Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai for å høre svært aktuelle foredrag. Vær rask med påmelding, begrenset antall plasser.

Tromsø vedtok boikott

Mørk dag i Nord-Norge.

Kommunestyret i Tromsø vedtok onsdag 14. desember boikott av «israelske varer og tjenester som er produsert i okkuperte palestinske områder». Vedtaket kommer fire uker etter at bystyret i Trondheim gjorde et lignende vedtak.

Før boikottforslaget ble behandlet i formannskapet i Tromsø, påpekte MIFF at det private forslaget fra Mads Gilbert og Jens Ingvald Olsen innhold usannheter allerede i første setning. Men det røde flertallet hadde det travelt, og sendte forslaget rett videre til kommunestyret.

Under behandlingen 14. desember forsøkte det borgerlige mindretallet å komme med to motforslag.

Helga Marie Bjerke (KrF) foreslo å utsette saken til Utenriksdepartementet har gjort en vurdering om Trondheim kommunes boikott-vedtak er i tråd med Norges internasjonale forpliktelser. Utsettelsesforslaget ble nedstemt. 17 stemte for, de røde partienes 25 representanter stemte imot.

Kristoffer Kanestrøm (FrP) foreslo: «Kommunestyre anser saken for å sortere under regjeringens ansvarsområde. Kommunestyret vil generelt anbefale dialog fremfor boikott.» Også dette ble nedstemt av 25 representanter.

Vedtaket som vant flertall med 25 mot 18 stemmer lyder i sin helhet slik:

«Tromsø kommunestyre viser til at kjøp av israelske varer/tjenester som er produsert i områder under folkerettsstridig okkupasjon strider mot Tromsø kommunes etiske retningslinjer. Tromsø kommune vil på denne bakgrunn avstå fra å kjøpe israelske varer og tjenester som er produsert i okkuperte palestinske områder.

Kommunestyret ber administrasjonssjefen sørge for at Tromsø kommune krever dokumentasjon på at varer som kjøpes ikke kommer fra okkuperte områder, slik som okkuperte områder i Palestina, Vest-Sahara, og lignende, i de tilfellene hvor dette er en aktuell problemstilling. Dette gjelder også kommunale foretak og andre selskaper eid av Tromsø kommune.

Kommunestyret oppfordrer Tromsø kommunes innbyggere til å boikotte varer og tjenester produsert i okkuperte områder. Kommunestyret oppfordrer også andre kommunestyrer og Stortinget til å vedta handelsboikott av varer og tjenester produsert i okkuperte palestinske områder inntil staten Israel innfrir vedtatte FN resolusjoner.»

Under behandlingen i kommunestyret sa Mads Gilbert at siste avsnitt skulle frafalles, men det er likevel kommet med i kommunens offisielle referat.

Les hvorfor Tromsø burde ha sagt nei til boikottforslaget.

I tillegg foreslo Morten Skanfer (V) å be administrasjonssjefen legge frem en sak om hvordan innkjøpsreglementet kan brukes for å styrke menneskerettighetene. Dette ble vedtatt med 37 mot 6 stemmer.

Faksmile fra avisen iTromsø 15. desember 2016.
Faksmile fra avisen iTromsø 15. desember 2016.

Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart