Rekordhøy import fra Israel

I år kjøper nordmenn mer israelske varer enn noen gang før. Også eksporten av varer fra Norge til Israel er sterkt økende.

Skjermdump fra Dagens Næringsliv 29. oktober.
Skjermdump fra Dagens Næringsliv 29. oktober.

En oversikt fra Statistisk Sentralbyrå med foreløpige tall over norsk utenrikshandel etter tredje kvartal viser at importen fra Israel har vært på rekordhøye 753 millioner kroner de første ni månedene av dette året. Dette er en økning på 18,6 prosent i forhold til samme periode i fjor, skriver avisen Dagen. I fjor importerte nordmenn varer for 635 millioner kroner fra Israel i den samme perioden. I 2014 var importen rekordhøy for det fjerde året på rad.

 

Telecom øker mest

Blant varekategoriene i årets import er det telekommunikasjonsapparater som øker mest. Denne varegruppen utgjør 90,3 millioner av importkronene for årets ni første måneder. Det er 65,1 millioner kroner mer enn i samme periode i 2014.

Nordmenn har importert elektriske maskiner og apparater fra Israel for 112,9 millioner kroner.

Den største varegruppen er frukt og grønt, som utgjør 122,1 millioner kroner.

 

Blindheim: – Den norske opinionen kan ha snudd

Rektor Trond Blindheim ved Markedshøyskolen er ikke overrasket over veksten.

– Israel har vært mye i nyhetsbildet, og vi hører om knivstikkere som går løs på vanlige folk i gatene, og om Israels kamp mot IS og Hamas. Dette medfører at sympatien for Israel har økt. Den norske opinion kan ha snudd til fordel for Israel, og derfor øker også importen av israelske varer, sier han til Dagen.

NTB har referert saken, og NTBs tekst er publisert av blant andre Dagens Næringsliv.

 

Sterk økning i eksport

MIFF meldte allerede i juli at 2015 lå an til å bli enda et rekordår for norsk samhandel med Israel.

Eksporten fra Norge til Israel har de første ni månedene av året hatt en enda sterkere økning fra i fjor enn importen. Fra årets start til slutten av september i 2014 eksporterte Norge varer for 553 millioner kroner til Israel. De samme ni månedene i 2015 har Norge eksportert varer til Israel for 715 millioner kroner, en økning på 29 prosent ifølge SSBs oversikt.

I 2014 var norsk eksport til Israel på sitt største siden 1996. Hvis den samme trenden som er satt til nå i år fortsetter fram til nyttår, kan det bli satt ny historisk eksportrekord i 2015.

 

Reell vekst

En faktor man kan ta med i betraktning i vurderingen av vekstnivået er at den norske kronen har svekket seg i forhold til israelske shekel. Det er altså noe dyrere å handle den sammen mengden varer med Israel i år enn det var i fjor. Fra midten av forrige målte periode (15. mai 2014) til midten av dette årets målte periode (15. mai 2015) beveget prisen for en shekel seg fra 1,72 til 1,92 norske kroner, en oppgang på 12 prosent. Siden både import og eksport har økt betraktelig mer, med 19 og 29 prosent, kan vi konkludere med at veksten i samhandelen er reell også i volum.

Forrige artikkelDen blodige oktober
Neste artikkelHvorfor terrorbølgen forskyves fra Jerusalem til Vestbredden
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Tor-Bjørn Nordgaard (f. 1980) er fra mars 2016 ny redaktør av MIFFs avis Midtøsten i fokus. Nordgaard har jobbet som journalist for MIFF fra 2014. Han har bakgrunn som frilansjournalist og forfatter. Tlf. 95278159 E-post: tor-bjorn@miff.no Følg Nordgaard fra Facebook-siden https://www.facebook.com/mifftbn/