«At Palestina-venner er upopulære på Sørlandet er ikke overraskende»

Faksmile fra innlegget til Torunn Giskås og Morten Ekeland fra SV i avisen Lindesnes siste uken i april 2017.
Faksmile fra innlegget til Torunn Giskås og Morten Ekeland fra SV i avisen Lindesnes siste uken i april 2017.

Før du leser videre, vil vi takke deg som er medlem av MIFF og gjør det mulig for oss å drive dette nettstedet. Er du ikke medlem ennå, vil vi invitere deg til å betale kontingent for 2021 nå. Da gir vi deg resten av år 2020 gratis.

  • Enten du bor på Sørlandet eller andre steder av landet, bli medlem av MIFF nå (kun 2 minutt)! Alle nye som blir medlemmer i april 2017 mottar boken Israel under lupen GRATIS i velkomstpakken (veil. pris 298,-). 

Tidligere i april skrev Torunn Giskås, leder i Mandal SV, og Morten Ekeland, bystyrerepresentant for Mandal SV, et kort innlegg i avisen Lindesnes mot salg av israelske appelsiner i sin nærbutikk.

– Det er en viktig sak for oss at vår nærbutikk ikke fører varer fra Israel og vi følger med på dette med jevne mellomrom, skrev Giskås og Ekeland.

SV-ledere i Mandal går seg vill i appelsiner, apartheid og menneskerettigheter, repliserte MIFF 21. april. I lokalavisen har det også kommet flere andre innlegg som går i rette med dem.

I et nytt innlegg i avisen Lindesnes innleder Giskås og Ekeland slik: «Det har blitt mye debatt om vårt innlegg i Lindesnes Avis, hvor vi henstiller vår lokalbutikk, Extra Øvrebyen, om å slutte med salg og feilmerking av appelsiner fra Israel. At Palestina-venner er upopulære på Sørlandet er ikke overraskende, men mengden og kvaliteten på kritikken har vært svært varierende og til tider usaklig.»

MIFF har ikke den fulle forklaring på hvorfor Palestina-venner er upopulære på Sørlandet, men SV-lederne ville i hvert fall fått større tillit om de var redelige. I innlegget sitt hevder de at undertegnede og MIFF «for første gang har akseptert at Israel okkuperer Palestina».

Her begår SV to feil i én setning. Så lenge Israel ikke har annektert Vestbredden, er kontrollen over området en okkupasjon – jeg har aldri hevdet noe annet og MIFF har brukt ordet i årevis. Israel har okkupert Vestbredden siden før MIFF ble etablert på 1970-tallet. Men det er en lovlig okkupasjon. Ifølge folkeretten har Israel full rett til å bli stående som okkupant inntil den okkuperte går med på en rimelig fredsavtale.

Den andre feilen er å hevde at MIFF aksepterer at «Israel okkuperer Palestina». Slik har vi aldri formulert oss. Det er ikke «Palestina» Israel okkuperer, men det geografiske landområdet Vestbredden, som tidligere var ulovlig okkupert og annektert av Jordan. På Vestbredden ligger Judea og Samaria, hvor den jødiske sivilisasjonen ble født. Den dagen SV innser at også det jødiske folk har sterke religiøse, følelsesmessige og historiske bånd til dette området, vil det være et viktig skritt i riktig retning.

Giskås og Ekeland skriver: «Noen reagerer på at vi ønsker en boikott. De som kritiserer oss for dette har enten ikke lest selve innlegget, eller overtolket. Vi har ikke brukt ordet boikott i denne sammenheng og har heller ikke tenkt å gjøre det. Vi lar det være opp til hver enkelt å ta valget om de ønsker å kjøpe israelske varer eller ikke.»

Her nærmer vi oss nok svaret på at dette blir mislikt på Sørlandet. For noen uker siden skrev SV-lederne: «Det er en viktig sak for oss at vår nærbutikk ikke fører varer fra Israel og vi følger med på dette med jevne mellomrom.» Nå er SV-lederne så ubehøvlede at de forsøker å late som om de ikke ønsker boikott!! Slikt fører ikke til respekt verken på Sørlandet eller noen andre steder. Vi må gi det med teskje, siden SV-lederne har vist seg å rote også med andre uttrykk som apartheid og okkupasjon: Å ønske at en butikk ikke fører varer fra et land er å ønske seg at butikken boikotter.

Hvis SV-lederne helt fra begynnelsen hadde latt det være opp til nærbutikken Extra Øvrebyen å kjøpe israelske varer eller ikke, kunne de unngått å dumme seg ut foran alle leserne til avisen Lindesnes. Det kunne hjulpet på populariteten.

 

Relaterte artikler:

«Apartheidmuren» og «rett til å vende tilbake» borte fra SVs program. Men SV støtter fortsatt «palestinernes kamp» og «økonomiske sanksjoner».Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag