Er det umulig for en professor å sammenligne?

– Det er ikke mulig å sammenligne situasjonen i Israel med europeiske land på den måten Sylvi Listhaug gjør, hevder professor Nils Butenschøn. Ikke?

Professor Nils A. Butenschøn. (Foto: UiO)
Professor Nils A. Butenschøn. (Foto: UiO)

Før du leser videre, vil vi takke deg som er medlem av MIFF og gjør det mulig for oss å drive dette nettstedet. Er du ikke medlem ennå, vil vi invitere deg til å betale kontingent for 2021 nå. Da gir vi deg resten av år 2020 gratis.

I forrige uke lot innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug seg intervjue av en israelsk avis.

Vi [europeere] opplever nå den frykten som dere [israelere] har opplevd i tiår, sa Listhaug.

– Mange folk forstår nå den situasjon dere lever i. Vi ser hva som skjer i Sverige, Storbritannia og Frankrike, fortsatte hun.

P4 har latt professor Nils Butenschøn kommentere dette.

– Det er ikke mulig å sammenligne situasjonen i Israel med europeiske land på den måten Sylvi Listhaug gjør, sier han. Det er sitatet i sin helhet.

P4 hevder Butenschøn er «direktør for Norsk senter for menneskerettigheter og Midtøsten-ekspert». Begge deler er feil. Ifølge Butenschøns offisielle CV var han direktør fram til utgangen av 2013. Og eksperter kan sammenligne. Hvis det i unntakstilfeller blir umulig for dem, begrunner de det.

Senest i august sammenlignet MIFF. Da fant vi følgende:

Det første fulle kalenderåret av den andre intifadaen (2001) krevde 100 ganger flere terrorofre per innbygger i Israel enn antall terrorofre per innbygger i EU i 2015 (med blant annet Charlie Hebdo og Bataclan-angrepene).

Det andre fulle kalenderåret av den andre intifadaen (2002) krevde 229 ganger flere terrorofre per innbygger i Israel enn antall terrorofre per innbygger i EU i 2016 (med blant annet Brussel-bombene, og kjøretøyangrepene i Nice og Berlin).

Butenschøn har vist seg å kunne sammenligne før, da han var en ung og fremadstormende akademiker.

Konflikten som opprettelsen av Israel (1948) har skapt, er “kanskje det største moralske dilemmaet i vår tid”, skrev Butenschøn i boken Drømmen om Israel, utgitt i 1984 (side 11).

Men ikke alle sammenligninger blir vellykkede. Vi har sagt det før, og sier det gjerne igjen: Butenschøns anklage mot Israel må skyldes total mangel på global oversikt (sammenligningsgrunnlag!) eller feilinnstilt moralsk kompass.

 

Avslørende kart

Det er ikke slik at den lille staten Israel utgjør den største trusselen for verdensfreden, avslører kart fra Worldmapper.org. Da MIFF første gang kommenterte Butenschøns sammenligning i 2007.

 

Hva som ikke ryster anti-israelske professorer og journalister

Professor Nils A. Butenschøn er “skaka” over at professor Benny Morris mente det var og er nødvendig å sikre at det finnes en liten stat med jødisk flertall. Den store feilen i Midtøsten er at kristne og andre minoriteter ikke har fått slike stater de også.

 

Kan professoren lese?

Professor Nils Butenschøn hevder “ingen” kan vise til at palestinske organisasjoner eller ledere stod bak knivangrepene fra høsten 2015. Hvis professoren kan lese, kan vi hjelpe ham.

Forrige artikkel– Gaza-flåtene handler om å provosere
Neste artikkelHetset på det groveste for dette bildet
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Conrad Myrland (f. 1979) er daglig leder og ansvarlig redaktør i MIFF. Han utviklet nettstedet på sin fritid fra januar 2001 til juli 2007. Fra august 2007 har Myrland arbeidet fulltid for MIFF. Myrland har utdannelse i økonomi og administrasjon fra Høgskolen i Stavanger og internett-studier ved Curtin University of Technology, Perth, Australia. I perioden 2001-2005 var han fungerende redaktør, deskansvarlig og journalist i lokalavisen Solabladet. Myrland har vært medarbeider for MIFFs medlemsavis Midtøsten i fokus siden 1995.