LO-kongressen vedtok full boikott av Israel

Delegatene avviste advarselen fra den nye lederen Hans-Christian Gabrielsen. LO med over 900.000 medlemmer går inn for «internasjonal økonomisk, kulturell og akademisk boikott» av verdens eneste jødiske stat.

62 prosent av delegatene på LO-kongressen stemte for full boikott av Israel. (Skjermdump fra LOs direktesending)
62 prosent av delegatene på LO-kongressen stemte for full boikott av Israel. (Skjermdump fra LOs direktesending)

Før du leser videre, vil vi takke deg som er medlem av MIFF og gjør det mulig for oss å drive dette nettstedet. Er du ikke medlem ennå, vil vi invitere deg til å betale kontingent for 2021 nå. Da gir vi deg resten av år 2020 gratis.

  • Er du opprørt over LO-vedtaket om full boikott av Israel? Bli medlem av MIFF nå! Gi din gave til MIFFs informasjonsarbeid med Vipps 39881 eller gi en gave med SMS i skjemaet nederst i artikkelen.

Før LO-kongressen som avsluttes i dag kom det forslag om full Israel-boikott fra EL og IT Forbundet og LO-Oslo. Venner av Israel i norsk arbeiderbevegelse (VINA) tok avstand fra forslagene og sa at de «vitner sterkt om en dobbel standard».

MIFF påpekte før kongressen at ordlyden i LO-sekretariatets forslag viser støtte til  en politikk der verdens eneste jødiske stat forsvinner. MIFF har også påpekt at uttalelsen bygger på fake news og vi har foreslått hva LO BURDE si om Israel.

Men LO-sekretariatets forslag gikk ikke inn for full boikott av Israel, det ville kun forby import av varer fra de israelske bosetningene på Vestbredden.

Det var ikke nok for Fagforbundet og EL og IT Forbundet. De tok dissens og vant voteringen i kongressen med 193 stemmer mot 117.

LOs nyvalgte leder Hans-Christian Gabrielsen. (Skjermdump fra LOs direktesending)
LOs nyvalgte leder Hans-Christian Gabrielsen. (Skjermdump fra LOs direktesending)

LOs nyvalgte leder Hans-Christian Gabrielsen argumenterte imot å gå inn for full boikott.

– Det er ikke fordi vi ikke deler engasjementet og sinnet som vi alle kjenner på når vi ser hvordan israelske myndigheter behandler det palestinske folk, sa han.

– Vår solidaritet med det palestinske folk er like sterkt som grunnmuren i Folkets hus, sa han.

Gabrielsens argumenter imot full boikott handlet ikke noe om Israel eller det jødiske folkets interesser. Han påpekte at boikotten kunne få negative konsekvenser for palestinere som er avhengig av å jobbe i Israel.

– En boikott vil sette palestinske arbeidere og fagbevegelse i en mye vanskeligere situasjon enn de er i dag, sa Gabrielsen.

– En boikott fremmet av LO vil sette våre samarbeidsprosjekter med palestinerne i fare. Vi vil bli nektet innreise. Våre revisorer vil bli nektet innreise, og dermed faller grunnlaget for samarbeidet bort, advarte Gabrielsen.

– Våre palestinske kollegaer er ikke tjent med det, sa han.

Jan Olav Andersen, forbundsleder i EL og IT Forbundet, forsvarte full boikott fra talerstolen.

– Redaksjonskomiteens uttalelse er god. Den beskriver situasjonen godt, sa han.

– For åtte år siden og fire år siden avstod vi fra å kreve boikott, fordi vi ville forsøke med mer dialog. I disse årene har situasjonen blitt verre. Det må arbeides for en internasjonal boikott av Israel, konkluderte Andersen. Han fikk 62 prosent av delegatene med seg.

Allerede i februar antydet MIFF at LO-kongressen kom til å stemme fram en full boikott av Israel. Vi spurte også: Er du klar til å melde deg ut i protest? Nå må du svare.

Resultatet av LO-kongressens stemmegivning. Over 62 prosent støttet full boikott.
Resultatet av LO-kongressens stemmegivning. Over 62 prosent støttet full boikott.

 

VINA: Folkerettsstridig boikott

Venner av Israel i norsk arbeiderbevegelse (VINA) tar fullstendig avstand fra LOs kongressvedtak om full økonomisk, kulturell og akademisk boikott av Israel. Dette setter en effektiv stopper for enhver form for dialog. Løsningen på konflikten må komme som en fremforhandlet løsning mellom partiene, ikke på en ensidig og folkerettsstridig boikott av den ene parten. LO-kongressens politiske uttalelser gjør LO helt irrelevant for en løsning på situasjonen og setter Norges rolle som tilrettelegger i stor fare, sier Knut Marius Gaarder, leder av VINA til MIFF.

Forrige artikkelKjemper fortsatt for å få LO med på full boikott
Neste artikkel– LOs vedtak er basert på nærmest totalt fravær av kunnskap og innsikt
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Conrad Myrland (f. 1979) er daglig leder og ansvarlig redaktør i MIFF. Han utviklet nettstedet på sin fritid fra januar 2001 til juli 2007. Fra august 2007 har Myrland arbeidet fulltid for MIFF. Myrland har utdannelse i økonomi og administrasjon fra Høgskolen i Stavanger og internett-studier ved Curtin University of Technology, Perth, Australia. I perioden 2001-2005 var han fungerende redaktør, deskansvarlig og journalist i lokalavisen Solabladet. Myrland har vært medarbeider for MIFFs medlemsavis Midtøsten i fokus siden 1995.