Norsk eksport til Israel fortsetter å stige til himmels

Se tallene for import og eksport hittil i år.

Norsk eksport til Israel øker dobbelt så mye som den generelle norske eksportveksten de første fem månedene av 2017. (Arkivfoto: MIFF)
Norsk eksport til Israel øker dobbelt så mye som den generelle norske eksportveksten de første fem månedene av 2017. (Arkivfoto: MIFF)

Israel og Norge satte ny rekord i samhandel i 2016. I årets fem første måneder fortsetter norske eksport til Israel å øke i ekspressfart, mens importen går noe ned, viser foreløpige tall for norsk varehandel fra SSB.

Fra januar til mai 2017 var importen på 421 millioner kroner, en nedgang fra 556 millioner kroner i samme periode i 2016. En delforklaring på dette er den sterke israelske shekelens verdi mot norske kroner. Snittkursen i 2016 var 2,1872, snittkursen de første fem månedene av 2017 var 2,3007, en økning på 5,2 prosent. En annen forklaring er at april 2016 var en måned med uvanlig høy import (205 millioner kroner), mens april i år ligger på nivå med de andre vårmånedene (91 millioner kroner). Men moralen må være tydelig: Kjøp israelske varer så mye som du kan!

Den kraftige norske eksportøkning til Israel kan ikke forklares bare med gunstig valutakurs for israelske importører. Det er stadig økende interesse for norske produkter, ikke minst fisk. Fra januar til mai 2017 var eksporten på 628 millioner kroner, en økning på 33,9 prosent i forhold til samme periode i fjor. Det er grunn til å tro at de gode tallene fortsetter. I mai åpnet en fast ukentlig flyfrakt med norsk sjømat til Israel for 250 millioner kroner i året.

Eksportøkningen til Israel er dobbel så stor som den generelle økningen i norsk vareeksport. Ifølge tallene fra SSB er denne på 17,2 prosent i årets fem første måneder.

Se utviklingen i norsk-israelsk samhandel år for år helt tilbake til 1996.

Forrige artikkel– Islamistisk terror er nazismen i vårt århundre
Neste artikkel– Ikke forbud mot omskjæring så lenge jeg er FrP-leder
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Conrad Myrland (f. 1979) er daglig leder og ansvarlig redaktør i MIFF. Han utviklet nettstedet på sin fritid fra januar 2001 til juli 2007. Fra august 2007 har Myrland arbeidet fulltid for MIFF. Myrland har utdannelse i økonomi og administrasjon fra Høgskolen i Stavanger og internett-studier ved Curtin University of Technology, Perth, Australia. I perioden 2001-2005 var han fungerende redaktør, deskansvarlig og journalist i lokalavisen Solabladet. Myrland har vært medarbeider for MIFFs medlemsavis Midtøsten i fokus siden 1995.