Regjeringen avslo salg av forsvarsmateriell til Israel

Men selger til en rekke ikke-vestlige og muslimske land, også flere som er i krig.

Saudiarabiske militærstyrker. (Illustrasjonsfoto: Wikimedia Commons)
Saudiarabiske militærstyrker. (Illustrasjonsfoto: Wikimedia Commons)

Utenriksdepartementet la fredag 27. oktober frem sin stortingsmelding om Eksport av forsvarsmateriell fra Norge i 2016. Her fremkommer det at Israel har fått minst én søknad om forsvarsmateriell og tjenesteytelser for militære formål avvist av Norge i 2016.

Skiftende norske regjeringer har også tidligere avvist salg av forsvarsmateriell til Israel, med den begrunnelse at Norge «ikke tillater salg av våpen og ammunisjon til områder hvor det er krig, krig truer eller til land hvor det er borgerkrig» (statssekretær Bjørn Glad Pedersen 25. oktober 2013).

I noen tilfeller lar Norge dette prinsippet fungere. I 2016 er det også avvist søknader fra Aserbajdsjan, Bangladesh, Colombia, Djibouti, Egypt, Filippinene, Iran, Kapp Verde, Kasakhstan, Kypros, Macao, Makedonia, Marokko, Moldova, Pakistan, Saudi-Arabia, Taiwan, Tunis, Ukraina, Uruguay og Vietnam.

Men i MIFFs forventinger til regjeringen (2014) påpekte vi at Norge ikke følger dette prinsippet for alle land og for alle søknader. Norge har blant annet solgt våpen til flere arabiske land (som er involvert i krigene i Syria og Jemen) og til andre land som er involvert i væpnede konflikter og bekjempelse av interne opprørsstyrker (borgerkriger).

I tillegg til salg til NATO-land og andre demokratier, har Norge i 2016 solgt følgende utstyr til disse landene:

 • Algerie, elektronisk utstyr.
 • Brasil, annet elektronisk utstyr.
 • Chile, ammunisjon, bomber, torpedoer, raketter, missiler og eksplosiver samt tilhørerende komponenter.
 • De forente arabiske emirater, glattboret våpen med kaliber 20 mm eller mindre, ammunisjon, kjøretøy og komponenter, annet elektronisk utstyr.
 • India, billed-/ videoutstyr, teknologi.
 • Indonesia, glattboret våpen med klaipber 20 mm eller mindre, ammunisjon, ildledningsutstyr og tilhørende systemer, annet elektronisk utstyr.
 • Kuwait, Ildledningsutstyr og tilhørende systemer, billed-/ videoutstyr.
 • Malaysia, ildledningsutstyr og tilhørende systemer, luftfartøyer tilhørende utstyr.
 • Mexico, ballistisk beskyttelse.
 • Namibia, glattboret våpen med kaliber 20 mm.
 • Oman, glattboret våpen med kaliber 20 mm eller mindre, bomber, torpedoer, raketter, missiler og eksplosiver samt tilhørerende komponenter, ildledningsutstyr og tilhørende systemer og billed-/ videoutstyr.
 • Saudi-Arabia, annet elektronisk utstyr.
 • Singapore, ammunisjon, energetiske materialer, ballistisk beskyttelse, billed-/ videoutstyr.
 • Sør-Afrika, glattboret våpen med kaliber 20 mm eller mindre, ammunisjon, energetiske materialer, annet elektronisk utstyr.
 • Sør-Korea, bomber, torpedoer, raketter, missiler og eksplosiver, ildledningsutstyr og tilhørende systemer, krigsskip, marint utstyr, produksjonsutstyr, programvare.
 • Thailand, glattboret våpen med kaliber 20 mm, ammunisjon.
 • Vietnam, annet elektronisk utstyr.

Når Norge tillater salg av våpensystemer og militært utstyr til disse landene, er det da noen som forstår hvorfor søknader fra Israel avvises?

MIFF krever at regjeringen gir godkjenninger for salg og kjøp av våpen fra Israel på lik linje med andre partnerland til NATO. Her fortsetter regjeringen å svikte.

Forrige artikkelSlik så det ut da Israel vant gull i judo
Neste artikkel– Dette er en betydelig seier for Israel
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Conrad Myrland (f. 1979) er daglig leder og ansvarlig redaktør i MIFF. Han utviklet nettstedet på sin fritid fra januar 2001 til juli 2007. Fra august 2007 har Myrland arbeidet fulltid for MIFF. Myrland har utdannelse i økonomi og administrasjon fra Høgskolen i Stavanger og internett-studier ved Curtin University of Technology, Perth, Australia. I perioden 2001-2005 var han fungerende redaktør, deskansvarlig og journalist i lokalavisen Solabladet. Myrland har vært medarbeider for MIFFs medlemsavis Midtøsten i fokus siden 1995.