Sentralstyret i Miljøpartiet De Grønne avviser Israel-boikott i programmet

To forslag om å føre støtte til BDS-kampanjen inn i arbeidsprogrammet er avvist. Anerkjennelse av «Palestina som selvstendig stat» kan bli programfestet i helgen.

Før du leser videre, vil vi takke deg som er medlem av MIFF og gjør det mulig for oss å drive dette nettstedet. Er du ikke medlem ennå, vil vi invitere deg til å betale kontingent for 2021 nå. Da gir vi deg resten av år 2020 gratis.


Miljøpartiet De Grønne (MDG) avholder sitt landsmøte 19.-21. mai. Partiet er det eneste på Stortinget med en representant som er sønn av en tidligere MIFF-leder.

I det nåværende arbeidsprogrammet til MDG heter det:

MDG vil «at Norge gjennom diplomatiske kanaler skal øve press på Israel, USA, Iran og arabiske land for å løse Israel–Palestinakonflikten. Norge må ikke selge krigsmateriell til eller kjøpe slikt materiell fra noen land i Midtøstenregionen.»

I det foreslåtte programutkastet for neste stortingsperiode er dette punktet tatt ut. Israel eller «Palestina» nevnes ikke med et ord i forslaget.

Landsmøtet skal i helgen ta stilling til tre forslag som bringer «Palestina» tilbake i programmet.

Akershus MDG foreslår å legge til punktet:

«Norge må anerkjenne Palestina som selvstendig stat, og palestinerne må garanteres sikkerhet og mulighet til en selvstendig økonomi.. De Grønne vil støtte BDS-kampanjen som har som mål å få Israel til å avslutte okkupasjonen av palestinske og arabiske landområder.»

Dette forslaget har ikke fått støtte fra sentralstyret.

Sør-Trøndelag MDG og Arne Thodok Eriksen foreslår å legge til punktet:

«Norge må anerkjenne Palestina som selvstendig stat. Et underliggende motiv er å bidra til fredsprosessen i området.Palestinerne må garanteres sikkerhet og mulighet til en selvstendig økonomi. De Grønne vil støtte BDS-kampanjen som har som mål å få Israel til å avslutte okkupasjonen av palestinske og arabiske landområder.»

Heller ikke dette forslaget har fått støtte fra sentralstyret.

Andrew P. Kroglund foreslår å legge til punktet:

«Norge må anerkjenne Palestina som selvstendig stat. Et underliggende motiv er å bidra til fredsprosessen i området.»

Dette forslaget støtter sentralstyret.

Miljøpartiet De Grønne i Trondheim ga sin støtte til kommunal boikott av varer fra israelske bosetninger i november 2011.

Hvorfor burde ikke MDG støtte anerkjennelse av Palestina? Les hvorfor her.

Forrige artikkelTenketank: Slik kan Trump skape varig fred mellom Israel og palestinerne
Neste artikkelHans Rustad i MIFF Oslo: Israel i Trumps æra
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Conrad Myrland (f. 1979) er daglig leder og ansvarlig redaktør i MIFF. Han utviklet nettstedet på sin fritid fra januar 2001 til juli 2007. Fra august 2007 har Myrland arbeidet fulltid for MIFF. Myrland har utdannelse i økonomi og administrasjon fra Høgskolen i Stavanger og internett-studier ved Curtin University of Technology, Perth, Australia. I perioden 2001-2005 var han fungerende redaktør, deskansvarlig og journalist i lokalavisen Solabladet. Myrland har vært medarbeider for MIFFs medlemsavis Midtøsten i fokus siden 1995.