Norsk eksport til Israel fortsetter å stige til himmels

Norsk eksport til Israel øker dobbelt så mye som den generelle norske eksportveksten de første fem månedene av 2017. (Arkivfoto: MIFF)
Norsk eksport til Israel øker dobbelt så mye som den generelle norske eksportveksten de første fem månedene av 2017. (Arkivfoto: MIFF)

Før du leser videre, vil vi takke deg som er medlem av MIFF og gjør det mulig for oss å drive dette nettstedet. Er du ikke medlem ennå, vil vi invitere deg til å betale kontingent for 2021 nå. Da gir vi deg resten av år 2020 gratis.

Israel og Norge satte ny rekord i samhandel i 2016. I årets fem første måneder fortsetter norske eksport til Israel å øke i ekspressfart, mens importen går noe ned, viser foreløpige tall for norsk varehandel fra SSB.

Fra januar til mai 2017 var importen på 421 millioner kroner, en nedgang fra 556 millioner kroner i samme periode i 2016. En delforklaring på dette er den sterke israelske shekelens verdi mot norske kroner. Snittkursen i 2016 var 2,1872, snittkursen de første fem månedene av 2017 var 2,3007, en økning på 5,2 prosent. En annen forklaring er at april 2016 var en måned med uvanlig høy import (205 millioner kroner), mens april i år ligger på nivå med de andre vårmånedene (91 millioner kroner). Men moralen må være tydelig: Kjøp israelske varer så mye som du kan!

Den kraftige norske eksportøkning til Israel kan ikke forklares bare med gunstig valutakurs for israelske importører. Det er stadig økende interesse for norske produkter, ikke minst fisk. Fra januar til mai 2017 var eksporten på 628 millioner kroner, en økning på 33,9 prosent i forhold til samme periode i fjor. Det er grunn til å tro at de gode tallene fortsetter. I mai åpnet en fast ukentlig flyfrakt med norsk sjømat til Israel for 250 millioner kroner i året.

Eksportøkningen til Israel er dobbel så stor som den generelle økningen i norsk vareeksport. Ifølge tallene fra SSB er denne på 17,2 prosent i årets fem første måneder.

Se utviklingen i norsk-israelsk samhandel år for år helt tilbake til 1996.Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag