Stoltenberg tar feil om Willoch

Kåre Willoch har ikke «velbegrunnede standpunkter» når han uttaler seg om Israel og Midtøsten.
Jens Stoltenberg roser Kåre Willoch i NRK-serien «Da vi styrte landet». (Skjermdump fra NRK)
Jens Stoltenberg roser Kåre Willoch i NRK-serien «Da vi styrte landet». (Skjermdump fra NRK)

NRKs programserie «Da vi styrte landet» presenterer seks av de siste norske statsministrene som fortsatt lever. På slutten av dokumentaren om Kåre Willoch vises det bilder av en rørt Kåre Willoch som hedrer Yasser Arafat ved hans grav i 2011.

Jens Stoltenberg sier han og andre unge ledere i Arbeiderpartiet ble «imponert» av Willoch da han arbeidet som fylkesmann i Oslo og Akershus.

– Det er jo ingen fylkesmann i Oslo og Akershus som har ment så mye om Midtøsten-konflikten, sa Stoltenberg. Han var også i økende grad hatt respekt når Willoch uttalte seg om miljø.

– Du har vært en viktig stemme også etter at du gikk av [som politiker], med sterke velbegrunnede standpunkter, sa Stoltenberg til Willoch.

– Ofte er jeg enig, noen ganger uenig, men jeg har respekt for argumentene, sa NATOs generalsekretær.

 

Willoch og Israel

Willochs standpunkter når det gjelder Israel er sterke, men ikke velbegrunnede. I 2007 hevdet Willoch at «ingen påviser noe galt» i det han sier om Midtøsten. Men MIFFs ord-for-ord gjennomgang av hans foredrag samme år viste mye galt – MIFF fant en lang rekke fordreininger, faktafeil og anakronismer. MIFF påviste også flere tilfeller av historieforfalskning og demonisering av Israel og israelske ledere. Vi fant også feil i et foredrag han holdt i 2008.

Senere har den israelske historikeren Benny Morris arrestert Willoch for hans bruk av massakre-anklager mot Israel, og bekreftet en rekke av feilene som Landsverk påviste.

I den nye NRK-dokumentaren sier Willoch at han har prøvd å leve etter leksen Einar Gerhardsen lærte ham: «Bli ikke sint.» «Jeg har prøvd å leve etter det,» sier Willoch. Det er ikke alltid lett å leve etter et slikt prinsipp. I 2012 reagerte Willoch i kjent stil da hans ensidige Midtøsten-syn ble utfordret på LOs konferanse. – Unnskyld at jeg er opphisset, men jeg tror at det er sunt for kroppen, sa Willoch.

Samme høst beviste Willoch at han er feil mann å invitere til å holde tale i minnemarkeringer for drepte jøder. «Betente Midtøsten-spørsmål er ikke tema under den årlige minnemarkeringen på Møhlenpris,» skrev arrangørene for minnemarkeringen av deportasjonen av jøder fra Bergen under andre verdenskrig. Men slik kunne det ikke bli da de valgte å invitere Kåre Willoch. «Fred i Midtøsten kan stoppe antisemittisme i hele verden,» sa Willoch i sin tale. Med denne setningen røper Willoch hvor han kommer fra, kommenterte MIFF.

I 2014 krysset Willoch og MIFF spor i Vest-Telemark. Du kan selv avgjøre hvem som er mest velbegrunnet, Olav Vidar Landsverk eller Willoch.

---------

Dersom du savner kommentarfelt for Facebook her under artikkelen, er dette dessverre utenfor MIFFs kontroll. Det kan skyldes din nettleser, innstillinger på din nettleser og/ eller innstillinger i din Facebook-bruker. Kommentarer kan sendes til post@miff.no, eller legges inn på MIFFs Facebook-side.

Lettlest bok på 144 sider - perfekt gave til tenåringer og unge voksne som trenger å få en god smak av Israel.
Bestill den nye boken Israelernes overlevelseskraft

Det er superenkelt å gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Klikk bildet og gi en gave med din mobiltelefon på noen få sekunder. Belastes din neste mobilfaktura.       


Du kan også gi en gave med å sende kodeordet GAVE med SMS til 1948. Standard 250 kroner, skriv eventuelt annet beløp etter GAVE i meldingen. 

Ingen artikler å vise