Tveits bok frikjenner Hamas

Odd Karsten Tveit “dveler litt mer ved grusomheter, rasistiske karakteristikker og religiøs fanatisme når han finner dem på den israelske siden”, skriver Arne Ørum i Vårt Land.

Faksmile fra Vårt Land 29. september 2015.
Faksmile fra Vårt Land 29. september 2015.

Tidligere Midtøsten-korrespondent for NRK, Odd Karsten Tveit, er på markedet med en ny bok med tittelen De skyldige. Da nyhetsbyrået NTB omtalte boken i Nettavisen 18. september, påpekte MIFF i hvor stor grad folk i kommentarfeltet hadde gjennomskuet den selvbestaltede dommer.

Gjennomskuet agendaen har også Vårt Lands bokanmelder Arne Ørum. I en anmeldelse tirsdag 29. september påpeker han hva som dominerer og hva som mangler i boken.

 

Israelerne er de skyldige.

“Tveit siterer gjerne, og ganske ofte, israelske systemkritikere. I denne sammenhengen betyr en slik maktkritisk bekjennelse at vi har å gjøre med journalistikk som ganske ensidig legger skylden og ansvaret på den ene siden. Det er for eksempel vanskelig å unngå å legge merke til at forfatteren, antakelig i iveren etter å få has på de skyldige, dveler litt mer ved grusomheter, rasistiske karakteristikker og religiøs fanatisme når han finner dem på den israelske siden.”

 

Palestinerne er frikjent.

“Odd Karsten Tveits bok inneholder altså lite av palestinsk selvkritikk eller kritikk av palestinerne. Tveit unnskylder eller frikjenner dem langt på vei. Også islamistgruppen Hamas frikjennes for å ha skyld i katastrofene som beskrives. Tveit argumenterer for at det er “omverdenens” skyld at Hamas ble “presset opp i et hjørne,” uten å si noe særlig om mulige årsaker til at bevegelsen ikke er tatt inn i varmen.”

 

Dokumenter som mangler i UD

Da Odd Karsten Tveit kom med boken Krig og Diplomati i 2005, viste han i rundt 200 noter til offisielle norske brev og dokumenter fra den mest hektiske fasen under Oslo-prosessen. Dokumentene mangler i Utenriksdepartementets arkiv.

“Historien om hvordan en NRK-journalist bemektiger seg arkivmateriale som tilhører UD, for så å gi seg selv eneretten til dette i en 25-årsperiode er, kan man trygt si, ganske spesiell,” skriver Ørum.

I forbindelse med lanseringen av De skyldige har Tveit gjort 18 originaldokumenter tilgjengelig. Men Ørum påpeker at det nok er flere enn 18 dokumenter som mangler i UDs arkiv. “Om dette er alt Tveit har tilgang til, eller om det er alle som han på denne måten ønsker å gjøre tilgjengelig, vites ikke.”

Hvem er de skyldige for forsvinningen av dokumentene? Kanskje Tveit kan skrive en ny bok om dette?

I mars 2014 skrev MIFF en klage til NRK-ledelsen med krav om stans i bruk av Odd Karsten Tveit som reporter eller kommentator i saker som angår Israel.

Forrige artikkelDagbladet nekter å beklage tegneserie
Neste artikkelIsrael frykter iranske soldater like ved grensen
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Conrad Myrland (f. 1979) er daglig leder og ansvarlig redaktør i MIFF. Han utviklet nettstedet på sin fritid fra januar 2001 til juli 2007. Fra august 2007 har Myrland arbeidet fulltid for MIFF. Myrland har utdannelse i økonomi og administrasjon fra Høgskolen i Stavanger og internett-studier ved Curtin University of Technology, Perth, Australia. I perioden 2001-2005 var han fungerende redaktør, deskansvarlig og journalist i lokalavisen Solabladet. Myrland har vært medarbeider for MIFFs medlemsavis Midtøsten i fokus siden 1995.