Børge Brende må lytte til regjeringen i London

Når Utenriksdepartementet skal vurdere om boikotten til Trondheim og Tromsø er lovlig, bør de lese et ferskt britisk regjeringsnotat.

Utenriksminister Børge Brende og statsminister Benjamin Netanyahu i Jerusalem 8. januar 2015. (Foto: Kristin Enstad, UD)
Utenriksminister Børge Brende og statsminister Benjamin Netanyahu i Jerusalem 8. januar 2015. (Foto: Kristin Enstad, UD)

14. desember vedtok kommunestyret i Tromsø boikott av “israelske varer og tjenester som er produsert i okkuperte palestinske områder”. Bare noen uker tidligere gjorde Trondheim et lignende vedtak. Utenriksdepartementet har varslet at de vil undersøke om boikottvedtaket i Trondheim er i tråd med Norges internasjonale forpliktelser, og Høyre, Fremskrittspartiet og KrF i Trondheim har bedt om en lovlighetskontroll for vedtaket i Tromsø.

Også på andre siden av Nordsjøen har enkelte kommuner dominert av anti-israelske politikere prøvd seg på ulike boikottvedtak.

17. februar i år sendte Storbritannias regjering ut en klargjøring hvor de understreket at EUs innkjøpsdirektiver og WTO Government Procument Agreement (GPA) nekter offentlige myndigheter å diskriminere ved offentlige innkjøp. Regjeringen understreker at det er anbud som gir størst verdi for pengene som skal velges, ikke hvilket land vare- eller tjenesteleverandøren kommer fra. Israel og Norge er blant landene som har undertegnet GPA. Medlemsstater i GPA kan bli dømt dersom offentlige myndigheter i landene – inkludert kommuner – boikotter på bakgrunn av varen og tjenestens opprinnelsessted. Også den enkelte lokale myndighet som boikotter kan bli erstatningsskyldig.

Storbritannias regjering understreket at lokale boikottaksjoner er ulovlige.

– Offentlige innkjøp skal aldri bli brukt som et verktøy til å boikotte anbud fra leverandører basert i andre land, bortsett fra når formelle juridiske sanksjoner, boikott eller restriksjoner er blitt  innført av Storbritannias regjering. Det følger nasjonale og internasjonale konsekvenser av å innføre boikott på lokalt nivå. De kan skade integrering og samfunnets samhold i Storbritannia, hindre britisk eksporthandel og skade utenlandske relasjoner på bekostning av Storbritannias økonomiske og internasjonale sikkerhet. Som understreket tidligere, kan det være ulovlig og føre til alvorlig straff for anbudsmyndigheten og regjeringen, konkluderer det britiske regjeringsnotatet.

 

Boikott ulovlig også i Norge

Også i Norge er det ulovlig for lokale myndigheter og offentlige institusjoner å boikotte Israel. Da flertallet i Sør-Trøndelag fylkeskommune ville boikotte Israel i 2005, slo Utenriksdepartementet fast at slike lokale boikottaksjoner “er i strid med folkeretten, norsk lov, EØS-avtalen og WTO-avtalen”. Dermed ble initiativet punktert.

Det samme gjelder for Frankrike. En fransk ordfører fra et kommunistisk parti erklærte i oktober 2002 at han ville innføre boikott av israelske varer i sin kommune. Ordføreren ble innklaget for retten, først frikjent, men siden bøtlagt i en høyere fransk rettsinstans for diskriminering på nasjonal, rasemessig eller religiøst grunnlag.

Forrige artikkelIDF avdekket stort våpenverksted i Hebron
Neste artikkelNetanyahu ser muligheter for “historiske endringer” med Trump
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Conrad Myrland (f. 1979) er daglig leder og ansvarlig redaktør i MIFF. Han utviklet nettstedet på sin fritid fra januar 2001 til juli 2007. Fra august 2007 har Myrland arbeidet fulltid for MIFF. Myrland har utdannelse i økonomi og administrasjon fra Høgskolen i Stavanger og internett-studier ved Curtin University of Technology, Perth, Australia. I perioden 2001-2005 var han fungerende redaktør, deskansvarlig og journalist i lokalavisen Solabladet. Myrland har vært medarbeider for MIFFs medlemsavis Midtøsten i fokus siden 1995.