Se tallene som viser hvor rett Jonas Gahr Støre har

– Når mangel på demokrati og reformer blir påpekt i Midtøsten, skylder lederne på Israel og USA, sier Jonas Gahr Støre.

Faksmile fra Dagens Næringsliv lørdag 21. november 2015.
Faksmile fra Dagens Næringsliv lørdag 21. november 2015.

Før du leser videre, vil vi takke deg som er medlem av MIFF og gjør det mulig for oss å drive dette nettstedet. Er du ikke medlem ennå, vil vi invitere deg til å betale kontingent for 2021 nå. Da gir vi deg resten av år 2020 gratis.

Lørdag 21. november ble Jonas Gahr Støre intervjuet i Dagens Næringsliv. “Krever oppgjør med islamisme,” var overskriften. Arbeiderpartiets leder mener det må tas “et oppgjør med ekstremismen som springer ut av islam” på samme måte som det ble tatt et oppgjør med kommunismen.

 

Arabisk offermentalitet

Støre var Norges utenriksminister fra 2005 til 2012. Han har hatt et stort antall møter med arabiske ledere i Midtøsten. Her er et utdrag av Støres uttalelser til Dagens Næringsliv:

– Det har vært en tendens blant politiske ledere i Midtøsten at hver gang vanskelige spørsmål om demokrati og styresett kommer opp, skyver man spørsmålet tilbake ved å si at det er like ille andre steder, se hva som skjer i Palestina eller andre områder der det undertrykkes. I Midtøsten har det vært et kjennetegn ved politiske ledere, ofte autoritære, at når de blir utfordret på mangel på demokrati, mangel på reformer, så peker de på Israel og USA og eksterne faktorer.

– Det har vært en for stor offermentalitet?

– Ja, det har vært et mønster i uttalelsene fra enkelte politiske ledere. De får diskusjonen raskt over på andre forhold hvis du tar opp interne problemer med dem. Det er et uttrykk for kompleksitet i regionen, men også ansvarsfraskrivelse og en altfor enkel utvei for ikke å løse egne problemer. Et slikt problem er direkte og indirekte støtte til voldelige bevegelser som IS, sier Støre.

 

Et ferskt eksempel

Det er gledelig, og på høy tid, at Støre avslører hvordan arabiske ledere legger ansvaret på Israel og USA for sine, som oftest selvforskyldte, problemer.

Løgnanklagene og svertingen pågår fortsatt for fullt fra arabisk og muslimsk side. Tre dager etter at Dagens Næringsliv publiserte intervjuet med Støre, talte en representant for Den arabiske liga i FNs generalforsamling.

– Den fortsatte israelske okkupasjonen av arabisk og palestinsk land er den største utfordringen for det internasjonale samfunnet for å oppnå fred og stabilitet i regionen og verden. Denne okkupasjonen representer hovedårsaken til spredningen av terror og ekstremistisk ideologi i regionen, sa en representant som leste opp en tale på vegne av generalsekretær Nabil al-Arabi.

Organisasjonen for islamsk samarbeid (OIC) ville ikke være dårligere.

– At man ikke har lykkes med å finne en rettferdig løsning på den palestinske saken – som en kjernesak i Midtøsten –  har oppflammet konflikter i regionen, noe som truer internasjonal fred og sikkerhet, leste en representant for OICs generalsekretær Iyad Ameen Madani.

Syria, Irak, Libya, Jemen, Egypt og Somalia er alle med både i Den arabiske liga og OIC (Syria er midlertidig suspendert av Den arabiske liga). Afghanistan og Pakistan er med i OIC. Hundretusenvis av mennesker – det overveldende flertall blant dem muslimer – er drept i krig og terror i disse landene de sist årene. Men ingen av konfliktene er relatert til konflikten mellom Israel og palestinerne.

Dette er bare to ferske eksempler på det Støre med rette kaller “ansvarsfraskrivelse”.

Dessverre er det en type ansvarsfraskrivelse som er skremmende dødelig for arabere og muslimer.

 

Tror på offerrollen

Det verste av alt er at en stor del av befolkningen i arabiske land tror på maktelitens propaganda. I november 2014 publiserte Arab Center for Research & Policy Studies en meningsmåling om militæroperasjonen mot Islamsk Stat.

Et representativt utvalg i en rekke arabiske land fikk spørsmål om hvem de ser på som den største trussel mot sikkerhet og stabilitet i den arabiske regionen. Totalt sett svarer 28 prosent Israel, 21 prosent USA, 17 prosent Iran og 13 prosent militant islamisme. Interne utfordringer får lang lavere respons – svak stat 7 prosent, mangel på demokrati 5 prosent, økonomiske vanskeligheter 5 prosent.

30-11-2015 12-32-31

Deltakerne i meningsmålingen har et overveldende negativt syn på USAs politikk i den arabiske regionen.

30-11-2015 12-33-50

Og hva er det største problemet de fleste arabere har med amerikansk Midtøsten-politikk? Jo, at Washington støtter Israel.

30-11-2015 12-34-25

Støre har så alt for rett.

Arabiske ledere har fått drive med sin ansvarsfraskrivelse altfor lenge, så lenge at store deler av deres egen befolkning ikke gjenkjenner sine egne problemer.

Flere norske politikere burde tatt ansvar og påpekt hvor destruktiv og dødelig arabisk ansvarsfraskrivelse er.

 

Relaterte saker

Støres arvtaker som utenriksminister, Espen Barth Eide, påpekte realitetene i et intervju allerede i august 2013: I Midtøsten “er det to små landområder som er mest fredelige”, Israel og Vestbredden. Det blir fullstendig tullete når norske journalister som Odd Karsten Tveit og Fredrik Græsvik snakker om konflikten mellom Israel og palestinerne som “alle konflikters mor”. Skulle tro de hadde slukt propagandaen til autoritære arabiske ledere fullstendig.

Forrige artikkelRapporter om israelske luftangrep i Syria
Neste artikkelKnivangrep og opptøyer søndag
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Conrad Myrland (f. 1979) er daglig leder og ansvarlig redaktør i MIFF. Han utviklet nettstedet på sin fritid fra januar 2001 til juli 2007. Fra august 2007 har Myrland arbeidet fulltid for MIFF. Myrland har utdannelse i økonomi og administrasjon fra Høgskolen i Stavanger og internett-studier ved Curtin University of Technology, Perth, Australia. I perioden 2001-2005 var han fungerende redaktør, deskansvarlig og journalist i lokalavisen Solabladet. Myrland har vært medarbeider for MIFFs medlemsavis Midtøsten i fokus siden 1995.