Snu dere rundt og snakk om likestilling!

Vet Razika hvor den største likestillingskampen må kjempes?

Medlemmer av bandet Razika snakker til VGTV. (Skjermdump VGTV)
Medlemmer av bandet Razika snakker til VGTV. (Skjermdump VGTV)

Før du leser videre, vil vi takke deg som er medlem av MIFF og gjør det mulig for oss å drive dette nettstedet. Er du ikke medlem ennå, vil vi invitere deg til å betale kontingent for 2021 nå. Da gir vi deg resten av år 2020 gratis.

Onsdag 8. mars publiserte VGTV en kort film hvor ni “sterke kvinner” forteller om “hvorfor Kvinnedagen er viktig”.

Blant dem er Maria Råkil, Embla Karidotter og Marie Amdam i bandet Razika.

– Vi kjemper hver dag for likestilling i musikkbransjen, som er dominert av menn, sier Råkil.

– Når vi er ute og turnerer og spiller på festivaler, møter vi nesten kun menn. Vi har lyst til å møte flere kvinner, legger Karidotter til.

– I år har vi blant annet opplevd å få både draps- og voldtektstrusler fordi vi har uttalt oss om politiske saker, sier Amdam senere i filmen.

Det er ingenting galt med hva Razika-medlemmene sier. Det er sikkert behov for mer likestilling i musikkbransjen – det kjenner ikke MIFF til. Men vi vet at trusler mot politiske meningsmotstandere er fullstendig frastøtende og kriminelt. Hvor tøft det kan være å motta trusler, ja, det vet vi godt av egen erfaring.

 

Ironi-alarm

Det var imidlertid noe ved filmen som utløste ironi-alarmen hos en seer av VGTV som tipset MIFF.

Bak Razika-bandet ser vi det palestinske flagget. Hvordan står det til med  likestillingen der?

På World Economic Forums siste Global Gender Gap Report er ikke palestinske selvstyreområder med på listen, men deres arabiske og muslimske nabokvinner ligger på bunn i likestilling. Vi frykter at palestinerne ikke ville score noe særlig bedre enn Egypt (132. plass av totalt 144 land), Jordan (134. plass), Libanon (135. plass) eller Syria (142. plass).

Razika vil ha synlige kvinner, men senest høsten 2016 ble kvinners navn og bilder slettet fra palestinske valglister.

Razika vil ha likestilling i musikkbransjen, blant annet ved at kvinnelige og mannlige artister skal få lik betaling for likt arbeid. 9 av 10 palestinske kvinner blir nektet minstelønn. På Gaza-stripen blir jenter og gutter nektet å gå i samme klasse.

I samme film som Razika uttaler seg, sier samfunnsdebattanten Rania Al-Nahi: “Fortsatt blir kvinner utsatt for blant annet tvangsekteskap og kjønnslemlestelse. (…) Jeg ønsker å avskaffe sosial kontroll. Sosial kontroll er noe jeg har følt på kroppen.”

Tvangsekteskap, æresdrap og sosial kontroll er dessverre svært utbredt i det palestinske samfunnet.

Journalist Åshild Eidem forteller om situasjonen for kvinner på Gaza-stripen i sin bok Spillet om Gaza.

“Gazas strafferett diskriminerer kvinner på en rekke områder. For eksempel er strafferammen for utroskap to år for kvinner og seks måneder for menn. Menn kan dessuten bare straffes dersom handlingen blir begått utenfor ekteparets hjem, mens kvinner kan straffes uansett hvor handlingen skjer. Et annet eksempel er voldtektssaker: Dersom voldtektsmannen  går med på å gifte seg med offeret, slipper han straff. I tillegg er strafferammen for æresdrap i Gaza maksimum to år, betydelig lavere enn for andre drap. I mange tilfeller slipper gjerningsmannen etterforskning. Denne muligheten til redusert straff har drapsmannen utnyttet ved å bruke ære som et dekke for andre motiver.”

Ifølge Eidem er familievold ikke straffbart på Gaza-stripen. Hun siterer statistikk fra Det palestinske statistiske sentralbyrå som viser at nesten 60 prosent av kvinnene i Gaza by ble utsatt for vold av sine ektemenn i 2011. Skilsmisselovene er slik at kvinner som blir mishandlet i praksis må gi opp all økonomisk trygghet for å løse seg fra ekteskapet.

Av og til får kvinner vist seg fram, også på Gaza-stripen. I 2013 fikk noen “søstre” vist fram på TV hvor gode de er til å skyte for å drepe israelske ledere.

– Det er alltid hyggelig at kvinner kan synes, høres og respekteres. For slik går verden fremover, avslutter komiker Sigrid Bonde Tusvik filmen. Hun tenkte nok ikke på hvordan Hamas-regimet viser fram kvinner.

Razika burde snu seg og forkynne (eller synge) om likestilling til sine palestinske venner og araberne i nabolandene! Slik kan det arabiske samfunnet gå fremover, og verden bli et mer hyggelig sted.

 

PS! Israel er ikke fullkommen i likestilling, og i den arabiske delen av befolkningen er det ekstra store utfordringer. Men det er få eller ingen land som skiller seg så entydig ut fra sine naboer som Israel. I Midtøsten og Nord-Afrika plasserer andre land seg på 113.-142. plass på rangeringen til WEF for 2014. «I Midtøsten- og Nord-Afrika-regionen er det bare Israel som har lukket over 70 prosent av kjønnsgapet, mens fem land har lukket mindre enn 60 prosent av kjønnsgapet,» stod det i rapporten. På 2016-rangeringen ligger Israel foran land som Italia og Østerrike.

1. mai 2016 oppmuntret bandet Razika til boikott av Israel. Les artikkelen som MIFF skrev den gang.

Forrige artikkelIDF-sjef bekymret for økende ustabilitet i Jordan
Neste artikkelStian Lothe: Jødehets gjennomsyrer samfunnet vårt
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Conrad Myrland (f. 1979) er daglig leder og ansvarlig redaktør i MIFF. Han utviklet nettstedet på sin fritid fra januar 2001 til juli 2007. Fra august 2007 har Myrland arbeidet fulltid for MIFF. Myrland har utdannelse i økonomi og administrasjon fra Høgskolen i Stavanger og internett-studier ved Curtin University of Technology, Perth, Australia. I perioden 2001-2005 var han fungerende redaktør, deskansvarlig og journalist i lokalavisen Solabladet. Myrland har vært medarbeider for MIFFs medlemsavis Midtøsten i fokus siden 1995.