Hva ville du sagt om denne plakaten møtte deg på rådhuset ditt?

Svaret er kanskje ikke så enkelt som du tror.
Plakatens originale budskap er nok ikke helt som dagens brukere skulle ønske seg.
Plakatens originale budskap er nok ikke helt som dagens brukere skulle ønske seg.

Plakaten viser Tempelplassen i gamlebyen i Jerusalem med Klippedomen dominerende i bildet. Motivet er tatt fra Oljeberget og i bakgrunnen ser man de vestlige delene av byen. Budskapet på plakaten lyder «Visit Palestine».

Hva ville du sagt om denne plakaten prydet veggen på et møterom i rådhuset i din kommune?

Du kunne svart at kommunale bygg gjerne må få lov til å henge opp turistplakater. Hvis et rådhus reklamerer for å dra til «Palestine» så har de sikkert også reklameplakater for å dra til «Ukraine» eller «South Africa» eller «Denmark»? Ikke det? Du vil sikkert sette pris på at kommunen din ikke er fullstendig ensidig i hvilket fremmed lands turistnæring de vil støtte?

Du kunne svart at dette var underlig. Du synes bestemt at byen på bildet er Israels hovedstad, og at den ikke ligger i et område under kontroll av de palestinske selvstyremyndighetene. Du kunne påpekt til ordføreren i kommunen din at du finner det trakasserende at en slik plakat som krenker Israels suverenitet over Jerusalem – det jødiske folkets tre tusen år gamle hovedstad – henger i et offentlig bygg.

Men så er du kanskje blant dem som mener at palestinerne skal ha rett til hele Øst-Jerusalem, slik byen ulovlig var okkupert av Jordan fra 1948 til 1967? Likevel kommer du ikke forbi at hele bakgrunnen i bildet viser Vest-Jerusalem og landskap som ligger innenfor Israels «internasjonalt anerkjente grenser».

Men så kunne du sett litt nærmere på plakatens historie før du svarer. Da vil du finne ut at den er tegnet av den israelske zionisten Franz Krausz. Han laget plakaten i 1936 for å oppmuntre jøder til å besøke og flytte til området.

Plakaten henger i et møterom i Oslo rådhus, hvor byråd Inga Marte Thorkildsen (SV) lot seg avbilde denne måneden. Det var neppe budskapet til Krausz hun ville understreke, eller hva tror du?

Skjermdump fra en artikkel publisert på budstikka.no 15. september 2017.
Skjermdump fra en artikkel publisert på budstikka.no 15. september 2017.

---------

Dersom du savner kommentarfelt for Facebook her under artikkelen, er dette dessverre utenfor MIFFs kontroll. Det kan skyldes din nettleser, innstillinger på din nettleser og/ eller innstillinger i din Facebook-bruker. Kommentarer kan sendes til post@miff.no, eller legges inn på MIFFs Facebook-side.

Lettlest bok på 144 sider - perfekt gave til tenåringer og unge voksne som trenger å få en god smak av Israel.
Bestill den nye boken Israelernes overlevelseskraft

Det er superenkelt å gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Klikk bildet og gi en gave med din mobiltelefon på noen få sekunder. Belastes din neste mobilfaktura.       


Du kan også gi en gave med å sende kodeordet GAVE med SMS til 1948. Standard 250 kroner, skriv eventuelt annet beløp etter GAVE i meldingen. 

Ingen artikler å vise