Tromsø på full fart mot boikott

Det røde flertallet i formannskapet (Ap, SV, Rødt) ville ikke vente på noen, verken Israels ambassadør, Utenriksdepartementet eller egen administrasjon.

Tromsø-ordfører Kristin Røymo. (Foto: Arbeiderpartiet, flickr)
Tromsø-ordfører Kristin Røymo. (Foto: Arbeiderpartiet, flickr)

Før du leser videre, vil vi takke deg som er medlem av MIFF og gjør det mulig for oss å drive dette nettstedet. Er du ikke medlem ennå, vil vi invitere deg til å betale kontingent for 2021 nå. Da gir vi deg resten av år 2020 gratis.


17. november vedtok bystyret i Trondheim boikott av varer fra israelske bosetninger. Vedtaket var ulovlig, diskriminerende og fullstendig ensidig.

Det røde flertallet i Tromsø vil ikke finne seg i å være en sinke i oppvigleriet mot Israel her til lands, så et privat boikottforslag fra Jens Ingvald Olsen og Mads Gilbert (Rødt) ble sendt videre til kommunestyret i ekspressfart av et rødt flertall i formannskapet 6. desember.

5. desember påpekte MIFF at Gilbert og Olsen serverer usannheter allerede i første setning av forslaget. Skulle forslaget bli håndhevet skikkelig, om det ikke utelukkende handlet om å sverte verdens eneste jødiske stat, vil det ramme og begrense Tromsøs handelsmuligheter med en rekke viktige produsentland og skremme turister fra byen.

Administrasjonen i Tromsø kommune foreslo å sende boikottforslaget til “faglig utredning av administrasjonen” før det “deretter fremmes for politisk behandling”.

Det viste seg at flertallet i formannskapet i Tromsø ikke hadde tid til å vente.

De hadde ikke tid til å vente på synspunkter fra Israels ambassadør.

Anni B. Skogman (FrP) foreslo å utsette saken og invitere Israels ambassadør til å orientere om saken. Forslaget ble nedstemt. Kun Skogman stemte for sitt forslag, åtte stemte imot.

Formannskapet hadde heller ikke tid til å vente på det norske utenriksdepartementet.

Jonas Stein (Venstre) foreslo å utsette saken til “Utenriksdepartementet har gjort en vurdering om Trondheim kommunes boikott-vedtak er i tråd med Norges internasjonale forpliktelser”.  Forslaget ble nedstemt av det røde flertallet på fem, men fikk støtte av Høyres to representanter, Stein og Skogman.

Formannskapet hadde ikke tid til å vente på sin egen administrasjon.

Jarle Heitmann (Ap) foreslo å sende forslaget direkte til kommunestyret for behandling. Det vant flertall med Arbeiderpartiets tre representanter, SVs representant og Rødts representant (Olsen). De fire borgerlige stemte imot.

Neste kommunestyremøte i Tromsø blir 14. og 15. desember. Før jul har nok byens røde flertall sørget for å ta igjen storebror Trondheim i kappløpet om å være Norges mest anti-israelske kommune.

Boikottpartiene kjemper om stemmene til jødehaterne og dem som tror på løgnbildene av Israel.

Forrige artikkelHva vil bosetningsloven bety for Israel?
Neste artikkelNew York har svartelistet norske KLP og Danske Bank for boikott av israelske bosetninger
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Conrad Myrland (f. 1979) er daglig leder og ansvarlig redaktør i MIFF. Han utviklet nettstedet på sin fritid fra januar 2001 til juli 2007. Fra august 2007 har Myrland arbeidet fulltid for MIFF. Myrland har utdannelse i økonomi og administrasjon fra Høgskolen i Stavanger og internett-studier ved Curtin University of Technology, Perth, Australia. I perioden 2001-2005 var han fungerende redaktør, deskansvarlig og journalist i lokalavisen Solabladet. Myrland har vært medarbeider for MIFFs medlemsavis Midtøsten i fokus siden 1995.