Hva er det som gjør livet ulevelig?

Hvordan styrkes fiendskapet til Israel i LO? Og vet du hvor mange palestinske kvinner som nektes minstelønn?

Faksmile fra side 44 og side 45 i LO-Aktuelt 7-2016.
Faksmile fra side 44 og side 45 i LO-Aktuelt 7-2016.

Før du leser videre, vil vi takke deg som er medlem av MIFF og gjør det mulig for oss å drive dette nettstedet. Er du ikke medlem ennå, vil vi invitere deg til å betale kontingent for 2021 nå. Da gir vi deg resten av år 2020 gratis.

LO-Aktuelt nr. 7-2016 (redaksjonen avsluttet 26. april) viet en dobbeltside til kongressen til LOs palestinske samarbeidspartner PGFTU (Palestinian General Federation of Trade Unions). LOs andre nestleder deltok på konferansen, det gjorde også journalist Yngvil Mortensen.

Hvordan velger LO-Aktuelt å vinkle rapporten fra konferansen?

Overskrift, hovedbilde og hele første halvdel av artikkelen er et eneste langt angrep mot Israel, uten at et eneste israelsk perspektiv eller argument kommer fram.

LOs andre nestleder Hans-Christian Gabrielsen får legge ut om sine følelser. Hvor rasende han blir. Hvor frustrert han blir.

– Israels mur, sjekkpunkter og bosetninger “gjør hverdagen ulevelig for mange palestinere”, hevder han. Anklagene hagler. Israels tiltak er “i strid med Genève-konvensjonene og FN-resolusjoner”. Det er Israel som “gjør muligheten for en framforhandlet to-statsløsning mindre og mindre”.

Journalist Mortensen sper på med beskrivelse av ulike israelske tiltak. Militære kontrollposter, midlertidige sjekkpunkter, stengte veier. Kontroll av vareimport- og eksport fra Gaza. Ingen fra Gaza fikk komme til konferansen i Nablus.

Ikke et ord nevnes om hvorfor. Hvorfor kontrollerer israelske forsvarsstyrker Vestbredden? Hvorfor er sikkerhetstiltakene som ikke var der for 16 og 30 år siden på plass i dag? Væpnede nasjonalistiske og islamistiske grupper som angriper israelske sivile nevnes ikke med et ord. Den gode effekten av tiltakene forties også.

LOs medlemmer blir aldri fortalt at det er palestinerne som hindrer en fremforhandlet to-statsløsning, fordi de absolutt og konsekvent avviser å anerkjenne Israel som en jødisk stat.

Siste del av artikkelen er viet informasjon som LO-Aktuelt må ha plukket opp under konferansen i Nablus. LOs medlemmer blir fortalt hvem som ble gjenvalgt som leder i PGFTU og at det er opprettet en konkurrerende landsorganisasjon. PGFTU har 20 prosent kvinner i toppledelsen, men på konferansen ble det nedstemt et forslag om å øke kvinnekvoten til 30 prosent.

Først helt til slutt kommer et avsnitt om kvinners minstelønn i det palestinske samfunnet. Den palestinske regjeringen bestemte i 2013 at minstelønnen skal være 1450 shekel (omlag 3200 kroner) i måneden.

– 90 prosent av kvinnene får ikke minstelønn, anslår Aisha Hammoudi. 35-åringen sitter i toppledelsen i PGFTU.

– Arbeidsdepartementet har ikke kapasitet til å kontrollere. Hvis det hadde vært hyppige inspeksjoner, ville det ha skremt arbeidsgiverne til å følge loven, sier hun.

Fikk du det med deg? 9 av 10 palestinske kvinner blir nektet minstelønn. Hvor sint og frustrert blir LOs andre nestleder over det? Det får vi aldri vite. Et fåtall av LOs medlemmer får det nok med seg, begravd som det ble helt i enden av brødteksten. Også denne gang var det viktigere å få fordømt Israel. Så får ulevelige lønnsvilkår for palestinske kvinner komme i siste rekke.

Forrige artikkelConrad Myrland i MIFF Arendal: Hvordan 10.000 MIFF-medlemmer gjør en forskjell
Neste artikkelIsraelsk bilmotor kan revolusjonere bilparken
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Conrad Myrland (f. 1979) er daglig leder og ansvarlig redaktør i MIFF. Han utviklet nettstedet på sin fritid fra januar 2001 til juli 2007. Fra august 2007 har Myrland arbeidet fulltid for MIFF. Myrland har utdannelse i økonomi og administrasjon fra Høgskolen i Stavanger og internett-studier ved Curtin University of Technology, Perth, Australia. I perioden 2001-2005 var han fungerende redaktør, deskansvarlig og journalist i lokalavisen Solabladet. Myrland har vært medarbeider for MIFFs medlemsavis Midtøsten i fokus siden 1995.