Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

Britisk magasin snudde etter at Mads Gilberts medforfattere delte antisemittisk video av amerikansk nynazist

Mads Gilbert i intervju med Al Arabiya. (Skjermdump fra YouTube)
Mads Gilbert i intervju med Al Arabiya. (Skjermdump fra YouTube)
Medisintidsskriftet Lancet serverte anti-Israel propaganda i årevis. Men så snudde det i 2014. Vil det noen gang snu for Mads Gilbert?

23. juli 2014 skrev den norske legen Mads Gilbert åpent brev på vegne av Gazas befolkning sammen med blant annet Paola Manduca og Swee Ang. Brevet ble publisert i det innflytelsesrike medisinske tidsskriftet Lancet. Redaksjonen samlet også 20.000 digitale underskrifter i støtte til brevet.

Bare noen uker senere spredte Manduca og Ang konspirasjonsteorier om jødisk makt kokt sammen av nynazisten David Duke. Kanskje Gilbert bør tenke seg om før han neste gang setter navnet sitt på brev sammen med disse nynazist-inspirerte damene? spurte MIFF den gang.

Vi har ikke registrert noen beklagelse fra Gilbert side, men for redaktøren av Lancet, Richard Horton, ble dette en oppvekker.

I årevis hadde Horton åpnet Lancets spalter for en lang serie politiske angrep mot Israel. Fra 2001 til 2014 publiserte Lancet 264 artikler med saker knyttet til israelske og/ eller palestinske saker. NGO Monitor klassifiserte 65 prosent av disse som politiske og 35 medisinske. Flere av artiklene innehold feil og ubekreftede anklager, flere av dem viderebrakt ukritisk til et norsk publikum av Gilbert og annet norsk helsepersonell.

Presset mot Horton økte betydelig etter at han ble konfrontert med Manducas og Angs nynazistiske kilder i 2014. I løpet av de neste månedene undertegnet over fire tusen medisinsk helsepersonell et krav til endring hos magasinets utgiver.

Horton begynte på en ny reise. Allerede høsten 2014 besøkte han Rambam-sykehuset i Israel, sitt første offisielle besøk i landet. Der beklaget han dypt «den unødvendige polariseringen som publiseringen av brevet» hadde skapt. Han fordømte også filmen som Manduca og Ang hadde delt.

– Jeg har sett med egne øyne at det som stod skrevet i brevet til Manduca med flere [inkl. Mads Gilbert, MIFF anm.] ikke beskriver den fulle virkeligheten, skrev han senere.

Etter det famøse brevet i 2014 har Horton holdt spaltene sine fri fra politisk propaganda mot Israel, skriver Gerald Steinberg, president i NGO Monitor, i en utførlig artikkel i The Tower. Anti-israelske organisasjoner som tidligere hadde fast klippekort i spaltene er nå helt borte. I mai 2017 kom Lancet med en spesialutgave som fokuserte på helse i Israel, og temanummeret ble utgitt både på engelsk, hebraisk og arabisk.

Horton skriver at han ønsker «anerkjennelse av Israels positive bidrag [advantages] for global helse» og han tar avstand fra boikott.

Kan vi vente at Mads Gilbert noen gang følger etter?


Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart