«Noen ganger het frukten sharon. Var det lyden av ordet jeg ikke likte?»

Matredaktør Christoffer Sjuve i Dagbladet.

Sharon-frukten er en variant av persimon-frukten. (Foto: yellowcloud, flickr)
Sharon-frukten er en variant av persimon-frukten. (Foto: yellowcloud, flickr)
Bestill den nye boken Voldtekten av Palestina nå!
Send kodeordet VAP til 2160 (398,- inkl. frakt) eller bestill i MIFFs nettbutikk.
Dropp årets Operasjon Dagsverk!
Les ti gode grunner og se filmen. Les alt om Operasjon Dagsverk og bli medlem av MIFF.
-------------------------------------------------------------------------

Er du en takknemlig leser av Miff.no, men ikke medlem? Klikk her for å registrere deg nå, og du mottar medlemsavis seks ganger i året og invitasjon til møter i ditt område m.m. Det tar kun to minutt. Takk og velkommen! Uten våre medlemmer kan vi ikke gjøre dette arbeidet!

Dagbladet melder 4. januar om eksplosiv økning i salget av persimon, inkludert varianten som heter sharon-frukt. Forfatter av artikkelen er Christopher Sjuve, som har vært matredaktør i Aller Media, Dagbladets eier, fra 2016.

Sjuve skriver:

«Persimon, sharon, kaki…?

Jeg hadde sett den lenge. Men, jeg gikk alltid raskt forbi den i butikken. Noen ganger het frukten sharon. Var det lyden av ordet jeg ikke likte? Det hadde i alle fall samme effekt som betegnelsen «blod-appelsin». (Ryktene går om at de doblet salget da man byttet navn til «røde appelsiner».)

Men, nå må vi rydde opp. I Kina har de dyrket ulike typer kaki-plommer i over 2000 år. Litt som vi dyrker epler. Sharon er en søt variant av kaki – og det samme er persimon. Persimon dyrkes mye i Spania. Sharon har navnet sitt fra et område i Israel hvor frukten dyrkes i stort monn.»

Vi forstår ikke hvorfor lyden av sharon skal være verre enn persimon eller kaki, men gratulerer Dagbladets kokk med endelig å oppdage sharon-fruktens herlighet. Han har blitt helt hekta, og ser på den som «en slags fruktens svar på heroin».

USAs daværende visepresident Joe Biden sa i minnetalen for Ariel Sharon: «Som alle virkelige ledere hadde Sharon en ledestjerne som satte kursen hans, og den vek han aldri bort fra. Hans ledestjerne var staten Israel og det jødiske folkets overlevelse.»

Storbritannias tidligere statsminister Tony Blair sa: «Sharons strategiske mål var ufravikelig: At staten som ble til da han var 14 år gammel måtte beskyttes for fremtidige generasjoner.»

For dem som forstår det jødiske folkets behov for sin egen stat er både lyden og smaken av sharon-frukten god.

Frukt- og grøntimportøren Bama skriver om sharon-frukt: «Sharon har sin opprinnelse så sent som på 1980-tallet i Sharondalen i Israel. Det er kun de israelske kakifruktene som går under navnet sharon, men sharon dyrkes i dag også andre steder i verden.»

Bama skriver også: «Persimon har en herlig sødme og et saftig fruktkjøtt – rett og slett en liten delikatesse. Persimon kommer i mange størrelser, farger og former. Den større varianten som spanjolene kaller persimon er mye større og rundere enn den typiske sharon-frukten fra Israel og Sør-Afrika. Typene sharon og kaki ser begge ut som små, oransje tomater, og smaker søtt, fyldig og plommeaktig. Du kan spise frukten som den er, skallet er også spiselig. Persimon er også deilig sammen med banan og appelsin, eller servert til kaldt kjøtt eller spekemat.»

God appetitt, og pass på at sharon-frukten du kjøper i butikken kommer fra Israel!

 

Liker du sharon-frukt? Skriv ditt svar i kommentarfeltet.

DEL
Forrige artikkelDette kan du glede deg til i 2018
Neste artikkel– Genesaretsjøen vil ikke tørke inn
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Personsjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Conrad Myrland (f. 1979) er daglig leder og ansvarlig redaktør i MIFF. Han utviklet nettstedet på sin fritid fra januar 2001 til juli 2007. Fra august 2007 har Myrland arbeidet fulltid for MIFF. Myrland har utdannelse i økonomi og administrasjon fra Høgskolen i Stavanger og internett-studier ved Curtin University of Technology, Perth, Australia. I perioden 2001-2005 var han fungerende redaktør, deskansvarlig og journalist i lokalavisen Solabladet. Myrland har vært medarbeider for MIFFs medlemsavis Midtøsten i fokus siden 1995.