Får aldri mer sette sine ben i Israel

Fra i dag vil ordfører i Tromsø Kristin Røymo (Ap) og ordfører i Trondheim Rita Ottervik (Ap) kunne bli avvist på Ben Gurion-flyplassen.

Ordfører i Tromsø Kristin Røymo (Ap) og ordfører i Trondheim Rita Ottervik (Ap). (Foto: Tromsø og Trondheim kommune)
Ordfører i Tromsø Kristin Røymo (Ap) og ordfører i Trondheim Rita Ottervik (Ap). (Foto: Tromsø og Trondheim kommune)

Knesset vedtok mandag 6. mars en lov som forbyr innreisetillatelse eller oppholdsrettigheter til alle utenlandske borgere som oppmuntrer til økonomisk, kulturell eller akademisk boikott av Israel, israelske institusjoner eller områder under israelsk kontroll [bosetningene]. Loven, som ble vedtatt med 46 mot 28 stemmer, gir innenriksdepartementet rett til å gjøre unntak i særskilte tilfeller, skriver Ha’aretz.

– Dette er en lov som går imot ytringsfriheten, som utgjør politisk sensur og er innrettet mot å få folk til å tie stille. Den gir seg ut for å være imot boikottere av Israel, men den gjør ikke forskjell på Israel og bosetningene og tjener på den måten BDS-bevegelsen, mener Knesset-medlem Tamar Zandberg i Meretz, det mest venstreorienterte jødiske partiet i Knesset.

– En sunn person som elsker dem som elsker ham og hater dem som hater ham, vender ikke det andre kinnet til, sier Betzalel Smotrich fra Bayit Yehudi. Han var en av forslagsstillerne i Knesset.

Fra og med i dag er det mange norske politikere som aldri mer får besøke Israel. Fremst blant dem er nok ordførerne i Trondheim og Tromsø, hvor det nylig er blitt vedtatt kommunal boikott av varer og tjenester fra de israelske bosetningene. Rita Ottervik i Trondheim anbefalte i saksinnstillingen å avvise boikottforslaget, men endte med å støtte Aps gruppe og resten av venstresiden som stemte for.

For framtiden må nok alle de populære vennskapsby-turene til Ramallah på Vestbredden og Petah Tikva i Israel ledes av andre enn politikere fra den venstreorienterte bystyre-koalisjonen i Trondheim. Og hva med Tromsøs kontakter til vennskapsbykommunen Gaza? Hvor mange boikott-politikere fra Tromsø tror dere vil komme seg inn i Gaza via Egypt?

Forrige artikkelNå har Israel blitt en gasseksportør
Neste artikkelIsrael har avkriminalisert bruk av cannabis
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Conrad Myrland (f. 1979) er daglig leder og ansvarlig redaktør i MIFF. Han utviklet nettstedet på sin fritid fra januar 2001 til juli 2007. Fra august 2007 har Myrland arbeidet fulltid for MIFF. Myrland har utdannelse i økonomi og administrasjon fra Høgskolen i Stavanger og internett-studier ved Curtin University of Technology, Perth, Australia. I perioden 2001-2005 var han fungerende redaktør, deskansvarlig og journalist i lokalavisen Solabladet. Myrland har vært medarbeider for MIFFs medlemsavis Midtøsten i fokus siden 1995.