– Naturlig å legge studieturer til Israel

Noen av Norges fremste soldater reiser til Israel for å lære av sine israelske kollegaer.

Kadetter fra Sjøkrigsskolen skal til Israel på studietur. (Illustrasjonsfoto: Thor Håkon Bredesen/Forsvaret)
Kadetter fra Sjøkrigsskolen skal til Israel på studietur. (Illustrasjonsfoto: Thor Håkon Bredesen/Forsvaret)
 
Støtter DU det jødiske folkets rett til et nasjonalt hjemland? Klikk her for å bli medlem av MIFF fra kun kr. 4,- per uke

Sjøkrigsskolen i Bergen sender ti kadetter på studietur til Israel og Jordan. I løpet av turen til Israel skal kadettene blant annet besøke det israelsk forsvarets krigsskole og forsvarshøyskolen i Tel Aviv. Alle kadettene har en relativt lik bakgrunn, som soldater i kystjeger- og marinejegerkommandoen, og har tjenestegjort i Afghanistan.

Kommandørkaptein Per Rostad sier det er naturlig med studietur til Israel.
Kommandørkaptein Per Rostad sier det er naturlig med studietur til Israel. (Foto: Forsvaret)

– Sjøkrigsskolen gjennomfører  i år en studietur til Israel for å gi kadettene best mulig forståelse av konfliktbildet i Midtøsten. Jo bedre forståelse våre offiserer har for bakgrunnen for konflikten, dess bedre vil de være i stand til å lede våre militære styrker i operasjoner, sier Per Rostad, informasjonssjef i Sjøforsvaret, til MIFF.

Det var avisen Vårt Land som først omtalte studieturen. De skriver at oppholdet i Israel også inkluderer en tur til Hebron, som har et høyt konfliktnivå mellom israelere og palestinere. Her bor det rundt én halv million palestinere og 500 israelske jøder i og rundt det historiske jødiske kvarteret i byen.

– Vi gjennomfører regelmessig studieturer til andre land som et ledd i utdanningen av unge offiserer. Ettersom norske militære styrker regelmessig er engasjert i operasjoner i Midtøsten, er det helt naturlig at det legges studieturer dit, sier Rostad, som understreker at besøket ikke nødvendigvis betyr økt samarbeid med Israel.

– Det at kadetter fra en krigsskole drar på studietur til et land er ikke det samme som at Norge endrer, eller øker samarbeid med det landet, legger han til.

Besøket blir uansett sett på som positivt av Jørund Rytman (Frp). Han er leder av foreningen Israels venner på Stortinget, og mener turen virker spennende.

– Dette mener jeg er et flott tiltak. Begge parter vil ha nytte av det norske besøket, og Israel har mye å lært bort, sier Rytman til Vårt Land. I tillegg mener han at også norsk politi burde reise til Israel, for å lære mer om hvordan de håndterer terror.

Forrige artikkelDan Poraz i MIFF Drammen: Cyber-sikkerhet og Israel. Nye trusler, nye fronter, nye samarbeidsmåter for Israel og Norge
Neste artikkelForedrag og årsmøte i MIFF Trondheim: Hvordan MIFF dyrker frem en ny generasjon Israel-venner
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Personsjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Bjarte Bjellås ble journalist i MIFF fra 1. januar 2017. Etter journaliststudier jobbet han i Fædrelandsvennen og Vennesla Tidende.
- Bli fastgiver til MIFF på 10 sekund! -