SV-ledere i Mandal går seg vill i appelsiner, apartheid og menneskerettigheter

– Det er en viktig sak for oss at vår nærbutikk ikke fører varer fra Israel og vi følger med på dette med jevne mellomrom, skriver leder og bystyrerepresentant for SV i Mandal.

Faksmile fra avisen Lindesnes.
Faksmile fra avisen Lindesnes.

Avisen Lindesnes trykket denne uken et leserbrev fra Torunn Giskås, leder i Mandal SV, og Morten Ekeland, bystyrerepresentant for Mandal SV.

«Vi er stamkunder på Extra Øvrebyen, både fordi det er en god butikk med hyggelige ansatte og fordi det er vår nærbutikk. Derfor reagerer vi negativt når det første som møter oss er appelsiner fra Jaffa i Israel. Det er også spesielt at disse selges som appelsiner fra Spania.»

De lokale SV-lederne kan senke skuldrene. Jaffa er et internasjonalt merkenavn for appelsiner, og det er svært sannsynlig at appelsinene i Mandal kom fra Spania.

Men så blir det verre. «Israel er en okkupasjonsmakt som bedriver apartheid mot palestinerne. (…) Når vi skriver apartheid er det basert på definisjonen av ordet, som betyr adskillelse gjennom fysiske barrierer, ulike lover og ekspropriasjon uten kompensasjon.»

Feil. Apartheid er en politisk ideologi og system for rasebasert segregering. Israels kontroll og tiltak for å hindre angrep fra palestinske nasjonalister og islamistiske jihadister kan gjerne kritiseres, men det har ikke noe med apartheid å gjøre. Ingenting der kommer i nærheten av definisjonen av apartheid i Roma-statuttet fra 1998.

– Anklagene om at Israel er en apartheidstat er falsk og ondsinnet. De forhindrer fred og harmoni, heller enn å fremme det, skriver dommer Richard Goldstone fra Sør-Afrika.

Giskås og Ekeland forteller at de sjelden finner varer fra Israel i Extra Øvrebyen.

– Vi håper å kunne kjøpe deilige appelsiner uten menneskerettighetsbrudd fra Spania, Brasil eller annet land, avslutter Giskås og Ekeland.

SV-lederne glemte å nevne at drapsraten per 100.000 innbyggere i Brasil er ti ganger høyere enn internt i Israel og tre ganger høyere enn de totale dødstallene i konflikten mellom Israel og palestinerne de siste 30 årene. «Kroniske menneskerettighetsproblemer plager Brasil, inkludert ulovlige politidrap, overfylte fengsler, tortur og dårlig behandling av fanger,» skriver Human Rights Watch. Mye tyder på at Giskås og Ekeland heller ikke har lest den siste Amnesty-rapporten om menneskerettighetsbrudd i Spania?

Til slutt er det vel bare appelsiner som har vokst i drivhuset til Mandal SV som er gode nok? De vil nok Extra Øvrebyen selge.

Forrige artikkelSAS åpner ny direkterute til Israel
Neste artikkelIsrael åpnet grensen mot Egypt igjen
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Conrad Myrland (f. 1979) er daglig leder og ansvarlig redaktør i MIFF. Han utviklet nettstedet på sin fritid fra januar 2001 til juli 2007. Fra august 2007 har Myrland arbeidet fulltid for MIFF. Myrland har utdannelse i økonomi og administrasjon fra Høgskolen i Stavanger og internett-studier ved Curtin University of Technology, Perth, Australia. I perioden 2001-2005 var han fungerende redaktør, deskansvarlig og journalist i lokalavisen Solabladet. Myrland har vært medarbeider for MIFFs medlemsavis Midtøsten i fokus siden 1995.