– Dere sensurerte MIFF, men dere bryr dere mindre om hva som er frastøtende for jøder

Israels ambassadør Raphael Schutz irettesetter Klassekampen. Se annonsen han mener aldri burde være trykket.

Israels ambassadør Raphael Schutz. (Foto: Olav Mo Grimdalen)
Annonsen for "Israeli Apartheid Week" som Klassekampen trykket 27. februar.
Annonsen for “Israeli Apartheid Week” som Klassekampen trykket 27. februar.

Tirsdag 8. mars sendte Israels ambassadør Raphael Schutz et brev til sjefsredaktør Bjørgulv Braanen i Klassekampen. Ambassadøren har publisert brevet på sin offisielle Facebook-side.

Schutz kommenterer en helsides annonse for “Israeli Apartheid Week” som Klassekampen trykket 27. februar.

– Å knytte Israel til termen apartheid er et vilt avvik fra virkeligheten, innleder ambassadøren.

– Situasjonen for jøder, muslimer og kristne i Israel er uendelig mye bedre enn situasjonen i nabolandene, fortsetter han.

Schutz siterer fra intervjuet som USAs president Barack Obama ga til Jeffrey Goldberg i mai 2015. Obama understreket der behovet for at det jødiske folk kan ha sitt eget hjemland, særlig på grunn av antisemittismen som fortsatt lever. Presidenten sa også at man må unngå at Israel blir holdt til dobbeltstandarder i internasjonale fora.

– Annonsen i din avis representerer en kamuflert antisemittisme. Det er ikke bare apartheidløgnen. Du kan også se det på logoen som viser et kart av “Palestina” som ikke er basert på 1967-grensene [Palestinakomiteens logo, ang. MIFF]. Israel, den jødiske staten, eksisterer ikke på kartet, påpeker Schutz.

Ambassadøren avslutter sitt brev slik:

“Min dype bekymring er ikke rettet mot organisasjonene bak annonsen. Som nevnt over, har hatefulle holdninger til jøder eksistert i Europa i århundrer, og i president Obamas ord – det er ikke noe som tilhører fortiden. Målet med mitt brev er å minne samvittigheten din på det faktum at du gir rom og plass til noe upassende og frastøtende, like obskønt som blodanklagene fra middelalderen. Denne annonsen handler ikke om legitim kritikk mot politikken til en israelsk regjering. Den handler om å spre hat og løgner mot den jødiske staten, og benekter og fratar jødene en grunnleggende menneskerett å bo som frie og beskyttet i sin egen stat, det eneste landområdet hvor jøder bor uavhengig som en majoritet. Tilbake i 2014 avviste du å publisere en annonse fra MIFF, da du hevdet den inneholdt noen elementer som var frastøtende for palestinere. Tilsynelatende er du mindre sensitiv når det kommer til jødene og det jødiske folk og det som kan være frastøtende for oss. Dette er nøyaktig den dobbeltstandard som president Obama nevnte. Denne annonsen skulle ikke være trykket.”

Forrige artikkelKlar fordømmelse av terror fra Børge Brende
Neste artikkelSvar på fire ofte stilte spørsmål
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Conrad Myrland (f. 1979) er daglig leder og ansvarlig redaktør i MIFF. Han utviklet nettstedet på sin fritid fra januar 2001 til juli 2007. Fra august 2007 har Myrland arbeidet fulltid for MIFF. Myrland har utdannelse i økonomi og administrasjon fra Høgskolen i Stavanger og internett-studier ved Curtin University of Technology, Perth, Australia. I perioden 2001-2005 var han fungerende redaktør, deskansvarlig og journalist i lokalavisen Solabladet. Myrland har vært medarbeider for MIFFs medlemsavis Midtøsten i fokus siden 1995.