SV-ledere i Mandal går seg vill i appelsiner, apartheid og menneskerettigheter

Faksmile fra avisen Lindesnes.
Faksmile fra avisen Lindesnes.

Før du leser videre, vil vi takke deg som er medlem av MIFF og gjør det mulig for oss å drive dette nettstedet. Er du ikke medlem ennå, vil vi invitere deg til å betale kontingent for 2021 nå. Da gir vi deg resten av år 2020 gratis.

Avisen Lindesnes trykket denne uken et leserbrev fra Torunn Giskås, leder i Mandal SV, og Morten Ekeland, bystyrerepresentant for Mandal SV.

«Vi er stamkunder på Extra Øvrebyen, både fordi det er en god butikk med hyggelige ansatte og fordi det er vår nærbutikk. Derfor reagerer vi negativt når det første som møter oss er appelsiner fra Jaffa i Israel. Det er også spesielt at disse selges som appelsiner fra Spania.»

De lokale SV-lederne kan senke skuldrene. Jaffa er et internasjonalt merkenavn for appelsiner, og det er svært sannsynlig at appelsinene i Mandal kom fra Spania.

Men så blir det verre. «Israel er en okkupasjonsmakt som bedriver apartheid mot palestinerne. (…) Når vi skriver apartheid er det basert på definisjonen av ordet, som betyr adskillelse gjennom fysiske barrierer, ulike lover og ekspropriasjon uten kompensasjon.»

Feil. Apartheid er en politisk ideologi og system for rasebasert segregering. Israels kontroll og tiltak for å hindre angrep fra palestinske nasjonalister og islamistiske jihadister kan gjerne kritiseres, men det har ikke noe med apartheid å gjøre. Ingenting der kommer i nærheten av definisjonen av apartheid i Roma-statuttet fra 1998.

– Anklagene om at Israel er en apartheidstat er falsk og ondsinnet. De forhindrer fred og harmoni, heller enn å fremme det, skriver dommer Richard Goldstone fra Sør-Afrika.

Giskås og Ekeland forteller at de sjelden finner varer fra Israel i Extra Øvrebyen.

– Vi håper å kunne kjøpe deilige appelsiner uten menneskerettighetsbrudd fra Spania, Brasil eller annet land, avslutter Giskås og Ekeland.

SV-lederne glemte å nevne at drapsraten per 100.000 innbyggere i Brasil er ti ganger høyere enn internt i Israel og tre ganger høyere enn de totale dødstallene i konflikten mellom Israel og palestinerne de siste 30 årene. «Kroniske menneskerettighetsproblemer plager Brasil, inkludert ulovlige politidrap, overfylte fengsler, tortur og dårlig behandling av fanger,» skriver Human Rights Watch. Mye tyder på at Giskås og Ekeland heller ikke har lest den siste Amnesty-rapporten om menneskerettighetsbrudd i Spania?

Til slutt er det vel bare appelsiner som har vokst i drivhuset til Mandal SV som er gode nok? De vil nok Extra Øvrebyen selge.Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag