Tord Lien til israelske forskere: – La oss arbeide sammen

Olje- og energiministeren mener Norge ikke bare har behov for å utvide kontakten med Israel innen energisektoren, men på en rekke felter innen teknologi og innovasjon.

Olje- og energiminister Tord Lien (FrP). (Foto: Alexander Helberg, Fremskrittspartiet, flickr)
Olje- og energiminister Tord Lien (FrP). (Foto: Alexander Helberg, Fremskrittspartiet, flickr)

Statsråd Tord Lien har denne uken vært på en to dagers rundreise i Israel sammen med en delegasjon fra norske universiteter og norsk næringsliv. Nordmennene fikk stifte bekjentskap med israelske innovatører og akademikere.

Dagsavisen rapporterer fra delegasjonens besøk på Technion-universitetet i Haifa, der professor Boaz Golany fortalte om noen av oppfinnelsene som studentene hans har brakt til verden. Eksempler er minnepinnen vi bruker til datamaskiner og en pille som tar bilder av innvollene etter at man svelger den. Dette universitetet har sendt opp egne satellitter i verdensrommet og jobber nå med en ny generasjon satellitter som ikke er større enn en knyttneve. Samtidig jobber de med mikroskopiske maskiner som skal kunne operere på egen hånd inni en menneskekropp, og ta seg av helseproblemer når de oppstår.

Dagsavisen skriver: ”Israel er ikke et rikt land og det har levd i konflikt i alle sine 68 år. Likevel har landet etablert universitet i verdensklasse, og det har en usedvanlig suksessfull høyteknologisk industri. Bare på Technion alene har tre av forskerne fått Nobelprisen de siste årene.”

Tord Lien inviterte til utvidet samarbeid:

– Vi er sterke på energiforskning. Dere er sterke på nanoteknologi og andre ting, noe vi trenger. La oss arbeide sammen, sa han til israelerne.

 

Forklaringen på den israelske suksessen

Professor Yoed Tsur forklarer til Dagsavisen at Israels store satsing på høyteknologi er en del av forklaringen på hvordan staten har overlevd under kontinuerlige trusler gjennom hele sin eksistens.

– Hvis vi ikke hadde utviklet høyteknologi, hadde vi ikke hatt et militært overtak over våre arabiske naboer, og da hadde vi ganske enkelt ikke vært her, sier han.

Han forklarer også at jødisk kultur tradisjonelt vektlegger studier og læring som en av bærebjelkene i samfunnet. Israel var i mange år det landet i verden som investerte den høyeste prosenten av sitt statsbudsjett i forskning og utvikling. I fjor ble landet overgått av Sør-Korea, som investerer 4,2 prosent årlig.

 

– Norsk interesse å utdype samarbeid

Lien sier han fikk klare signal om at Israel ønsker økt norsk involvering i landets nye gassutvinning. Technion-universitetet har allerede et undervisningssamarbeid med Universitetet i Stavanger.

Lien er opptatt av at samarbeidet også må strekke seg lenger enn til olje- og gassindustrien.

– Vi i Norge må også forberede oss på dagen vi ikke lenger vil kunne hente opp gass og olje. Vi trenger å utvikle vår egen kunnskapsbaserte industri, og her har vi mye å lære av israelerne. De er verdensledende på innovasjon, og det er en norsk interesse å utdype samarbeid, sier han til Dagsavisen.

– Vi kan ikke bare se Israel gjennom fredsprosessen når dette landet har så mye å tilby. Norge vil fortsette å støtte arbeidet for å finne en løsning på konflikten. Men det vi snakker om nå, samarbeidet med Israel, vil skape verdier for oss i Norge, fortsetter han.

Forrige artikkelStadig nye granater fra Syria
Neste artikkelForsøker å slå ned Israels sikkerhetsbarriere med bibelvers
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Tor-Bjørn Nordgaard (f. 1980) er fra mars 2016 ny redaktør av MIFFs avis Midtøsten i fokus. Nordgaard har jobbet som journalist for MIFF fra 2014. Han har bakgrunn som frilansjournalist og forfatter. Tlf. 95278159 E-post: tor-bjorn@miff.no Følg Nordgaard fra Facebook-siden https://www.facebook.com/mifftbn/