Palestinakomiteens plakat røper sannheten om Jerusalem

For hva er det du ser der i forgrunnen av bildet?

Skjermdump av plakat for demonstrasjon i Oslo 14. desember 2017, med MIFFs kommentarer innlagt i rødt.
Skjermdump av plakat for demonstrasjon i Oslo 14. desember 2017, med MIFFs kommentarer innlagt i rødt.

Før du leser videre, vil vi takke deg som er medlem av MIFF og gjør det mulig for oss å drive dette nettstedet. Er du ikke medlem ennå, vil vi invitere deg til å betale kontingent for 2021 nå. Da gir vi deg resten av år 2020 gratis.

Torsdag 14. desember mobiliserer Palestinakomiteen og Fellesutvalget for Palestina til demonstrasjon utenfor Stortinget. Plakaten som deles i sosiale medier forkynner at de sier «nei til anerkjennelse av Jerusalem som Israels hovedstad».

Men plakaten, med illustrasjonsbildet av Jerusalem, forteller oss også mye annet.

Helt i forgrunnen, nederst i bildet, ser du den jødiske gravplassen på Oljeberget. Her har jøder blitt gravlagt i tre tusen år. Omtrent like lenge har Jerusalem vært det religiøse sentrum for det jødiske folk.

I bakgrunnen av bildet ser du den moderne byen Jerusalem, hvor Israels nasjonalforsamling, høyesterett og regjeringskontorer ligger. Fra 1950 har Jerusalem vært hovedstad i den moderne staten Israel.

I midten ser du muslimske helligdommer, som Israel frigjorde for muslimsk religiøs praksis og kontroll etter at Israel erobret de østlige delene av byen i en forsvarskrig i 1967. I motsetning ble jøder nektet adgang til Vestmuren i perioden 1948 til 1967, og mange synagoger som ligger innenfor bildets område ble ødelagt.

I artikkelen Hvorfor er Jerusalem verdens midtpunkt? skrev MIFF:

«I moderne tid har Jerusalem først og fremst blitt et sentrum for verdens oppmerksomhet etter at jødene gjenvant suvereniteten over byen i forrige århundre. De siste mange hundre år da ulike muslimske imperier kontrollerte byen, hadde den bare noen få tusen innbyggere. Byen ble aldri gjort til en politisk hovedstad, men ble styrt fra fjerne hovedsteder. Mens jøder i eksil hele tiden hadde en religiøs lengsel tilbake til byen, misbrukte muslimske herskere og den lokale arabiske befolkningen sjansen til å utvikle byen.

Først rundt 1880, da den zionistiske innvandringen begynte for alvor, beveget folketallet seg betydelig over 20.000 innbyggere. Siden 1882 er antallet jøder økt med en faktor på 55, antallet muslimer med en faktor på 40. Etter at Jerusalem ble Israels hovedstad, har byen vokst til å bli en storby med over 800.000 innbyggere.

Ville verden vært opptatt av Jerusalem dersom den fortsatt var en liten fjell-landsby i et arabisk og muslimsk rike? Neppe. Noen religiøse pilegrimer av jøder og kristne ville det nok ha vært, slik det har vært i alle århundrer – i den grad de fikk slippe inn i byen. Men det er fortsatt slik at det er den jødiske suverenitet over byen som er det store “problemet” i verdenssamfunnets øyne.»

Det er det som er problemet også for Palestinakomiteen og Fellesutvalget for Palestina. Bare se på logoen til organisasjonene. Det er derfor de samles utenfor Stortinget torsdag: Israel, inkludert hovedstaden Jerusalem, skal bort.

La oss bare håpe vi slipper å høre krigsropene mot jøder, slik vi har hørt dem i Malmö og i Oslo tidligere i år.

Følgende organisasjoner står oppført som «tilsluttet». Er det noen organisasjon du er spesielt skuffet av, skriv det i kommentarfeltet!

 • Aftenpostens grafiske klubb
 • Arbeidernes ungdomsfylking (AUF)
 • BDS Norge
 • EL & IT Forbundet
 • Fagforbundet
 • Fagforbundet Ung
 • Fellesorganisasjonen for barnevernspedagoger, sosionomer og vernepleiere (FO)
 • Feministisk Initiativ Oslo
 • Handel og Kontor i Norge
 • Handel og Kontor Oslo / Akershus
 • Industri Energi
 • KFUK-KFUM Global
 • LO i Oslo
 • Norsk Nærings- og Nytelsesmiddelarbeiderforbund Oslo og Akershus (NNN OA)
 • Norges Handikapforbund (NHF)
 • Norges Kommunistiske Parti (NKP)
 • Norges Kristelige Studentforbund (NKSF)
 • Norsk Folkehjelps Solidaritetsungdom
 • Norsk Jernbaneforbund
 • Norsk Transportarbeiderforbund
 • Oslo Bygningsarbeiderforening
 • Oslo Grafiske Fagforening
 • Palestinakomiteen i Norge
 • Palestine Network Norway
 • Palestinsk kvinneforening
 • Rødt
 • Rød Ungdom (RU)
 • Samordningskomiteen for akademisk og kulturell boikott av staten Israel (AKULBI)
 • Senterungdommen
 • Sosialistisk Ungdom
 • Sosialistisk Venstreparti (SV)
 • TeoLOgene
 • Unge feminister
 • Ungkommunistene i Norge
Forrige artikkelIkke siden Gaza-krigen i 2014 er det avfyrt så mange raketter mot Israel
Neste artikkelHamas-celle planla kidnapping under Hanukka
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Conrad Myrland (f. 1979) er daglig leder og ansvarlig redaktør i MIFF. Han utviklet nettstedet på sin fritid fra januar 2001 til juli 2007. Fra august 2007 har Myrland arbeidet fulltid for MIFF. Myrland har utdannelse i økonomi og administrasjon fra Høgskolen i Stavanger og internett-studier ved Curtin University of Technology, Perth, Australia. I perioden 2001-2005 var han fungerende redaktør, deskansvarlig og journalist i lokalavisen Solabladet. Myrland har vært medarbeider for MIFFs medlemsavis Midtøsten i fokus siden 1995.