Falskt nytt på falskt nytt fra Knut Nærum

Når Knut Nærum må hente støtte fra FrP, vet du at noe har gått veldig feil både her og der.
Knut Nærum bommer når det gjelder Jerusalem. (Skjermdump fra Palestinakomiteen i Norge/ Facebook)
Knut Nærum bommer når det gjelder Jerusalem. (Skjermdump fra Palestinakomiteen i Norge/ Facebook)

Forfatter og komiker Knut Nærum var i mange år fast inventar i NRKs underholdningsprogram Nytt på nytt. Tidligere har han markert seg som tilhenger av partiet Rødt, som kjemper for utsulting og utarming av verdens eneste jødiske stat. Denne uken låner han sitt navn til å mobilisere til demonstrasjon mot USAs anerkjennelse av Jerusalem som Israels hovedstad. Nærum skriver:

«President Trump har erklært at USA anerkjenner Jerusalem som Israels hovedstad og akter å flytte sin ambassade dit. Dette er en dårlig idé av flere grunner. Det bryter med internasjonal rett, det er et slag mot muligheten for en tostatsløsning og sist, men ikke minst, er det en så dårlig idé at selv FrPs stortingsgruppe syns det er en dårlig idé å flytte ambassaden nå.»

Her er det falsk nyhet på falsk nyhet.

Det bryter ikke med internasjonal rett å anerkjenne at Israels nasjonalforsamling, Israels høyesterett, Israels president og Israels statsminister er å finne i Jerusalem. Det er bare å beskrive realiteten. Søk på Israels hovedstad i Google, så finner du at svaret blir Jerusalem.

I 1947 foreslo FNs generalforsamling å la Jerusalem og Betlehem bli en internasjonal sone. Er det denne ikke-bindende resolusjonen som det aldri ble noe av Knut Nærum klamrer seg til? Men protesterte han da palestinerne fikk kontrollen over Betlehem i 1995? Nei, det er nok bare hvis Israel skal få anerkjennelse av noe at protestene kommer. Oslo-avtalen fra 1995 la alle urealistiske drømmer om en internasjonal sone døde, og gjorde det klart at Israel har kontrollen over Jerusalem – hele Jerusalem – inntil det kommer en permanent fredsavtale.

Trump understreket i sin tale at USA ikke tar stilling til sluttstatus-spørsmål, «inkludert de spesifikke grensene for Israels suverenitet i Jerusalem eller løsningen for omstridte grenser». «De spørsmålene må de involverte partene avklare,» sa presidenten. USAs anerkjennelse var dermed ikke i strid med folkeretten, men helt i henhold til den.

Anerkjennelsen av Jerusalem som hovedstad er heller ikke noe slag mot muligheten for en tostatsløsning. Det som har hindret og hindrer en tostatsløsning, er at palestinerne ikke er interessert. Deres partnere i Norge, inkludert Knut Nærum og Rødt, kan ikke navnet på en eneste palestinsk leder som godtar at Israel er kommet for å forbli som en jødisk stat. Dersom palestinerne skulle bli interessert i en ekte, varig fred, tyder alt på at et stort flertall av israelerne ville være interessert i en reell adskillelse, inkludert fra store arabiske bydeler som i dag ligger innenfor kommunegrensene til Jerusalem.

At Nærum i punkt tre må gå til FrPs stortingsgruppe for å hente støtte, viser to ting: Rødt-mannen har løpt tom for argumenter, og stortingsrepresentant Christian Tybring-Gjedde tok feil da han på vegne av FrP kritiserte timingen for Trumps anerkjennelse. «Jeg er også redd for det sinnet dette kan skape,» sa Tybring-Gjedde til Dagen. Sinne som vokser på religiøse fantasier, foraktelige fordommer eller falske illusjoner er det lite klokt å la seg skremme av.

Jerusalem har vært det jødiske folkets hovedstad i tre tusen år, og hovedstaden i den moderne staten Israel i snart 70 år. Hva Knut Nærum og demonstrantene utenfor Stortinget sier, forandrer ingenting på det. De burde heller bruke kreftene på å få palestinerne til forhandlingsbordet og – hvis de virkelig ønsker en tostatsløsning – begynne med å finne en eneste palestiner som godtar at Israel kan forbli en jødisk stat. Det har de hittil ikke klart.

Skjermdump av plakat for demonstrasjon i Oslo 14. desember 2017, med MIFFs kommentarer innlagt i rødt.
Skjermdump av plakat for demonstrasjon i Oslo 14. desember 2017, med MIFFs kommentarer innlagt i rødt.Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Ingen artikler å vise