Fagforbundet er på vei til å fornye vedtak om «internasjonal handelsboikott» av verdens eneste jødiske stat

Norges største forbund med 360.000 medlemmer ser ut til å gjøre nytt boikottvedtak mot nesten halvparten av verdens jøder.

Mette Nord, leder i Fagforbundet. (Foto: Trond Isaksen)
Mette Nord, leder i Fagforbundet. (Foto: Trond Isaksen)

I 2013 vedtok «et overveldende flertall» på landsmøtet i Fagforbundet å arbeide for en internasjonal handelsboikott av Israel. Flertallet trosset dermed landsstyrets innstilling, som mente forslaget var “for radikalt”.

Denne uken har Fagforbundet nytt landsmøte. I forkant har landsstyret utarbeidet et «nytt, kortere og mer forståelig prinsipp- og handlingsprogram» som grunnlag for debatten. I dette forslaget er boikotten av Israel borte.

Men det betyr nok dessverre ikke at Fagforbundets Israel-boikott forsvinner. Flere lokale forbund (i hvert fall Troms og Kongsberg) har foreslått å legge inn boikottformuleringer, og landsstyret har gitt sin tilslutning til følgende kulepunkt:

«- Stille seg bak den internasjonale BDS-bevegelsen (Boikott, Desinvesteringer og Sanksjoner), og arbeide for en internasjonal handelsboikott av Israel.»

Det er grunn til å tro at dette blir vedtatt i løpet av landsmøtet.

Fagforbundet Trondheim har foreslått en slik formulering:

«Arbeide for at norske myndigheter støtter palestinernes bestrebelser for å bli fullverdig medlem av FN og bruk av FNs institusjoner for å legge press på Israel.»

Dette blir avvist av landsstyret, som begrunner det slik: «Handlingsprogrammet skal være generelt og overordnet. Forlaget er for spesifikt.»

I prinsipp- og handlingsprogrammet for 2013-2017 het det:

«Fagforbundet vil arbeide for en internasjonal handelsboikott av Israel. Israel har etablert et nytt system økonomisk aktivitet på okkupert område som er en del av bosettingsvirksomheten. Denne økonomiske virksomheten må stoppes. Videre må statens pensjonsfond utland trekke seg ut av alle selskap som bidrar til okkupasjon. Bidra til at Norge går inn for å ekskludere Israel fra OECD hvis Israel ikke skiller sin økonomi fra okkupasjonsøkonomien.»

Er du medlem av Fagforbundet? – Skriv hva du tenker om Israel-boikotten i kommentarfeltet.

 

Gå fra å lese på MIFF til å bli en støttespiller! Prisen for å være medlem av MIFF er fra kr. 4,- per uke. Du mottar invitasjoner til møter og en informasjonsavis seks ganger i året.

Forrige artikkelIsrael-boikott «skaper tildels stor uro blant medlemmene her i regionen»
Neste artikkelPågrepet etter truende Facebook-innlegg
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Conrad Myrland (f. 1979) er daglig leder og ansvarlig redaktør i MIFF. Han utviklet nettstedet på sin fritid fra januar 2001 til juli 2007. Fra august 2007 har Myrland arbeidet fulltid for MIFF. Myrland har utdannelse i økonomi og administrasjon fra Høgskolen i Stavanger og internett-studier ved Curtin University of Technology, Perth, Australia. I perioden 2001-2005 var han fungerende redaktør, deskansvarlig og journalist i lokalavisen Solabladet. Myrland har vært medarbeider for MIFFs medlemsavis Midtøsten i fokus siden 1995.