Erna Solberg bommer i sin kritikk av USAs Jerusalem-anerkjennelse

I stedet for å uttrykke bekymring og advare, bør Erna Solberg og andre norske politikere la den norske ambassaden følge den amerikanske til Jerusalem.

Siv Jensen, Ine Marie Eriksen Søreide og Erna Solberg 20. oktober 2017. (Foto: Arvid Samland/Statsministerens kontor, flickr)
Siv Jensen, Ine Marie Eriksen Søreide og Erna Solberg 20. oktober 2017. (Foto: Arvid Samland/Statsministerens kontor, flickr)

Statsminister Erna Solberg skriver at hun er “svært bekymret over den amerikanske beslutningen om å anerkjenne Jerusalem som Israels hovedstad”.

– Dette kan føre partene lengre vekk fra forhandlingsbordet. Jerusalem status må løses gjennom forhandlinger, skriver Solberg på Twitter kort tid etter Donald Trumps tale 6. desember.

Her bommer statsministeren. De siste årene, helt uavhengig av Trumps tale og også under Barack Obamas presidentperiode, er det palestinsk side som har nektet å sitte ved forhandlingsbordet. Det faktum at alle verdens land har avvist å anerkjenne Israels de-facto hovedstad, har ikke bidratt til å få dem nær forhandlingsbordet.

Trump understreket i sin tale at han ikke tok stilling til hvordan suvereniteten over Jerusalem skal fordeles.

«Vi tar ikke stilling til noen sluttstatus-spørsmål, inkludert de spesifikke grensene for Israels suverenitet i Jerusalem eller løsningen for omstridte grenser. De spørsmålene må de involverte partene avklare,» sa Trump.

Solberg er presis og korrekt når hun omtaler anerkjennelsen av Jerusalem som Israels hovedstad som en “amerikansk beslutning”. Helt siden 1995 har det vært bred politisk enighet i den amerikanske Kongressen, både blant Demokrater og Republikanere, om at Jerusalem er Israels hovedstad og at der skal ambassaden ligge. Trump setter bare denne politikken ut i livet, påpekte MIFFs journalist Bjarte Bjellås til statsministeren på Twitter.

I Norge er det politisk enighet om å avvise en anerkjennelse av Jerusalem som hovedstad. Utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) uttrykker bekymring. FrPs Christian Tybring-Gjedde mener timingen er feil. Jonas Gahr Støre (Ap) mener det er “uansvarlig”, Knut Arild Hareide (KrF) mener det er “problematisk” og Audun Lysbakken (SV) mener det er “farlig” og “uakseptabelt”.

Leder av Israels venner på Stortinget, Hans Fredrik Grøvan (KrF), skrev i en SMS til VG før USAs Jerusalem-anerkjennelse ble kjent at partiet vil følge utviklingen nøye i lys av partiets ønske om å flytte den norske ambassaden til Jerusalem. Han mener det er naturlig å ta opp temaet også i Norge.

– Respekt for et lands valg av hovedstad er et selvfølgelig utgangspunkt, også når Midtøstens eneste demokrati har gjort sitt hovedstadsvalg, skriver Hans Fredrik Grøvan (KrF) i en SMS til VG.

Jerusalem har vært det jødiske folkets hovedstad i tre tusen år, og hovedstaden i den moderne staten Israel i snart 70 år. Hva norske politikere sier, forandrer ingenting på det. De burde heller bruke kreftene på å få palestinerne til forhandlingsbordet og – hvis de virkelig ønsker en tostatsløsning – begynne med å finne en eneste palestiner som godtar at Israel kan forbli en jødisk stat. Det har de hittil ikke klart, til tross for at de pøser hundrevis av millioner kroner i det palestinske samfunnet hvert år.

 

Hva mener du om USAs anerkjennelse av Jerusalem som Israels hovedstad? – Skriv ditt svar i kommentarfeltet.

Vil du støtte MIFFs informasjonsarbeid for å forklare det jødiske folkets rett til Jerusalem? Send kodeordet JERUSALEM på SMS til 2160, og du gir 250 kroner til vårt arbeid.

Forrige artikkelNRKs Sigurd Falkenberg Mikkelsen gjengir Trump helt feil
Neste artikkel«Nå har Trump sagt at nok er nok»
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Conrad Myrland (f. 1979) er daglig leder og ansvarlig redaktør i MIFF. Han utviklet nettstedet på sin fritid fra januar 2001 til juli 2007. Fra august 2007 har Myrland arbeidet fulltid for MIFF. Myrland har utdannelse i økonomi og administrasjon fra Høgskolen i Stavanger og internett-studier ved Curtin University of Technology, Perth, Australia. I perioden 2001-2005 var han fungerende redaktør, deskansvarlig og journalist i lokalavisen Solabladet. Myrland har vært medarbeider for MIFFs medlemsavis Midtøsten i fokus siden 1995.