Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

Sterke reaksjoner på at hebraisk kuttes

Moderne hebraisk er blitt undervist ved Institutt for kulturstudier og orientalske språk på Blindern. (Foto: Wikipedia)
Moderne hebraisk er blitt undervist ved Institutt for kulturstudier og orientalske språk på Blindern. (Foto: Wikipedia)
Universitet i Oslo vil ikke lenger tilby moderne hebraisk. - Studiet har for få søkere, opplyser universitetet.

Universitet i Oslo har bestemt seg for å fjerne moderne hebraisk språk fra studieplanen fra og med studiestart 2018. Det har skapt sterke reaksjoner. Nå er det opprettet en Facebook-gruppe som kjemper for å bevare hebraiskstudiet, som er en del av Midtøsten-studiene ved universitet.

I Facebook-gruppen «Bevar hebraiskstudiet ved UiO» skriver initativtakerne at gruppen vil være en møteplass for alle som ønsker å bevare hebraisk ved UiO.

«Motivasjonen kan komme fra ulike kilder, våre meninger om Midtøsten, om universitetspolitikk, om religion og kultur kan være forskjellig. Felles har vi ønsket om å verne om studiet av moderne hebraisk, på i alle fall ETT høyere lærested i Norge», skriver gruppen i en beskrivelse av hva de ønsker å jobbe for.

Hebraisk språk 1 er et første møte med moderne hebraisk skriftspråk og talemål, skriver universitet på sine nettsider. «Det begynner med en innføring i alfabet og uttale, og deretter legger emnet hovedvekten på språkets grunnleggende grammatiske strukturer, og på å bygge opp et ordforråd.»

Det teologiske fakultet opplyser om at de fortsatt vil tilby bibelsk hebraisk, men bekrefter at moderne hebraisk er i ferd med å forsvinne fra universitets timeplan.

På Facebook-gruppen som vil bevare hebraisk er de klare på at bibelhebraisk ikke er nok. «Vi trenger moderne hebraisk», skriver gruppen.

Professor ved Midtøsten-studier ved Universitetet i Oslo, Bjørn Olav Utvik, skriver i en epost til MIFF at det er få søkere som gjør at hebraisk forsvinner fra timeplanen. Det er Institutt for kulturstudier og orientalske språk (IKOS), ved Det humanistiske fakultet ved universitet, som siden 2005 har hatt ansvaret for dette studietilbudet.

«IKOS gjør som institutt fortløpende vurderinger av hvordan studietilbudet skal utvikles. Ett viktig moment her er å sikre en langsiktig bærekraftig økonomi, siden resultatfinansiering fra studievirksomheten veier svært tungt i instituttets budsjett. Hebraiskstudiet har hatt få studenter, og det er siden 2008 bare avlagt 2 ferdige bachelorgrader (og 5 mastergrader i Semittisk språkvitenskap med hebraisk).»

Videre i eposten skriver Utvik at i stillingsplanen som ble vedtatt av IKOS-styret 7. september 2017 heter det:

«Vi har pr. i dag et antall mindre språkfag basert på små ressurser og varierende studenttilgang. Med mindre det foreligger tildeling fra bevilgende myndigheter til små/utsatte fag, ønsker vi å fase ut hebraisk og sanskrit: de to som over lang tid har hatt færrest studenter og som i minst grad henger sammen med de øvrige språkbaserte områdestudiene. Samtidig ønsker vi å satse videre på hindi, tyrkisk og persisk. Vi vil da sikre større undervisningsressurser og samtidig integrere dem bedre med de relevante områdestudiene.»


Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart