Avduket minnesmerke for Dan Uzan i Israel

Den danske synagogevakten ble skutt og drept da han forhindret en massakre i København.

Dan Uzan med niesen Karoline på skuldrene. (Foto: Privat)
Dan Uzan med niesen Karoline på skuldrene. (Foto: Privat)

For to år siden ble den jødiske synagogevakten Dan Uzan (37) skutt og drept i et terrorangrep i København. Uzan voktet inngangen til en Bat Mitzvah-feiring i synagogen da dansk-palestinske Omar Abdel Hamid El-Hussein forsøkte å entre bygningen. Uzan hindret det som kunne blitt en massakre. 80 personer befant seg inne i bygget. Terroristen ble senere drept i en skuddveksling med politiet.

Nå er det reist et minnesmerke for Uzan i parken Yar Ilanot utenfor Netanya i Israel. Her står fine sypresser i en tett sirkel og trærne omkranser en liten skyggefull plass. Der er det plassert en minnestein til minne om den danske jøden. Det er Jødisk Nasjonalfond som har finansiert minnesmerket, blant annet med midler fra Norge.

– Vi ønsket å hedre denne mannen som hadde gitt sitt liv for å redde andre, sier Wolfgang Müller, leder for Jødisk Nasjonalfond i Norge, til Med Israel for fred.

Minnesmerket til Uzan er reist i parken Yar Ilanot i Israel. (Foto: Privat)
Minnesteinen til den danske jøden Dan Uzan ble avduket i parken Yar Ilanot i Israel. (Foto: Privat)

Minnesmerket ble avduket i mars med familien til den avdøde til stede, i tillegg til representanter for de skandinaviske grenene av Jødisk Nasjonalfond. Til stede var også representanter fra flere nordiske ambassader i Israel, deriblant den norske.

– En vakker minnehage til Dan Uzan ble åpnet i dag i Yar Ilanat med familien hans til stede. En ære å kunne bidra, skrev den norske ambassaden i Israel på Twitter.

Seremonien ble avsluttet med sang fra kantor og overrabbiner lyste velsignelsen.

– Far til Dan, Sergeot Uzan, rettet en stor takk til alle som hadde møtt fram. Han var synlig beveget og kjente seg omsluttet av mange. Han fortalte om Dans drømmer om en bedre verden, forteller Müller, som selv ble rørt av å være til stede.

Forrige artikkelBoken om de store vendepunktene i Netanyahus politiske karriere
Neste artikkelLikvidering av Hamas-leder kan blusse opp konflikten
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Bjarte Bjellås ble journalist i MIFF fra 1. januar 2017. Etter journaliststudier jobbet han i Fædrelandsvennen og Vennesla Tidende.