Send din oppmuntring for å knekke boikottforslaget i Bodø

MIFFs oversikt viser hvordan boikottforslaget fra varaordfører Synne Bjørbæk kan falle torsdag. Ingrid Lien (Sp) kan avgjøre.
Ingrid Lien er Senterpartiets eneste representant i bystyret i Bodø. (Foto: Bodø kommune)
Ingrid Lien er Senterpartiets eneste representant i bystyret i Bodø. (Foto: Bodø kommune)
 Etter valget 13. september 2021 får Norge det mest anti-israelske Stortinget noensinne. 
 For å fremme Israels sak ➡️ klikk her for å bli medlem i Med Israel for fred (MIFF) nå ⬅️

Torsdag 9. februar skal bystyret i Bodø behandle et forslag om “boikott av varer og tjenester produsert i okkuperte områder“. MIFF omtalte forslaget fra varaordfører Synne Bjørbæk (Rødt) og Randolv Gryt (SV) første gang 26. januar.

I Trondheim og Tromsø vant lignende boikottforslag større flertall i bystyrer dominert av venstreorienterte partier. I Bodø vil stemmegivningen bli mer jevn, og den store jokeren blir Senterpartiet.

I Trondheim og Tromsø har Senterpartiet, såvidt MIFF kan lese av kommunenes referater, stemt imot boikott. Dersom Ingrid Lien fra Senterpartiet i Bodø følger sine partikamerater i andre byer, blir det flertall imot boikottforslaget (Alt. 1 i tabell). Dersom Lien følger sine koalisjonspartnere lokalt i kommunen, blir det flertall for boikottforslaget, viser MIFFs oversikt (Alt. 2 i tabell).

06-02-2017 15-09-29

Det aller beste var selvsagt om Arbeiderpartiet, eller enkeltrepresentanter fra Arbeiderpartiet, også bidro til å senke forslaget i Bodø.

Send din vennlige og saklige oppmuntring til Ingrid Lien og be henne avvise boikottforslaget. E-post: lien.ingrid@gmail.com eller tlf. 913 21 819. Send gjerne kopi til Senterpartiet sentralt, e-post post@sp.no.

Du kan også kontakte Senterpartiets partileder Tryge Slagsvold Vedum for å fortelle ham hvor mange velgere han kommer til å miste dersom Senterpartiet støtter boikott av Israel i noen form. E-post: trygve-slagsvold.vedum@stortinget.no

 

Her finner du kontaktinformasjon til de andre medlemmene av bystyret i Bodø.

 

Hvorfor bør Bodøs bystyre avvise boikott av bosetninger?

 

For det første er det ulovlig

I 2005 gjorde Sør-Trøndelag fylkeskommune et vedtak om boikott av Israel. I ettertid fikk de reprimande fra Utenriksdepartementet. En slik lokal boikott av Israel “er i strid med folkeretten, norsk lov, EØS-avtalen og WTO-avtalen”, skrev UD i brev til fylkeskommunen.

I forkant av bystyremøtet i Trondheim advarte ordfører Rita Ottervik og anbefalte bystyret å avvise forslag om boikott av bosetninger.

– Handelspolitikk og folkerettslige forpliktelser ligger til staten. Kommunen kan ikke fatte prinsippvedtak om ikke å handle med et bestemt land som Norge har avtale med, skrev ordføreren i sin saksinnstilling 14. september 2016. Otterviks egen koalisjon avviste innstillingen og vedtok boikott.

Noen vil argumentere med at boikott av bosetninger er noe annet enn boikott av Israel. Men ordlyden i Bodø-forslaget legger opp til å skape vansker for all handel med Israel. Bodø vil kreve av israelske forhandlere “dokumentasjon på at varer som kjøpes ikke kommer fra okkuperte områder”. Det sier seg selv at dette vil forvanske all handel med Israel.

Bystyret i Bodø må ikke la sin motvilje mot verdens eneste jødiske stat trumfe norske lover, folkeretten, EØS-avtalen, WTO-avtalen.

 

For det andre er boikottforslaget diskriminerende

Det finnes en lang rekke omstridte landområder i verden, også i Europa. I flere av disse områdene er det militær okkupasjon og bosetningsaktivitet som er uønsket av deler lokalbefolkningen og/ eller naboland som har interesser i området.

Vanlig praksis av vestlige land viser at det ikke er noe grunnlag i folkeretten for å forby økonomisk aktivitet i okkuperte områder. Avgjørelser ved flere europeiske domstoler bekrefter det samme. Den type “folkerett” boikott-tilhengerne i Bodø holder seg til, er en “folkerett” som bare rettes mot Israel og sionistiske jøder.

Senest i oktober kunne MIFF avsløre en norsk nettside som formidler salg av boliger i bosetninger på okkupert land. Hvorfor har du ikke hørt om dette? Hvorfor har ikke norske myndigheter grepet inn? Hvorfor skriver ingen norske medier om dette? Hvorfor raser ikke LO, Fagforbundet og Kirkens Nødhjelp mot dette? Hvorfor griper ikke bystyret i Bodø inn?

– Fordi de norske bosetternes naboer ikke er jøder, men tyrkere, og bosetningene ikke ligger i Judea og Samaria [Vestbredden], men på Nord-Kypros. På grunn av dobbeltstandard.

 

Sist av alt er forslaget fullstendig ensidig

Mange israelere har i utgangspunktet sansen for å få etablert en palestinsk stat. Men en slik stat må bety varig fred og sikre grenser for Israel. En palestinsk stat kan bare opprettes dersom den legger dødt politiske krav som radikalt vil endre den demografiske balansen i Israel og få verdens eneste stat med jødisk flertall og identitet til å forsvinne.

Dersom Bodøs bystyre hadde krevd av palestinerne å godta en jødisk stat innenfor 1967-linjene med justerte grenser (landbytte), ville israelerne kunne oppfatte at det er bosetningene på Vestbredden som blir ansett som problematiske. Så lenge boikott-tilhengerne åpent eller stilltiende støtter palestinernes maksimalistiske krav, som ikke har plass til verdens eneste jødiske stat, står man igjen med spørsmål om hva som egentlig driver dem.

Tysklands forbundskansler Angela Merkels parti har konkludert i denne saken: Alle former for Israel-boikott er antisemittisk.

---------

Dersom du savner kommentarfelt for Facebook her under artikkelen, er dette dessverre utenfor MIFFs kontroll. Det kan skyldes din nettleser, innstillinger på din nettleser og/ eller innstillinger i din Facebook-bruker. Kommentarer kan sendes til post@miff.no, eller legges inn på MIFFs Facebook-side.

Det er superenkelt å gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Klikk bildet og gi en gave med din mobiltelefon på noen få sekunder. Belastes din neste mobilfaktura.       


Du kan også gi en gave med å sende kodeordet GAVE med SMS til 1948. Standard 250 kroner, skriv eventuelt annet beløp etter GAVE i meldingen. 

Ingen artikler å vise