Utfordret boikottfestivalens deltakere

Frivillige fra MIFF Oslo utfordret deltakere på dokumentarfilmfestivalen Human Rights Human Wrongs til å ta avstand fra festivalledelsens Israel-boikott. Her kan du lese hva som er galt med boikottaksjonen.

Edvard Dæhlin, Eirik Semb og Ole Jacob Grøgaard fra MIFF Oslo var med på markeringen utenfor Filmens hus lørdag ettermiddag. (Foto: Vigdis Wilhelmsen)
Edvard Dæhlin, Eirik Semb og Ole Jacob Grøgaard fra MIFF Oslo var med på markeringen utenfor Filmens hus lørdag ettermiddag. (Foto: Vigdis Wilhelmsen)

Lørdag ettermiddag stilte en gruppe fra MIFFs lokallag i Oslo opp foran Filmens hus for å dele ut informasjonsmateriell til deltakere på dokumentarfilmfestivalen Human Rights Human Wrongs. Utdelingen foregikk i forkant av et av festivalens arrangementer.

Bakgrunnen var at festivalledelsen har flagget støtte til kulturell og akademisk boikott av Israel. Til årets festival har festivalsjef Ketil Magnus­sen avvist den israelske filmen ”The Other Dreamers” bare fordi den er laget i Israel. Den rørende filmen gir større forståelse for barn med spesielle behov. Israel-vennene fra MIFF delte ut et informasjonsark der de oppfordret festivalens deltakere til å ta avstand fra festivalledelsens Israel-boikott.

– Jeg opplevde at vi hadde en veldig trygg sak, og at vi hadde god grunn til å protestere mot festivalens boikott. Vi fikk dele ut mye informativ tekst. Mange tok imot og sa takk, mens noen avviste å ta imot, sier en av de frivillige, Eirik Semb.

På informasjonsarket fortelles det: ”Av alle verdens mange land som er involvert i territorielle konflikter, har filmfestivalen Hu­man Rights Human Wrongs valgt ut kun ver­dens eneste jødiske stat som boikottmål. Vi vil ikke akseptere at våre skattepenger blir mis­brukt til en slik demonisering.”

 

Derfor bør du ta avstand fra festivalens Israel-boikott:

– Boikott av Israel er ulovlig. Da flertallet i Sør-Trøndelag fylkeskommune ville boikotte Israel i 2005, slo Utenriksdepartementet fast at slike lokale boikottaksjoner “er i strid med folkeret­ten, norsk lov, EØS-avtalen og WTO-avtalen”. En kulturell Israel-boikott av en festival som er finansiert med norske skattepenger må sna­rest stoppes på samme måte.

– Oppfordring til boikott kan i seg selv være brudd på lover mot diskriminering. En fransk ordfører fra et kommunistisk parti erklærte i oktober 2002 at han ville innføre boikott av israelske varer i sin kommune. Ordføreren ble innklaget for retten, først frikjent, men siden bøtlagt i en høyere fransk rettsinstans for dis­kriminering på nasjonalt, rasemessig eller reli­giøst grunnlag. EUs domstol for menneskeret­tigheter fant siden at den franske dommen ikke var noe brudd på ytringsfriheten.

Human Rights Human Wrongs har vist filmer fra land som de siste par tiårene har deltatt i kriger med mange ganger større dødstall enn i Israels kriger (Storbritannia, Frankrike, USA, Norge, Danmark for å nevne noen), land som har territorielle konflikter med naboer (for ek­sempel Spania, Sør-Afrika, Russland, India) og land hvor det blir begått omfattende mennes­kerettighetsbrudd (for eksempel Mexico, Aser­bajdsjan, Hviterussland og Guatemala). Men det er bare når det gjelder den jødiske staten Israel at en regissør blir avvist på grunn av sitt hjemland. Det er bare israelske regissø­rer som får filmer refusert uten at disse er vur­dert etter vanlige kvalitetskriterier.

 

Tirsdag 23. februar kl. 20.00 viser MIFF fil­men ”The Other Dreamers” på Saga kino (Stortingsgata 28). Kom for å vise din protest mot kulturell boikott av israelske filmskapere!

Forrige artikkelNår propagandamateriell passerer som journalistikk
Neste artikkelFlere syrere enn befolkningen på Utsira utryddet hver dag i fem år
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Tor-Bjørn Nordgaard (f. 1980) er fra mars 2016 ny redaktør av MIFFs avis Midtøsten i fokus. Nordgaard har jobbet som journalist for MIFF fra 2014. Han har bakgrunn som frilansjournalist og forfatter. Tlf. 95278159 E-post: tor-bjorn@miff.no Følg Nordgaard fra Facebook-siden https://www.facebook.com/mifftbn/