– Norge er svært bekymret for den amerikanske beslutningen om å anerkjenne Jerusalem

Utenriksminister Ine Eriksen Søreide er kritisk til USA.
Utenriksminister Ine Marie Eriksen Søreide. (Foto: Kjetil Ree, Wikimedia Commons)
Utenriksminister Ine Marie Eriksen Søreide gir 125 millioner kroner til UNRWA. (Foto: Kjetil Ree, Wikimedia Commons)

Petter Eide fra Sosialistisk Venstreparti har sendt et skriflig spørsmål til utenriksminister Ine Eriksen Søreide fra Høyre om hvordan Norge forholder seg til USAs anerkjennelse av Jerusalem som Israels hovedstad.

«Hvordan har Norge offisielt formidlet sin kritikk til amerikanske myndigheter om den amerikanske beslutningen om å anerkjenne Jerusalem som ambassade, og hvordan har Norge gjort det klart overfor amerikanske myndigheter at Norge har besluttet å opprettholde sin ambassade i Tel Aviv?», skriver Eide i sitt skriftlig spørsmål til utenriksministeren.

Seks dager etter at spørsmålet ble sendt inn har Eriksen svart.

«Jeg har offentlig uttrykt at Norge er svært bekymret for at den amerikanske beslutningen om å anerkjenne Jerusalem som Israels hovedstad kan bidra til økt ustabilitet i regionen og gjøre det vanskeligere å få partene til forhandlingsbordet», svarer utenriksministeren SV-politikeren.

Videre skriver Søreide at Jerusalems status og andre viktige utestående spørsmål må bli løst gjennom forhandlinger mellom Israel og palestinerne.

«Dette har også blitt formidlet til amerikanske myndigheter via vår ambassade i Washington DC og fra Utenriksdepartementet til den amerikanske ambassaden i Oslo», skriver hun, og understreker:

«USA er godt kjent med norsk posisjon i denne saken.»

Med Israel for fred har oppfordret norske myndigheter til å følge etter USA og flytte ambassaden dit, men utenriksministeren avviser at det er aktuelt.

«Flytting av den norske ambassaden er ikke aktuell norsk politikk.»

Torsdag skal Norge og resten av FNs generalforsamling stemme over en resolusjon som går imot USAs anerkjennelse av Jerusalem. USA har advart Norge og andre mot at de vil notere ned navnene på de som går imot dem.

– Presidenten vil følge stemmegivningen nøye og har bedt om at jeg rapporterer tilbake om hvem som stemmer imot oss, skriver USAs FN-ambassadør Nikki Haley i et advarende brev til FNs generalforsamling.

---------

Dersom du savner kommentarfelt for Facebook her under artikkelen, er dette dessverre utenfor MIFFs kontroll. Det kan skyldes din nettleser, innstillinger på din nettleser og/ eller innstillinger i din Facebook-bruker. Kommentarer kan sendes til post@miff.no, eller legges inn på MIFFs Facebook-side.

Lettlest bok på 144 sider - perfekt gave til tenåringer og unge voksne som trenger å få en god smak av Israel.
Bestill den nye boken Israelernes overlevelseskraft

Det er superenkelt å gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Klikk bildet og gi en gave med din mobiltelefon på noen få sekunder. Belastes din neste mobilfaktura.       


Du kan også gi en gave med å sende kodeordet GAVE med SMS til 1948. Standard 250 kroner, skriv eventuelt annet beløp etter GAVE i meldingen. 

Ingen artikler å vise