Færre spørsmål om Israel på Stortinget

Antall skriftlige spørsmål om Israel er halvert fra forrige stortingsperiode. Se hvem som spurte mest fra 2013-2017.

Stortingsrepresentant Hans Olav Syversen (KrF) er en av dem som har sendt Israel-relaterte spørsmål til utenriksministeren. (Foto: Tor-Bjørn Nordgaard)
Stortingsrepresentant Hans Olav Syversen (KrF) er en av dem som har sendt Israel-relaterte spørsmål til utenriksministeren. (Foto: Tor-Bjørn Nordgaard)
Denne artikkelen er en gave til deg fra medlemmene i Med Israel for fred (MIFF). Hvis også du blir medlem, kan vi nå ut med sannheten om Israel til enda flere. Er du medlem allerede, håper vi du vil verve en venn nå. Klikk her for å gå til registreringsskjema. Medlemskap er gratis ut året!

Da Norge hadde en rødgrønn regjering var det, ikke uventet, opposisjonspartiene Fremskrittspartiet og Kristelig Folkeparti som klart dominerte de Israel-relaterte skriftlige spørsmålene i Stortinget. I stortingsperioden 2009-2013 ble det stilt minst 55 spørsmål som hadde direkte kobling til Israel. 33 av disse kom fra FrP, 15 fra KrF. To representanter fra Arbeiderpartiet stilte spørsmål til sin egen regjering.

MIFFs nye gjennomgang av 2013-2017-perioden viser et noe annet bilde. Antall spørsmål hvor det er sterk kobling til Israel er redusert til 24, så vidt vi kan se med søk på «israel» som stikkord. Spørsmålene er likt fordelt mellom opposisjonen (12) og de to regjeringspartiene og de to støttepartiene (12).

Arbeiderpartiets stortingsrepresentanter har stilt ni skriftlige spørsmål om Israel de siste fire årene. Fem av disse er variasjoner av spørsmålet: Vil norske myndigheter gjøre noe for å fraråde norsk næringsliv økonomisk samkvem med israelske bosetninger? MIFF har ikke registrert at Arbeiderpartiet viser samme engasjement for de mange andre omstridte områdene i verden hvor det er bosettere.

Hva vil Arbeiderpartiet gjøre med Telenor dersom de kommer inn i regjering? Skal de la Telenors datterselskap tilby tjenester til bosettere i Nagorno-Karabakh, samtidig som de merker produkter fra israelske bosettere og fraråder økonomisk samkvem? Skal partiet la Turkish Airlines, som daglig frakter bosettere inn og ut av Nord-Kypros få lov til å operere på norske flyplasser? Skal en Arbeiderparti-regjering fraråde økonomisk samkvem med det svenske storselskapet Trelleborg, som har levert utstyr for vannforsyninger til Nord-Kypros? Vil Arbeiderpartiet ha norsk industri med på å bryte alt norsk samarbeid med den tyske industrigiganten Siemens, som leverer vindenergi til okkupantmaktens industri i Vest-Sahara? Skal Arbeiderpartiets medlemmer slutte å bruke sportsklær og sko fra Adidas, som har butikker i russisk-okkuperte Krim og tyrkisk-okkuperte Nord-Kypros? Det kommer til å bli god anledning til å reise slike spørsmål til en utenriksminister om han eller hun kommer fra Arbeiderpartiet etter valget.

KrFs representanter har stilt syv spørsmål til regjeringen de støtter. Partiet har blant annet purret på forsknings- og utviklingsavtale (som til slutt ble undertegnet i januar 2017) og undersøkt Børge Brendes syn på boikott. Sammen med representanter for FrP har de også satt fokus på palestinernes økonomiske belønningssystem for dømte terrorister.

FrPs representanter har sendt fire spørsmål til utenriksministeren fra regjeringskollega Høyre. Det er to spørsmål flere enn opposisjonspartiet SV. Stortingsrepresentantene til Sosialistisk Venstreparti lurte på hva Norge vil gjøre for palestinske barn i israelske fengsler og om Norge kan gjøre noe for å gjøre israelere og palestinere mer likestilte i forhandlinger.

Venstre og Senterpartiet har spurt ett spørsmål hver: Hva har Norge fått i respons fra Israel på norske protester mot rivning av en palestinsk landsby? Og: Vil Norge protestere mot Israels utestengelse av Mads Gilbert?

Dersom det blir en utenriksminister fra Arbeiderparti etter valget, kan man kanskje vente at både Kristelig Folkeparti og Fremskrittspartiet trapper opp frekvensen av sine Israel-relaterte spørsmål tilbake mot 2009-2013 nivå.

Samme dag som samarbeidsavtalen mellom Høyre, Frp, KrF og Venstre ble kjent i 2013, stilte MIFF følgende spørsmål på vår Facebook-side.

Er det drømmesituasjonen for Israels sak i Norge? Et Israel-vennlig parti i regjering (FrP), og et Israel-vennlig parti i Stortinget (KrF) som står friere til å legge press på en (antatt) utenriksminister fra Høyre?

MIFFs oversikt over spørsmål i de to siste stortingsperiodene viser at KrF inntok den rollen som vi forventet. Så har det, som ventet, blitt noen færre spørsmål til en utenriksminister fra en regjering som KrF er støtteparti for, enn en utenriksminister fra Arbeiderpartiet.

Se oversikt over Israel-relaterte spørsmål (Excel-ark)

Forrige artikkelUtestengt fra Irans landslag på livstid
Neste artikkelSender seks tonn mat til Sør-Sudan
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Conrad Myrland (f. 1979) er daglig leder og ansvarlig redaktør i MIFF. Han utviklet nettstedet på sin fritid fra januar 2001 til juli 2007. Fra august 2007 har Myrland arbeidet fulltid for MIFF. Myrland har utdannelse i økonomi og administrasjon fra Høgskolen i Stavanger og internett-studier ved Curtin University of Technology, Perth, Australia. I perioden 2001-2005 var han fungerende redaktør, deskansvarlig og journalist i lokalavisen Solabladet. Myrland har vært medarbeider for MIFFs medlemsavis Midtøsten i fokus siden 1995.
- Bli fastgiver til MIFF på 10 sekund! -