SV-ledere i Mandal går seg vill i appelsiner, apartheid og menneskerettigheter

- Det er en viktig sak for oss at vår nærbutikk ikke fører varer fra Israel og vi følger med på dette med jevne mellomrom, skriver leder og bystyrerepresentant for SV i Mandal.
Faksmile fra avisen Lindesnes.
Faksmile fra avisen Lindesnes.

«Alle trenger å lese om Israel på miff.no.» Hvis du er enig, trenger vi deg som medlem av MIFF slik at skoleelever og andre kan få israelske perspektiver gratis tilgjengelig på norsk. Bare en liten brøkdel av våre nettgjester er medlemmer. Klikk her for å registrere deg nå (fra kr. 4,- per uke)

Avisen Lindesnes trykket denne uken et leserbrev fra Torunn Giskås, leder i Mandal SV, og Morten Ekeland, bystyrerepresentant for Mandal SV.

«Vi er stamkunder på Extra Øvrebyen, både fordi det er en god butikk med hyggelige ansatte og fordi det er vår nærbutikk. Derfor reagerer vi negativt når det første som møter oss er appelsiner fra Jaffa i Israel. Det er også spesielt at disse selges som appelsiner fra Spania.»

De lokale SV-lederne kan senke skuldrene. Jaffa er et internasjonalt merkenavn for appelsiner, og det er svært sannsynlig at appelsinene i Mandal kom fra Spania.

Men så blir det verre. «Israel er en okkupasjonsmakt som bedriver apartheid mot palestinerne. (…) Når vi skriver apartheid er det basert på definisjonen av ordet, som betyr adskillelse gjennom fysiske barrierer, ulike lover og ekspropriasjon uten kompensasjon.»

Feil. Apartheid er en politisk ideologi og system for rasebasert segregering. Israels kontroll og tiltak for å hindre angrep fra palestinske nasjonalister og islamistiske jihadister kan gjerne kritiseres, men det har ikke noe med apartheid å gjøre. Ingenting der kommer i nærheten av definisjonen av apartheid i Roma-statuttet fra 1998.

– Anklagene om at Israel er en apartheidstat er falsk og ondsinnet. De forhindrer fred og harmoni, heller enn å fremme det, skriver dommer Richard Goldstone fra Sør-Afrika.

Giskås og Ekeland forteller at de sjelden finner varer fra Israel i Extra Øvrebyen.

– Vi håper å kunne kjøpe deilige appelsiner uten menneskerettighetsbrudd fra Spania, Brasil eller annet land, avslutter Giskås og Ekeland.

SV-lederne glemte å nevne at drapsraten per 100.000 innbyggere i Brasil er ti ganger høyere enn internt i Israel og tre ganger høyere enn de totale dødstallene i konflikten mellom Israel og palestinerne de siste 30 årene. «Kroniske menneskerettighetsproblemer plager Brasil, inkludert ulovlige politidrap, overfylte fengsler, tortur og dårlig behandling av fanger,» skriver Human Rights Watch. Mye tyder på at Giskås og Ekeland heller ikke har lest den siste Amnesty-rapporten om menneskerettighetsbrudd i Spania?

Til slutt er det vel bare appelsiner som har vokst i drivhuset til Mandal SV som er gode nok? De vil nok Extra Øvrebyen selge.


Det er superenkelt å gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Klikk bildet og gi en gave med din mobiltelefon på noen få sekunder. Belastes din neste mobilfaktura.       


Du kan også gi en gave med å sende kodeordet GAVE med SMS til 1948. Standard 250 kroner, skriv eventuelt annet beløp etter GAVE i meldingen. 

Ingen artikler å vise