Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

SV-ledere i Mandal går seg vill i appelsiner, apartheid og menneskerettigheter

Faksmile fra avisen Lindesnes.
Faksmile fra avisen Lindesnes.
- Det er en viktig sak for oss at vår nærbutikk ikke fører varer fra Israel og vi følger med på dette med jevne mellomrom, skriver leder og bystyrerepresentant for SV i Mandal.

Avisen Lindesnes trykket denne uken et leserbrev fra Torunn Giskås, leder i Mandal SV, og Morten Ekeland, bystyrerepresentant for Mandal SV.

«Vi er stamkunder på Extra Øvrebyen, både fordi det er en god butikk med hyggelige ansatte og fordi det er vår nærbutikk. Derfor reagerer vi negativt når det første som møter oss er appelsiner fra Jaffa i Israel. Det er også spesielt at disse selges som appelsiner fra Spania.»

De lokale SV-lederne kan senke skuldrene. Jaffa er et internasjonalt merkenavn for appelsiner, og det er svært sannsynlig at appelsinene i Mandal kom fra Spania.

Men så blir det verre. «Israel er en okkupasjonsmakt som bedriver apartheid mot palestinerne. (…) Når vi skriver apartheid er det basert på definisjonen av ordet, som betyr adskillelse gjennom fysiske barrierer, ulike lover og ekspropriasjon uten kompensasjon.»

Feil. Apartheid er en politisk ideologi og system for rasebasert segregering. Israels kontroll og tiltak for å hindre angrep fra palestinske nasjonalister og islamistiske jihadister kan gjerne kritiseres, men det har ikke noe med apartheid å gjøre. Ingenting der kommer i nærheten av definisjonen av apartheid i Roma-statuttet fra 1998.

Anklagene om at Israel er en apartheidstat er falsk og ondsinnet. De forhindrer fred og harmoni, heller enn å fremme det, skriver dommer Richard Goldstone fra Sør-Afrika.

Giskås og Ekeland forteller at de sjelden finner varer fra Israel i Extra Øvrebyen.

– Vi håper å kunne kjøpe deilige appelsiner uten menneskerettighetsbrudd fra Spania, Brasil eller annet land, avslutter Giskås og Ekeland.

SV-lederne glemte å nevne at drapsraten per 100.000 innbyggere i Brasil er ti ganger høyere enn internt i Israel og tre ganger høyere enn de totale dødstallene i konflikten mellom Israel og palestinerne de siste 30 årene. «Kroniske menneskerettighetsproblemer plager Brasil, inkludert ulovlige politidrap, overfylte fengsler, tortur og dårlig behandling av fanger,» skriver Human Rights Watch. Mye tyder på at Giskås og Ekeland heller ikke har lest den siste Amnesty-rapporten om menneskerettighetsbrudd i Spania?

Til slutt er det vel bare appelsiner som har vokst i drivhuset til Mandal SV som er gode nok? De vil nok Extra Øvrebyen selge.


Israel er under angrep fra Iran – vis din støtte nå!

  1. Bli medlem (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart