– Boikott av Israel er i strid med folkeretten. Så enkelt er det.

Geir Fredrik Sissener (Høyre) (bildet) i Arendal bystyre. Ordfører Robert Cornels Nordli (Ap) vil avvente behandling av boikottforslag til “mer info foreligger”.

Geir Fredrik Sissener (Høyre). (Foto: flickr)
Geir Fredrik Sissener (Høyre). (Foto: flickr)

Før du leser videre, vil vi takke deg som er medlem av MIFF og gjør det mulig for oss å drive dette nettstedet. Er du ikke medlem ennå, vil vi invitere deg til å betale kontingent for 2021 nå. Da gir vi deg resten av år 2020 gratis.


Gjermund Orrego Bjørndahl (Ap) kom med en interpellasjon til ordføreren da Arendal bystyre hadde møte 8. desember. “Vil ordføreren ta initiativ til en sak med hensyn på å fatte et vedtak om kommunal boikott av israelske varer og tjenester produsert på okkupert land i likhet med Trondheim bystyre?” spurte han.

Ordfører Robert Cornels Nordli (Ap) svarte at han deler Bjørndahls bekymring for situasjonen til det palestinske folk.

– Konflikten er vanskelig å løse på en måte som skaper trygghet for alle parter. Personlig mener jeg det er rimelig at palestinerne får sin suverenitet, men boikott av varer på okkupert område er et nasjonalt politisk spørsmål, sa Nordli.

Ordføreren påpekte at Utenriksdepartementet nå vil undersøke om boikottvedtaket i Trondheim er i tråd med Norges internasjonale forpliktelser.

– Det er derfor rimelig å avvente UDs konklusjon, sa Nordli. Han lovte å komme tilbake med en sak til bystyret “når mer info foreligger”.

Reglementet til Arendal bystyre åpner for fire innlegg fra salen i forbindelse med en interpellasjon, et innlegg fra interpellanten og tre andre innlegg.

– Vi har makt i Arendal bystyre og i Norge til å kunne påvirke konflikten, erklærte Bjørndahl i sitt svar til ordføreren.

Torbjørn Nilsen (FrP) ga en kort historisk bakgrunn for Israels kontroll av Vestbredden, og påpekte at dette området inngikk i Folkeforbundets mandat hvor Storbritannia skulle legge til rette for jødisk bosetning og etablering av et jødisk nasjonalt hjemland.

– Israel okkuperer ikke noe på et område som de har fått tildelt, sa Nilsen.

Geir Fredrik Sissener fra Høyre understreket at “denne saken har ingenting i dette kommunestyret å gjøre”.

– Boikott av Israel er i strid med folkeretten. Så enkelt er det, sa han. Sissener understreket at Høyre ikke ønsker noen ny sak fra ordføreren eller administrasjonen angående boikott av Israel.

Kristoffer A. Lyngvi-Østerhus (H) var siste taler. Han påpekte at Norge vil plassere seg selv på sidelinjen dersom boikott-bevegelsen vinner fram.

– Boikott sørger bare for at krigen varer og varer, sa Lyngvi-Østerhus.

Forrige artikkelNull stress, gjør julehandelen på torget.miff.no nå!
Neste artikkelHvorfor Kerry mislyktes i å fremforhandle fred mellom Israel og PA
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Conrad Myrland (f. 1979) er daglig leder og ansvarlig redaktør i MIFF. Han utviklet nettstedet på sin fritid fra januar 2001 til juli 2007. Fra august 2007 har Myrland arbeidet fulltid for MIFF. Myrland har utdannelse i økonomi og administrasjon fra Høgskolen i Stavanger og internett-studier ved Curtin University of Technology, Perth, Australia. I perioden 2001-2005 var han fungerende redaktør, deskansvarlig og journalist i lokalavisen Solabladet. Myrland har vært medarbeider for MIFFs medlemsavis Midtøsten i fokus siden 1995.