Tromsø vedtok boikott

Mørk dag i Nord-Norge.

Tromsø har fulgt etter Trondheims boikott. (Illustrasjonsfoto: Martin Bekkelund, flickr)
Tromsø har fulgt etter Trondheims boikott. (Illustrasjonsfoto: Martin Bekkelund, flickr)

Kommunestyret i Tromsø vedtok onsdag 14. desember boikott av “israelske varer og tjenester som er produsert i okkuperte palestinske områder”. Vedtaket kommer fire uker etter at bystyret i Trondheim gjorde et lignende vedtak.

Før boikottforslaget ble behandlet i formannskapet i Tromsø, påpekte MIFF at det private forslaget fra Mads Gilbert og Jens Ingvald Olsen innhold usannheter allerede i første setning. Men det røde flertallet hadde det travelt, og sendte forslaget rett videre til kommunestyret.

Under behandlingen 14. desember forsøkte det borgerlige mindretallet å komme med to motforslag.

Helga Marie Bjerke (KrF) foreslo å utsette saken til Utenriksdepartementet har gjort en vurdering om Trondheim kommunes boikott-vedtak er i tråd med Norges internasjonale forpliktelser. Utsettelsesforslaget ble nedstemt. 17 stemte for, de røde partienes 25 representanter stemte imot.

Kristoffer Kanestrøm (FrP) foreslo: «Kommunestyre anser saken for å sortere under regjeringens ansvarsområde. Kommunestyret vil generelt anbefale dialog fremfor boikott.» Også dette ble nedstemt av 25 representanter.

Vedtaket som vant flertall med 25 mot 18 stemmer lyder i sin helhet slik:

“Tromsø kommunestyre viser til at kjøp av israelske varer/tjenester som er produsert i områder under folkerettsstridig okkupasjon strider mot Tromsø kommunes etiske retningslinjer. Tromsø kommune vil på denne bakgrunn avstå fra å kjøpe israelske varer og tjenester som er produsert i okkuperte palestinske områder.

Kommunestyret ber administrasjonssjefen sørge for at Tromsø kommune krever dokumentasjon på at varer som kjøpes ikke kommer fra okkuperte områder, slik som okkuperte områder i Palestina, Vest-Sahara, og lignende, i de tilfellene hvor dette er en aktuell problemstilling. Dette gjelder også kommunale foretak og andre selskaper eid av Tromsø kommune.

Kommunestyret oppfordrer Tromsø kommunes innbyggere til å boikotte varer og tjenester produsert i okkuperte områder. Kommunestyret oppfordrer også andre kommunestyrer og Stortinget til å vedta handelsboikott av varer og tjenester produsert i okkuperte palestinske områder inntil staten Israel innfrir vedtatte FN resolusjoner.”

Under behandlingen i kommunestyret sa Mads Gilbert at siste avsnitt skulle frafalles, men det er likevel kommet med i kommunens offisielle referat.

Les hvorfor Tromsø burde ha sagt nei til boikottforslaget.

I tillegg foreslo Morten Skanfer (V) å be administrasjonssjefen legge frem en sak om hvordan innkjøpsreglementet kan brukes for å styrke menneskerettighetene. Dette ble vedtatt med 37 mot 6 stemmer.

Faksmile fra avisen iTromsø 15. desember 2016.
Faksmile fra avisen iTromsø 15. desember 2016.
Forrige artikkel– Karaokesanger kan ikke rette opp antisemittisme
Neste artikkelTusener feiret Hamas-jubileum
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Conrad Myrland (f. 1979) er daglig leder og ansvarlig redaktør i MIFF. Han utviklet nettstedet på sin fritid fra januar 2001 til juli 2007. Fra august 2007 har Myrland arbeidet fulltid for MIFF. Myrland har utdannelse i økonomi og administrasjon fra Høgskolen i Stavanger og internett-studier ved Curtin University of Technology, Perth, Australia. I perioden 2001-2005 var han fungerende redaktør, deskansvarlig og journalist i lokalavisen Solabladet. Myrland har vært medarbeider for MIFFs medlemsavis Midtøsten i fokus siden 1995.