International Master Class i scenekunst og hykleri

De sier de vil «bidra til økt forståelse for, og en kollektiv samtale om, situasjonen i Palestina/Israel», men alle tre bidragsytere – den palestinske, den norske og den jødiske – har ett felles siktemål: Bort med Israel!

Morad Hassan i teaterstykket Shame. (Skjermdump fra YouTube)
Morad Hassan i teaterstykket Shame. (Skjermdump fra YouTube)

Før du leser videre, vil vi takke deg som er medlem av MIFF og gjør det mulig for oss å drive dette nettstedet. Er du ikke medlem ennå, vil vi invitere deg til å betale kontingent for 2021 nå. Da gir vi deg resten av år 2020 gratis.

I september 2016 stod Pia Maria Roll bak misbruket av Nationaltheatrets navn i kampen for kulturell boikott av Israel. Med Israel for fred (MIFF) svarte på stuntet med å lage vår egen satirefilm hvor Pia Maria Roll og hennes kollega Marius von der Fehr uttrykker sin dype skamfølelse over den falske beklagelsen.

«I en ny film forteller de angrende kunstnerne Pia Maria Roll og Marius von der Fehr at de melder seg inn i MIFF. De vil heretter lage kunstverk om trusselen fra radikal islam, og gi halvparten av lønnen sin til å bygge tilfluktsrom for jødiske familier truet av raketter,» skrev MIFF.

Dessverre har ikke virkeligheten vært like god mot kunstnerne.

Torsdag 9. november på Norsk Skuespillersenter inviterer Roll til «International Master Class» sammen med Einat Weizman, som blir presentert som «jødisk israeler» og Morad Hassan – «palestinsk innbygger av israel (sic!), samt muslim».

Roll hevder de to er født på samme sted, «men tilhører hver sin politisk adskilte gruppering». Gjør de virkelig det? Før det israelske Knesset-valget i 2013 gikk Einat Weizman åpent ut med støtte til det arabiske partiet Balad. Partiet motsetter seg at Israel kan bestå som en jødisk stat. Weizman har også støttet boikott av Israel. Weizman er en anti-israelsk aktivist god som noen, og Roll fortsetter tydeligvis å dikte.

Roll skriver om sitt kurs og festivalen MOTForestillinger som den inngår i:

«Hovedmålet vårt er å tilby god og interessant kunst, men festivalen har også en tydelig politisk profil og agenda: ønsker å bidra til økt forståelse for, og en kollektiv samtale om, situasjonen i Palestina/Israel, og Norges rolle i forhold til denne. I tillegg til å programmere gode kunstnere, handler festivalen for oss om solidaritet med våre kollegaer som befinner seg i en svært krevende situasjon i Palestina/Israel, på begge sider av okkupasjonen. Vi tror på kunsten. Og på den åpne samtalen.»

Hva slags samtale og forståelse blir det når tre personer som er ensidig opptatt av å sverte Israel står for snakkingen? Hva slags solidaritet blir det med israelske kunstnere?

Ingen. I sitt felles teaterstykke Shame, snakker heller Hassan og Weizman om å lage «en ny cocktail» som heter «tredje intifada».

La oss foreslå et nytt navn: Master Class i hykleri og hat mot det jødiske folkets nasjonale rettigheter.

 

PS! Festivalen MOTForestillinger har en egen Facebook-side. De har publisert kun én video, et 21 minutters intervju med den ytterliggående anti-israelske provokatøren Max Blumenthal. Da Blumenthal ble intervjuet i NRK i 2014 tok MIFF ham i en serie løgner. Den positive vinklingen på dette? På over to år har MOTForestillingers intervju med Blumenthal fått 69 visninger (per kl. 16.00 19. oktober 2017). Ja, 69 – og du vet at Facebook regner en visning for alle som har sett på filmen i 3 sekund?

Skjermdump fra Facebook.
Skjermdump fra Facebook.

 

Oppdatering 5. november 2017

Vibeke Harper i MOTforestillinger har kommet med en reaksjon til MIFF i forbindelse med denne artikkelen. Vi gjengir den i sin helhet her:

Heisann,

vi vil gjerne gjøre dere oppmerksomme på at dere har feilinformert deres lesere: scenekunstneren Pia Maria Roll arrangerer verken workshop eller festival, slik dere har skrevet i en artikkel. Hun spiller en mindre rolle i en workshop som er arrangert av Norsk Skuespillersenter og MOTforestillinger. Workshopen tar blant annet utgangspunkt i kunstnere som blir utsatt for sensur og trakassering på grunn av sin kunst. Miff.no gjør tilsynelatende sitt beste for å trakassere meningsmotstandere, som for eksempel Pia Maria Roll. Miff.no bidrar dermed til å gi legitimitet til workshopen.

Fint om dere forsøksvis kan forholde dere til fakta fremover. Selv om det gjør vondt og er litt mer krevende enn å finne på fakta selv. 

Jeg håper forøvrig at dere vender blikket mot dere selv fremover; bekjemp egen intellektuelle latskap, og slutt å være den dumme wanna-be bølla i klassen. Dere er voksne menn for søren, jeg forventer at dere tar dere sammen, begynner å utvise litt folkeskikk, og setter dere inn i ting før dere bjeffer! 

på vegne av MOTforestillinger

mvh Vibeke Harper”

MIFF har aldri skrevet at Pia Maria Roll arrangerer workshop eller festival, men hvis noen, gjennom vår artikkel skulle ha fått inntrykk av at hun står bak dette alene, beklager vi.

Forrige artikkelIsraelsk IS-soldat dømt til 5 års fengsel
Neste artikkelEn revolusjon i kreftbehandling er på vei fra Israel
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Conrad Myrland (f. 1979) er daglig leder og ansvarlig redaktør i MIFF. Han utviklet nettstedet på sin fritid fra januar 2001 til juli 2007. Fra august 2007 har Myrland arbeidet fulltid for MIFF. Myrland har utdannelse i økonomi og administrasjon fra Høgskolen i Stavanger og internett-studier ved Curtin University of Technology, Perth, Australia. I perioden 2001-2005 var han fungerende redaktør, deskansvarlig og journalist i lokalavisen Solabladet. Myrland har vært medarbeider for MIFFs medlemsavis Midtøsten i fokus siden 1995.