Espen Barth Eides merkelige sammenligning

- Rohingyaene er i ferd med å bli de nye palestinerne, sier Espen Barth Eide til Aftenposten. Det drømmer de nok om.
Skjermdump fra Aftenposten 9. september 2017.
Skjermdump fra Aftenposten 9. september 2017.

Rohingyaene er en etnisk gruppe, hovedsakelig muslimsk, som bor vest i Myanmar. Helt siden 1947 har grupper blant rohingyaene kjempet for uavhengighet for å bli en del av den muslimske staten Bangladesh, hvor mange av rohingyaene kom fra som innflyttere i Myanmar under kolonitiden. De siste ukene har en væpnet konflikt eskalert, flere hundre er drept og 270.000 rohingyaer skal være drevet på flukt inn i Bangladesh, ifølge tall fra FNs høykommissær for flyktninger.

De som vil lese mer om konflikten, kan for eksempel lese på engelsk Wikipedia.

 

Faktasjekk

– Rohingyaene er i ferd med å bli de nye palestinerne. Mange ser på dem som et symbol på lidelse blant muslimer som verden ignorerer, sier tidligere utenriksminister Espen Barth Eide til Aftenposten. Han er stortingskandidat for Arbeiderpartiet i Oslo ved valget mandag 11. september.

Det er litt uklart om Barth Eide mener palestinerne eller rohingyaene blir ignorert av verden.

Men la oss sjekke. Google-søk på Rohingya på norske nettsteder (site:.no) gir 52.600 treff. Til sammenligning gir søk på Palestina 264.000. Google-søk på rohingyaene gir 2.560 treff. Søk på palestinerne gir 78.600 treff.

Palestinerne er omtalt 30 ganger mer enn det lidende folket i Myanmar. Rohingyaene kan bare drømme om å få så mye oppmerksomhet og støtte som palestinerne har fått i årtier.

Da om lag 700.000 palestinerne ble flyktninger for 69 år siden, var det på grunn av en krig som deres egne ledere og deres arabiske naboland hadde startet. I etterkant opprettet FN en egen organisasjon (UNRWA) særskilt for å ta seg av palestinske flyktninger.

Rohingyaenes situasjon ligner mer på de mange andre flyktninggruppene i verden etter 1947. De blir alle tatt hånd om av FNs høykommissær for flyktninger og får mye mindre oppmerksomhet og mye mindre penger per hode enn palestinerne. De fleste av dem får ingen internasjonal anerkjennelse som en egen stat, slik palestinerne får av veldig mange land.

Etter krigen ga Israel statsborgerskap til gjenværende arabere. Myanmar har nektet å gi rohingyaene statsborgerskap i 70 år.

På FNs rangering av levekår (Human Development Index 2016) ligger Myanmar på 145. plass. Levekårene for rohingyaene må vi anta er betydelig dårligere enn for befolkningen i landet generelt.

Palestinerne på Vestbredden og Gaza-stripen ligger på 114. plass på den samme rangeringen. De har hatt sitt eget selvstyre i over 20 år.

Rohingyaene skulle nok veldig gjerne ønske at de ble mer lik palestinerne.

Vi håper i det lengste at Barth Eide, som er høyaktuell som utenriksminister dersom Arbeiderpartiet vinner valget, er gjengitt ufullstendig eller unyansert av Aftenposten. Hans utdannelse i statsvitenskap og hans internasjonale erfaring tilsier at han ikke burde komme med så merkelige sammenligninger.

---------

Dersom du savner kommentarfelt for Facebook her under artikkelen, er dette dessverre utenfor MIFFs kontroll. Det kan skyldes din nettleser, innstillinger på din nettleser og/ eller innstillinger i din Facebook-bruker. Kommentarer kan sendes til post@miff.no, eller legges inn på MIFFs Facebook-side.

Lettlest bok på 144 sider - perfekt gave til tenåringer og unge voksne som trenger å få en god smak av Israel.
Bestill den nye boken Israelernes overlevelseskraft

Det er superenkelt å gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Klikk bildet og gi en gave med din mobiltelefon på noen få sekunder. Belastes din neste mobilfaktura.       


Du kan også gi en gave med å sende kodeordet GAVE med SMS til 1948. Standard 250 kroner, skriv eventuelt annet beløp etter GAVE i meldingen. 

Ingen artikler å vise