Erna og Jonas tar avstand fra boikott

Både Erna Solberg og Jonas Gahr Støre avviser at Israel-boikott vil bli en politisk linje.

Før du leser videre, vil vi takke deg som er medlem av MIFF og gjør det mulig for oss å drive dette nettstedet. Er du ikke medlem ennå, vil vi invitere deg til å betale kontingent for 2021 nå. Da gir vi deg resten av år 2020 gratis.

Det er ikke bare Med Israel for fred og den israelske ambassaden som reagerer sterkt på LO-kongressens vedtak om full boikott av Israel. Også norske politikere i store deler av det politiske landskapet er sterkt kritiske til boikottvedtaket.

– Vi mener det er kontraproduktivt til å finne gode løsninger i konflikten og mener at vi skal ha samarbeid med både Israel og de palestinske myndighetene på å finne fram til gode løsninger, sier statsminister Erna Solberg til nyhetsbyrået NTB.

Hun understreker at Høyre er imot en boikott av Israel og mener vedtaket sender et negativt signal fra den norske fagbevegelsen til verdens eneste jødiske stat.

– Norsk fagbevegelse har vært en nær samarbeidspartner historisk sett med oppbygging av staten Israel, sier den norske statsministeren.


Også utenriksminister Børge Brende reagerer på at LO med 193 stemmer mot 117 gikk inn for «internasjonal økonomisk, kulturell og akademisk boikott» av Israel.

– Regjeringen støtter ikke boikott av Israel. Jeg beklager LOs nye linje i dette spørsmålet. Dette er ikke veien å gå for å bidra til å løse den fastlåste konflikten mellom israelere og palestinere, sier Brende i en uttalelse.

Han mener boikott skaper avstand og splid, fremfor å bidra til løsninger.

– Norge har nære, langvarige og vennskapelige forbindelser med både israelere og palestinere og ønsker et bredt politisk, kulturelt og økonomisk samarbeid med begge parter, sier utenriksministeren i en uttalelse fra utenriksdepartementet.

Ap-leder Jonas Gahr Støre og påtroppende LO-leder Hans-Christian Gabrielsen. (Foto: Arbeiderpartiet, flickr)
Ap-leder Jonas Gahr Støre og påtroppende LO-leder Hans-Christian Gabrielsen. (Foto: Arbeiderpartiet)

Heller ikke hos LOs nære politiske samarbeidspartner, Arbeiderpartiet, blir vedtaket om å jobbe for boikott av Israel tatt godt imot.

– Det er vedtak jeg er uenig i. Jeg er mot boikott. Jeg tror ikke det bringer oss nærmere de målene vi ønsker, nemlig en politisk løsning på konflikten mellom israelere og palestinere, opprettelsen av en palestinsk stat og fremme av menneskerettigheter, sier Støre til NTB.

Han sier LOs vedtak er uaktuell politikk hvis Arbeiderpartiet kommer til makten.

– Jeg kan gjøre det klart at det ikke er Arbeiderpartiets politikk, og det er ikke en politikk som vil bli ført av en regjering jeg har ansvar for, sier han.

Parlamentarisk nestleder i Kristelig Folkeparti Hans Olav Syversen mener boikotten til Norges største arbeidstakerorganisasjon avdekker forskjellsbehandling.

– Dette blir nok oppfattet som svært ensidig og at landet Israel skal tas for enhver pris. Det er ingen andre land man har vedtatt en slik boikott mot, sier han til Aftenposten. Også partikollega Hans Fredrik Grøvan reagerer sterkt.

– Dette minner om den stempling og stigmatisering av jøder og Israel som vi kjenner fra historien, sier Grøvan til NRK.

Hans Olav Syversen og Hans Fredrik Grøvan (KrF).
Hans Olav Syversen og Hans Fredrik Grøvan (KrF).

 

  • Er du opprørt over LO-vedtaket om full boikott av Israel?
    Bli medlem av MIFF nå!  Gi din gave til MIFFs informasjonsarbeid med Vipps 39881 eller gi en gave med SMS i skjemaet nederst i artikkelen.
Forrige artikkel– LO plasserer seg skulder til skulder med de verste fiendene til Israel
Neste artikkelAnti-Defamation League kritisk til LO
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Bjarte Bjellås ble journalist i MIFF fra 1. januar 2017. Etter journaliststudier jobbet han i Fædrelandsvennen og Vennesla Tidende.