Flyktninghjelpen samler inn penger til ulovlig bygging

Flyktninghjelpen og Jan Egeland feilinformerer sine givere og mobiliserer norske givere til å støtte bygging i strid med pålegg fra israelsk høyesterett.

Jan Egeland er generalsekretær i Flyktninghjelpen. (Foto: Flyktninghjelpen)
Jan Egeland er generalsekretær i Flyktninghjelpen. (Foto: Flyktninghjelpen)
Bestill den nye boken Voldtekten av Palestina nå!
Send kodeordet VAP til 2160 (398,- inkl. frakt) eller bestill i MIFFs nettbutikk.
Dropp årets Operasjon Dagsverk!
Les ti gode grunner og se filmen. Les alt om Operasjon Dagsverk og bli medlem av MIFF.
-------------------------------------------------------------------------

«Palestinsk skole ødelagt av Israel før skolestart,» meldte Flyktninghjelpen i en artikkel på sin nettside onsdag 23. august.

Flyktninghjelpen fortalte ikke at den aktuelle «skolen» ble bygget bare noen få dager tidligere, og at den bestod av det det pro-palestinske nettstedet Mondoweiss beskrev som «caravans» på betongfundament. «Skolen» var altså noen nylig oppsatte brakker.

Flyktninghjelpen brøt Oslo-avtalen og skjuler vesentlige fakta, konkluderte MIFF den gang.

 

Giverbrevet

Nå i november bruker Flyktninghjelpen historien fra Jubbet Al Dhib på Vestbredden i et tåredryppende giverbrev [se PDF]. På ny blir det underslått at det var snakk om noen brakker. «Lille Ibtisam gledet seg til å begynne i første klasse, men skolen hennes ble revet natten før første skoledag,» heter det i en bildetekst. «Da jeg så at den nye skolen var ødelagt, begynte jeg å gråte,» heter det i overskriften.

Det spilles sterkt på følelser. «Palestinske Ibtisam er syv år gammel. Kanskje kjente hun spenning hver gang hun gikk forbi skolebygningen som Flyktninghjelpen nettopp hadde bygget i landsbyen hennes, Jubbet Al-Dhib på Vestbredden. Tenk at hun skulle bli førsteklassing! Kanskje føltes det som om skolen bare lå der og ventet på akkurat henne…» Det var altså ikke noen «skolebygning», men noen brakker.

«Natten før skolestart kom israelske soldater til landsbyen hennes. De var tungt bevæpnet, og de kastet tåregassgranater. De ødela skolen,» skriver generalsekretær Jan Egeland i Flyktninghjelpen.

Men skolebrakkene ble ikke ødelagt, ifølge israelske myndigheter. Siden brakkene var satt opp uten tillatelse og i strid med Oslo-avtalene ble de flyttet og konfiskert, ikke ødelagt.

– Eierne kan få brakkene tilbake dersom de betaler en lagringsavgift og undertegner et løfte om å ikke utplassere dem igjen, forklarer Israels ambassade. Etter at MIFF mottok kopi av Flyktninghjelpens giverbrev, tok vi kontakt med ambassaden for en uttalelse. Hele teksten kan leses på engelsk i bunn av artikkelen.

«Nå er skolen bygget opp igjen. De 63 elevene har på ny fått en trygg base for både læring og lek,» skriver Flyktninghjelpen.

Denne gang er ikke skolen laget av brakker. Ifølge Israels ambassade har palestinerne, med støtte fra Flyktninghjelpen, bygd «permanente bygninger» på samme sted som brakkene stod.

Men bygningen er også denne gang satt opp uten tillatelse eller koordinering. COGAT (Israels sivile myndighet, som etter Oslo-avtalene har kontroll i Område C hvor skolen ligger) har gitt ordre om byggestans, men dette har Flyktninghjelpen og deres palestinske venner ignorert. De har på sin side gått til Israels høyesterett for å be om en beskyttelse mot ødeleggelse.

Høyesterett svarte med å gi en midlertidig forføyning for å unngå ødeleggelse, men ga også forbud mot å bygge noe videre inntil en høring som er planlagt i januar, skriver Israels ambassade.

Israelske myndigheter har respektert høyesteretts avgjørelse. Det har ikke Flyktninghjelpen og palestinerne. De fortsetter byggingen inntil i dag, skriver Israels ambassade.

De som vil støtte palestinske skolebarn kan gjøre det på mange måter. De kan støtte skoler som blir satt opp lovlig i koordinasjon mellom israelske og palestinske myndigheter, eller de kan støtte Flyktninghjelpens illegale aktivitet. De som velger sistnevnte strategi må risikere å se sine investeringer ødelagt.

 

Uttalelse mottatt av MIFF fra Israels ambassade 13. november 2017

«Some info we got during the weekend about the Jubbett Al Dhib school located in area C:

Last August some transportable buildings were brought to the school area with no privious Authorization or coordination with COGAT in violation of the Oslo agreement. They were confiscated. This was reported in the media as a demolition of the school.

According to the procedure, the owners in such a case can get their property back after paying storage fees and signing a commitment not to place them again.

The Palestinians did not act this way. Instead, they started to build permanent buildings on the same ground, again with no authorization or coordination. Apparently this is the basis to the information as if the school has been reopened.

Following this illegal move COGAT placed on those buildings an order to stop the works which usually is the first legal act before ordering the demolition of an illegally built building. This order was violated, the Palestinians continue to build. At the same time, on behalf of the Palestinians the Israeli Supreme Court has been addressed with a request to give a warrant against a possible demolition of those illegal buildings. The Supreme Court responded to this plea by giving a temporary order to avoid demolition but also to avoid any further building until a later hearing in which the state should present its position. This hearing will take place in January.

Current state of event is that Israeli authorities of course respect the ruling and are not taking any action until January 2018 (at least) while the Palestinians are not in compliance with the same ruling and continue the works at present.»

DEL
Forrige artikkelIsrael kan få erkefienden ved grensen
Neste artikkelStudentersamfundet overøses av stjerner etter nazifesten
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Personsjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Conrad Myrland (f. 1979) er daglig leder og ansvarlig redaktør i MIFF. Han utviklet nettstedet på sin fritid fra januar 2001 til juli 2007. Fra august 2007 har Myrland arbeidet fulltid for MIFF. Myrland har utdannelse i økonomi og administrasjon fra Høgskolen i Stavanger og internett-studier ved Curtin University of Technology, Perth, Australia. I perioden 2001-2005 var han fungerende redaktør, deskansvarlig og journalist i lokalavisen Solabladet. Myrland har vært medarbeider for MIFFs medlemsavis Midtøsten i fokus siden 1995.