fra januar 2001 til juli 2007. Fra august 2007 har Myrland arbeidet fulltid for MIFF. Myrland har utdannelse i økonomi og administrasjon fra Høgskolen i Stavanger og internett-studier ved Curtin University of Technology, Perth, Australia. I perioden 2001-2005 var han fungerende redaktør, deskansvarlig og journalist i lokalavisen Solabladet. Myrland har vært medarbeider for MIFFs medlemsavis Midtøsten i fokus siden 1995.

Ingen artikler å vise