Razika – velsignelser og forbannelser

Razika er et arabisk jentenavn som visstnok betyr ‘den som oversvømmer med velsignelser”. Det norske Bergens-bandet Razika er blitt oversvømt med forbannelser de siste dagene.

Razika og deres 1. mai paroler 2016. (Skjermdump fra bandets Facebook-side)
Razika og deres 1. mai paroler 2016. (Skjermdump fra bandets Facebook-side)

Hvorfor? 1. mai publiserte bandmedlemmene et bilde av seg selv på Razikas Facebook-side. Marie Amdam, Marie Moe, Maria Råkil og Embla Karidotter smiler sine flotteste smil, men budskapet på plakatene jentene holder frem er ikke like velsignet: “Bryt blokaden av Gaza! Boikott Israel!”

Dagen etter ville Razika forklare seg nærmere. “Vi gikk under parolen til Palestinakomiteen, fordi vi mener Israel er en okkupasjonsstat som undertrykker det palestinske folket og systematisk bryter med menneskerettighetene.” Razika hevder de blir oppfattet som “et nazistisk og antisemittistisk band som støtter Hamas og IS. Dette er for oss helt absurd og har selvfølgelig ingenting med virkeligheten å gjøre.”

Man kan ikke skape sin egen virkelighet, selv om man synger “ska-pop-rock” på norsk.

For det første strømmer varer og byggevarer inn i Gaza gjennom israelske grensestasjoner. I mars måned ble 372.000 tonn med byggematerialer (grus, stål, sement) levert. De fire foregående måneder var nivået enda høyere. Gjennom “blokaden” som Razika så gjerne vil fjerne, strømmer det med andre ord hver måned 200 kilo med byggevarer per innbygger i Gaza. Også flyten av andre varer inn i området er på rekordnivå, i overkant av 10.000 lastebil-lass i måneden. (Tallene har MIFF hentet fra Gisha, som bygger sin statistikk på FN-tall.)

Når Razika gjør “fjern blokade” til kamprop i en slik virkelighet, kan det vanskelig være annet enn at de vil ha bort Israels kontrollmekanismer som hindrer at våpen flyter fritt inn til de islamistiske terrorgruppene Hamas og Islamsk Jihad. Bandet bør ikke bli forundret dersom noen oppfatter at Razika støtter Hamas, når bandmedlemmene vifter med det fremste kortsiktige politiske kravet til nettopp Hamas i et 1. mai tog.

For det andre kjempet nazistene for boikott av jøder. Razika kjemper for boikott av verdens eneste jødiske stat. MIFF har spurt dem om hvilke andre land i verden de vil boikotte. Så lenge svaret lar vente på seg, vil mistanken om at verdens eneste jødiske stat blir dømt av bandet etter en annen standard enn alle andre land, bli hengende over dem. Å kjenne eim av antisemittisme er ikke absurd, det er Razika som har et forklaringsproblem. Selv om jentenes egne hjerter skulle være oversvømt av velsignelser til det jødiske folk, kan deres paroler likevel ha en antisemittisk effekt.

Kort til slutt: Israel okkuperer Vestbredden lovlig inntil det blir en fremforhandlet løsning som avklarer grenser.

Bandmedlemmene forklarer seg nærmere: “Det at vi gir vår støtte til det palestinske folket betyr at vi står for like rettigheter for alle, uansett religion eller etnisk bakgrunn. Det at mange tolker dette som nazistisk, er for oss helt uforståelig. Vi tar avstand fra nazisme, fascisme, antisemittisme og vold.”

Tror Razika det vil bli mindre vold dersom man åpner for fri vareflyt inn til det naziinspirerte og antisemittiske Hamas-regimet? Vet Razika hvordan “like rettigheter for alle” blir praktisert i muslimske land generelt, og arabiske land og palestinske selvstyremyndigheter spesielt? Hvis de først får ryddet opp i dette, slik at det for eksempel fra majoritetsbefolkningen flyter over av velsignelser mot palestinske religiøse og seksuelle minoriteter, vil jødene i Israel kunne ta dem mer på alvor.

Razika fortalte 2. mai at deres boikottoppfordring førte til mange forbannelser og trusler. De la skyld på “MIFF-miljøer” for at saken ble spredt til verden. Også denne anklagen er grunnløs. MIFF leste om saken først etter at den kom i en rekke norske medier, og vi tar kategorisk avstand fra trusler.

Dersom Razika hadde sagt “Ja til en palestinsk stat som kan leve i en ekte fred ved siden av den jødiske staten Israel” ville deres politiske budskap på 1. mai blitt tatt imot som en velsignelse i Israel. Nå lød deres toner kun som en forbannelse.

Forrige artikkel60 år gammel israeler knivstukket
Neste artikkelLegg merke til det som skjer under overflaten
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Conrad Myrland (f. 1979) er daglig leder og ansvarlig redaktør i MIFF. Han utviklet nettstedet på sin fritid fra januar 2001 til juli 2007. Fra august 2007 har Myrland arbeidet fulltid for MIFF. Myrland har utdannelse i økonomi og administrasjon fra Høgskolen i Stavanger og internett-studier ved Curtin University of Technology, Perth, Australia. I perioden 2001-2005 var han fungerende redaktør, deskansvarlig og journalist i lokalavisen Solabladet. Myrland har vært medarbeider for MIFFs medlemsavis Midtøsten i fokus siden 1995.