Vil han demonisere Israel på Skavlan?

Roger Waters anklager Israel for apartheid og sammenligner landet med Nazi-Tyskland.
Roger Waters kjemper for kulturell boikott av Israel. (Foto: Wikipedia)
Roger Waters kjemper for kulturell boikott av Israel. Nå blir han selv boikottet av en tysk TV-kanal. (Foto: Wikipedia)

Roger Waters, en av grunnleggerne av det engelske rockebandet Pink Floyd, er i kveld gjest hos Fredrik Skavlan på NRK. Waters er en av de mest kjente aktivistene for kulturell boikott av Israel. Han har i årevis kjempet for boikott av verdens eneste jødiske stat. I tillegg har han brukt sin status i et forsøk på å få andre med på boikott.

Waters har ved gjentatte anledninger beskyldt Israel for apartheid. I sommer sammenlignet han også Israel med Nazi-Tyskland. En slik sammenligning er antisemittisme, ifølge The International Holocaust Remembrance Alliance.

Når det gjelder apartheid-anklagen er den motbevist gang på gang. Benjamin Pogrund, som var en nær venn av Nelson Mandela, sier de som påstår det er apartheid i Israel ikke har peiling på hva de prater om. Sveitsiske Jacques De Maio, som leder Den internasjonale Røde Kors-komiteen i Israel og i de palestinske selvstyremyndighetene, avviser anklagene om at det finnes noen form for apartheid i Israel eller på Vestbredden. Tror du på dem, eller Waters?

Selv om Waters har et stort navn i musikkbransjen har han ikke lykkes noe særlig med å få gjennomslag for boikottlinjen sin. De siste årene har artistene strømmet til Israel. I sommer spilte det venstreorienterte bandet Radiohead i Tel Aviv i Israel, til tross for gjentatte oppfordringer fra Waters om å avlyse konserten.

– Jeg har engasjert meg i en korrespondanse med noen i Radiohead, men det ser ut til at de er fast bestemt på å gjennomføre konserten sin i Tel Aviv. Det er dessverre lite jeg kan gjøre med det, sa Waters da han ikke fikk gjennomslag for ønsket sitt.

Filmskaper Ian Halperin har jobbet med en dokumentar om Waters. Han mener artistens mangeårige kamp mot Israel ikke bare handler om den israelske politikken.

– Jeg har intervjuet musikere som har jobbet med ham i en årrekke og det de sa var alarmerende. De påstår at han har vært anti-jødisk i over 25 år. Mannen har helt klart en agenda, sier Halperin i et intervju med Jerusalem Post.

Mange mener den kulturelle boikotten av Israel er hyklerisk da den kun peker ut det eneste demokratiet i Midtøsten, mens mange artister er villige til å spille i diktaturer.

Skavlan skriver på programmets Facebook-side at han er stolt over å få Roger Waters som gjest. Er det å få besøk av en mann som Waters noe å være stolt over?

Fredrik Skavlan får besøk av anti-israelske Roger Waters. (Foto: NRK)
Fredrik Skavlan får besøk av anti-israelske Roger Waters. (Foto: NRK)

---------

Dersom du savner kommentarfelt for Facebook her under artikkelen, er dette dessverre utenfor MIFFs kontroll. Det kan skyldes din nettleser, innstillinger på din nettleser og/ eller innstillinger i din Facebook-bruker. Kommentarer kan sendes til post@miff.no, eller legges inn på MIFFs Facebook-side.

Lettlest bok på 144 sider - perfekt gave til tenåringer og unge voksne som trenger å få en god smak av Israel.
Bestill den nye boken Israelernes overlevelseskraft

Det er superenkelt å gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Klikk bildet og gi en gave med din mobiltelefon på noen få sekunder. Belastes din neste mobilfaktura.       


Du kan også gi en gave med å sende kodeordet GAVE med SMS til 1948. Standard 250 kroner, skriv eventuelt annet beløp etter GAVE i meldingen. 

Ingen artikler å vise