Trondheim gjorde ulovlig og diskriminerende vedtak om Israel-boikott

Skammens dag i Norges tredje største by.

Skjermdump fra Adressa.no 18. november 2016.
Skjermdump fra Adressa.no 18. november 2016.

Før du leser videre, vil vi takke deg som er medlem av MIFF og gjør det mulig for oss å drive dette nettstedet. Er du ikke medlem ennå, vil vi invitere deg til å betale kontingent for 2021 nå. Da gir vi deg resten av år 2020 gratis.

  • Hjelp MIFF i kampen mot Israel-boikott. Bli medlem eller send din gave via VIPPS (39881) eller via SMS i skjemaet nederst på denne siden.

«Trondheim kommune skal boikotte alle varer og tjenester som Israel produserer på okkupert palestinsk område. Samtidig oppfordrer bystyret alle innbyggerne i Trondheim til å gjøre det samme.»

Slik oppsummerer Adresseavisen vedtaket som ble fattet av Arbeiderpartiet, Sosialistisk Venstreparti, Miljøpartiet De Grønne og Rødt i bystyret i Trondheim torsdag 17. november. Avisens overskrift var «Nå skal israelske varer og tjenester boikottes». Mange av dem som støttet boikottvedtaket ønsker egentlig boikott av alle israelske varer, vedtak om boikott av varer produsert på Vestbredden er bare første skritt.

 

For det første har Trondheim kommune gjort et ulovlig vedtak

I 2005 gjorde Sør-Trøndelag fylkeskommune et vedtak om boikott av Israel. I ettertid fikk de reprimande fra Utenriksdepartementet. En slik lokal boikott av Israel er i strid med folkeretten, norsk lov, EØS-avtalen og WTO-avtalen”, skrev UD i brev til fylkeskommunen.

Ordfører Rita Ottervik forstod dette. I forkant av bystyremøtet advarte hun og anbefalte bystyret å avvise forslaget.

– Handelspolitikk og folkerettslige forpliktelser ligger til staten. Kommunen kan ikke fatte prinsippvedtak om ikke å handle med et bestemt land som Norge har avtale med, skrev ordføreren i sin saksinnstilling 14. september 2016.

For flertallet i bystyret i Trondheim trumfer motviljen mot Israel norske lover, folkeretten, EØS-avtalen, WTO-avtalen og Ap-ordførerens innstilling.

 

For det andre er Trondheims vedtak diskriminerende

Det finnes en lang rekke omstridte landområder i verden, også i Europa. I flere av disse områdene er det militær okkupasjon og bosetningsaktivitet som er uønsket av deler lokalbefolkningen og/ eller naboland som har interesser i området.

Vi har allerede etablert at flertallet i Trondheim kommune ikke er opptatt av lov og rett. Var de opptatt av lov og rett, vedtok de en generell boikott av varer fra alle omstridte områder eller områder som er under okkupasjon.

Men for flertallet i bystyret i Trondheim trumfer motviljen mot Israel all rettferdighet og likhet for loven. Det er bare jøder som bor og driver næring på uønsket sted som skal rammes. [Oppdatering: Saksprotokollen fra møtet viser at SV forsøkte å gjøre vedtaket til en generell boikott av varer/ tjenester fra okkuperte områder. Dette forslaget ble vedtatt, men Arbeiderpartiets tillegg som bare fordømmer Israel [tre avsnitt] ble også vedtatt. Se PDF.]

Vanlig praksis av vestlige land viser at det ikke er noe grunnlag i folkeretten for å forby økonomisk aktivitet i okkuperte områder. Avgjørelser ved flere europeiske domstoler bekrefter det samme. Den type “folkerett” boikott-tilhengerne i Trondheim holder seg til, er en “folkerett” som bare rettes mot Israel og sionistiske jøder.

Senest i oktober kunne MIFF avsløre en norsk nettside som formidler salg av boliger i bosetninger på okkupert land. Hvorfor har du ikke hørt om dette? Hvorfor har ikke norske myndigheter grepet inn? Hvorfor skriver ingen norske medier om dette? Hvorfor raser ikke LO, Fagforbundet og Kirkens Nødhjelp mot dette? Hvorfor griper ikke bystyret i Trondheim inn?

– Fordi de norske bosetternes naboer ikke er jøder, men tyrkere, og bosetningene ikke ligger i Judea og Samaria [Vestbredden], men på Nord-Kypros. På grunn av dobbeltstandard.

 

Sist av alt er Trondheims vedtak fullstendig ensidig

Mange israelere har i utgangspunktet sansen for Trondheim-flertallets vilje til å få etablert en palestinsk stat. Men en slik stat må bety varig fred og sikre grenser for Israel. En palestinsk stat kan bare opprettes dersom den legger døde politiske krav som radikalt vil endre den demografiske balansen i Israel og få verdens eneste stat med jødisk flertall og identitet til å forsvinne.

Dersom Trondheim bystyre hadde krevd av palestinerne å godta en jødisk stat innenfor 1967-linjene med justerte grenser (landbytte) ville israelerne kunne oppfatte at det er bosetningene på Vestbredden som blir ansett som problematiske. Så lenge boikott-tilhengerne åpent eller stilltiende støtter palestinernes maksimalistiske krav, som ikke har plass til verdens eneste jødiske stat, står man igjen med spørsmål om hva som egentlig driver dem.

 

Hva tenker du om boikottvedtaket i Trondheim? Skriv din mening i kommentarfeltet under.

  • Hjelp MIFF i kampen mot Israel-boikott. Bli medlem eller send din gave via VIPPS (39881) eller via SMS i skjemaet nederst på denne siden.
Forrige artikkelIsraelske sikkerhetsstyrker hindret smuglerforsøk til Gaza
Neste artikkelDe jødiske veiviserne Tali og Yuval i MIFF Oslo
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Conrad Myrland (f. 1979) er daglig leder og ansvarlig redaktør i MIFF. Han utviklet nettstedet på sin fritid fra januar 2001 til juli 2007. Fra august 2007 har Myrland arbeidet fulltid for MIFF. Myrland har utdannelse i økonomi og administrasjon fra Høgskolen i Stavanger og internett-studier ved Curtin University of Technology, Perth, Australia. I perioden 2001-2005 var han fungerende redaktør, deskansvarlig og journalist i lokalavisen Solabladet. Myrland har vært medarbeider for MIFFs medlemsavis Midtøsten i fokus siden 1995.